Friday, October 9, 2020

Druuna - Serpieri


Druuna 1

Vrsta: 1. integral

Epizode: 1-2  (Morbus Gravis / Delta)

Crtez/scenario: Paolo Eleuteri Serpieri

Izdavac: System Comics (2017)

Premijerno: 1986/1987 

Cena: 1900

Dimenzije: 33.7 x 24.6 cm, HC

Br strana netto: 124 

Tiraz: 500

Zanr: sci-fi, erotika, soft porn

YU istorijat: Decije Novine

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Kakvo pitanje... 

Rasprodato? Da.

Crtez: 10/10

Scenario: 8/10 

Ciljne grupe: pubertetlije, esteticari, fanovi Akse i Zetari 

Prednosti: odlican crtez, zabavna prica, zanr

Minusi: nista posebno

Legendaran naucno-fantasticno-sisni serijal koji je jos uvek u toku, cak vise od 30 godina od svog prvog albuma. Ali posto je Serpijerov crtez toliko zahtevan ima "samo" 10 epizoda do sada, ukljucujuci i jedan prequel. Odnosno, to je mozda samo deo razloga zasto nema vise epizoda, jer ako je jedan Don Lawrence uspeo da izbacuje i po dva visoko-kvalitetna Storma godisnje (koji su doduse standardne BD duzine) onda bi valjda i Paolo trebalo da moze da izda bar jedan na svake dve godine, sto bi do sada znacilo najmanje 15 epizoda. (Doduse, Lawrence nije pisao scenarije, tako da je imao vise vremena za crtez...)

Celokupan serijal je nedavno kompletiran u Srbiji, u ovom odlicnom izdanju i formatu, nazalost po nimalo povoljnim cenama. Vise o tome u opisu 5. integrala, odnosno "integrala".

Veliku gresku prave stripofili koji tvrde da se Druuna svodi samo na sise i qrac. Pogotovo ove dve prve epizode to vrlo jasno opovrgavaju. Iza Druninih obilatih grudi - koje pokrivaju bar trecinu skoro svakog panela - postoji prava sci-fi radnja, i to ne ona debilna zlikovci-vs-dobrice sa piu-piu-beng laserskom pucacinom vec nesto sasvim drugacije; nesto u fazonu filmova Dark City (1998) i Matrix (1999), koji su se verovatno "posluzili" temama odavde. (Mnogi od vas ste u zabludi da je Matrix veoma originalan film, ali on je skoro citav sacinjen od ideja pokradenih iz raznih izvora. Zato je i toliko glup i precenjen film uprkos dobroj premisi, dok je Dark City odlican.) Druuna je sci-fi misterija zapravo, i to poprilicno kompleksna, bar za sci-fi zanr. Ta kompleksnost je pomalo mac sa dve ostrice, ali vise o tome kasnije...

SPOJLER: Radnja ima samo jednu vecu nelogicnost, a to je pojavljivanje Sastara u 2. epizodi. Nije uopste jasno zasto je ziv so obzirom da ga je u 1. epizodi upucala Druna.

Sa crtacke strane nemam nikakve znacajnije zamerke, sem da u par navrata proporcije tela nisu precizne. Na strani 76, u donjem panelu, Druna deluje suvise sitno, kao neka devojcica od 13 godina, a na strani 106, u srednjem panelu, njena leva ruka je manja nego sto bi trebala da bude. Takodje imam manju kritiku za kolor; nekim stranama dominira samo jedna boja npr crvena, sto je kompletno nelogicno i bespotrebno. Uopste receno, ja bih ovaj strip obojio malo raznovrsnije, sa malo jacim bojama. Naravno, od dva zla (premalo kolora i previse kolora) daleko je manje zlo kada je kolor suptilniji i bledji nego kada je crtez natopljen a time i neretko unisten ili makar osakacen. 

Druuna 2

Vrsta: 2. integral

Epizode: 3-4  (Stvorenje / Mesozderka)

Crtez/scenario: Paolo Eleuteri Serpieri

Izdavac: System Comics (2017)

Premijerno: 1990/1992 

Cena: 1900

Dimenzije: 33.7 x 24.6 cm, HC

Br strana netto: 118 

Tiraz: 500

Zanr: sci-fi, erotika, soft porn

YU istorijat: Decije Novine

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Ovde postoje dva glavna lika, i blizanci su. 

Rasprodato? Da.

Crtez: 10/10

Scenario: 8/10 

Ciljne grupe: pubertetlije, esteticari, fanovi Akse 

Prednosti: odlican crtez, zabavna prica, zanr

Minusi: nista posebno

Dok su prve dve epizode eventualno sluzile kao inspiracija filmu Dark City, ove naredne dve pozajmljuju od The Thing, Invasion of the Body Snatchers, i Alien. (Idiotski nazvan Osmi putnik kod nas pre 40 godina - a potom cak i Osmi putnik 2 i 3, kao da se u svakom narednom delu nanovo radi o nekom osmom putniku tj uljezu.) Prema tome, ove dve epizode su manje originalne, jer su navedeni filmovi tematski banalniji od Dark City, ali su samo za nijansu manje zabavne od prve dve.

