Friday, July 29, 2022

Major na Letovanju - Moebius

 

Les vacances du Major

Vrsta: antologija br 2

Crtez/scenario: Moebius

Izdavac: Fibra (2012)

Premijerno: 70te 

Dimenzije: 31.9 x 24 cm, HC

Br strana netto: 49 

Tiraz: 500+300

Zanr: humor, sci-fi, erotika

YU istorijat: -

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Da. 

Rasprodato? Fibra jeste, ali Darkwood i Carobna Knjiga nisu.

Crtez: 3-9/10 

Scenario: 1-6/10

Ciljne grupe: bedeovci, nostalgicari, hevimetalovci

Prednosti: vrlo malo

Minusi: uglavnom vrljav crtez, glupe price, haos

Ubedljivo najslabiji od osam albuma iz Metalnih Godina. Crtez je vecinski veoma slab a price su uglavnom besmislene i dosadne. Mogli su ladno da izbace ovaj album iz MG kutije, a da desetak iole vrednih strana poraspodele u ostalih 7 albuma. Ovo je bukvalno neka vrsta dezurne "kante za smece" u koju su se trpali svi oni jadni i polu-jadni polu-radovi koje je Moebius naskrabuljao u najkracem roku kada mu je bilo dosadno i/ili kada je bio veoma lenj, a neretko je bio suvise lenj da nacrta nesto detaljno i dobro.

Neke od ovih prica je gotovo sigurno isvrljao u roku od sat vremena, onako ofrlje i bez truda. Vrlo je iritantno kada izdavaci uzmu djubrivo od nekog jaceg crtaca i zloupotrebljavajuci njegovo veliko ime pokusavaju da nam proturavaju neko sranje - kao visoku umetnost. To kod mene ne pali, ni kod muzike ni kod stripova.

Lov na francuskog turistu je jedina prica koja je ilustrovana na visem nivou, mada ima tu jos par crteza/strana tu i tamo koje nisu lose. Moebiusov karikaturni crtez dominira polovinom albuma, sto nije dobro jer mu taj stil crtanja nije isao od ruke odnosno meni je on kao karikaturista (u smislu crtanja humoristickog stripa ali sa malo crtackog detalja) bio mediokritet.



No comments:

Post a Comment