Prve tri epizode su vec dovoljno zamumuljene tj zakomplikovane, uz mnostvo (ne)resenih misterija i velikih pitanja, ali cetvrta tek krece sa preterivanjem. U 4. prici radnja skace maltene nasumicno iz jednog sna u sledeci, iz jedne dimenzije u drugu, iz jedne iluzije u drugu, i time se postize haos i konfuzija. Na kraju price stvari postaju jasnije, ali stice se opsti utisak da ima previse nezavrsenih niti u serijalu. Serpieri ocekuje da citaoc popamti sve te podradnje, ideje, likove i obrte, kojih ima pregrst - a to je prakticno nemoguce. Dok stignete do 3. integrala tj 5. epizode, serijal je toliko iskomplikovan da je cak i tesko analizirati nivo logike u serijalu, jer radnja je sve vise i vise kao lavirint.
Otezavajuca okolnost za citaoca je i to sto svaka naredna epizoda ne nastavlja tacno gde je prethodna zavrsila vec od neke druge lokacije ili cak druge neke vremenske tacke i/ili dimenzije.

Zanimljivo je da je Serpieri Drunu osmislio ne kao neku odurnu, stereotipicnu, muskobanjastu "kick-ass bitch" (kako to feministicko-levicarski Holivud praktukuje u gotovo svakom svom moronskom akcionom/sci-fi filmu ovog veka), vec kao uglavnom bespomocnu nimfomanku totalno zbunjenu desavanjima oko sebe. (Doduse, ponekad ni citaoci nisu mnogo manje zbunjeni.) Ona nikada ne pribegava nasilju (sem u retkim slucajevima kada se na kratko lati oruzja); cak ni ne nema oruzje sa sobom. (A gde bi ga i drzala s obzirom da je iglavnom gola?) Njoj jednostavno nije u prirodi da se mlati i da ubija, a to je cini ne samo daleko zenstvenijom od androgenih glupaca a-la Mila Jovovic (i kompanija) vec i mnogo realisticnijom. Ono sto (mahom maloumne) feministkinje nikako ne kapiraju je da nasilna, hladnokrvna zena vesta u borilackim vestinama nema trunke zenstvenosti, a zenstvenost pripada zenama, ne muskarcima, loncima ili sherpama. Zato se i zove zenstvenost. Naravno, javna tajna je da da feministkinje (i feministi - da, ima i takvih kuropacenika!) i ne zele da zene ostanu zenstvene vec da se "izjednace" sa muskarcima u svemu: zato i propagiraju demaskulinizaciju kompletnog muskog roda da bi ih spustili na nivo zena, a zenama namecu prihvatanje raznih uloga koje im ne stoje, a i koje cesto ni ne zele. Feministkinje nisu emancipovale zene, vec su ih unistile odnosno krece se sve u tom (suprotnom) smeru, odnosno smehotresan rat protiv evolucije i biologije. Ali to je vec neka druga prica...

To da je Druna mnogo realisticniji zenski lik od tipicnih modernih superheroina je veoma ironicno, jer Druuna je ponekad meta podsmeha kao preterano seksualno iskarikiran strip. Ti isti balvani kojima je Druuna suvise "jeftin strip" ne kritikuju girl-power serijale koji zgoljave motke od 50 kilograma predstavljaju kao opake, spretne, neunistive ubice. Upravo je taj savremeni prikaz mrsave, anoreksicne, kokainske modelsice kao zestoke ratnice meni daleko veca smejurija i apsurd i od najvece gluposti u ovom serijalu. Jeste seks preteran i suvise ucestao u Druuni, ali Druna je barem predstavljena kao senzualna zena, sa zenskim manirima i ponasanjem, a ne muskim. Te muskobanjaste (a premrsave!) moderne heroine su zene samo striktno sa bioloskog stanovista; jer fakticki nemaju skoro nikakve zenske osobine - sem visokog glasa. (A ponekad cak ni to.)

Jeste tacno da Druuna ima previse seksa, ali se to donekle da oprostiti jer serijal ima i radnju, i to prilicno anti-simplisticku radnju sto je susta suprotnost tipicnim grrl-power stripovima i filmovima novijeg doba koji su totalno banalni i stereotipicni. A to me dovodi do kljucnog razloga zasto feministkinje (i ljigavi muski liberali) ne vole Druunu: jer Druna ne samo da cesto ima seks vec i uziva u njemu, cak i kad je seks na prisilu. Seks kao sam cin stavlja zenu u podredjen polozaj muskarcu (ona je pasivna, on aktivan) sto zestoko nervira feministkinje - zene koje su inace mahom rugobe, frustrirane raspustenice i frigidne spodobe pune mrznje prema muskarcima. One okrivljuju sve svoje nedostatke na suprotni pol jer svaka egoisticna budala i svako malo samozivo dete nikada ne prihvata licnu odgovornost za svoje greske, mane ili propuste vec uvek trazi dezurnog krivca, a u politicki-korektnom svetu pre-orvelijanske danasnjice to je gotovo uvek beli muskarac. (Ali to je vec neka druga prica, o kojoj dublje razglabam na mom politickom blogu...)

Sto se crteza tice, kao da je za nijansu impresivniji od prvog integrala. Medjutim, ima nekih faza nekonstantnosti. Npr strana 91 kao da je uzurbano nacrtana; poredite je samo sa mnogo kvalitetnijim crtezom koji sledi na narednim stranama. Ili gornja polovina 124. strane koja takodje oskudeva u detalju a time i stilisticki manjka. Takodje sam pronasao jos jedan primer "vanproporcionalne" Drune, a to je na strani 79, u sredini, gde joj je glava suvise mala u odnosu na telo. Ali to se da oprostiti Serpijeriju, s obzirom koliko cesto ju je maltene savrseno ilustrovao.
Scenografija je impozantnija u ovom 2. integralu jer radnja vise nije limitirana samo u jednoj lokaciji, zatvorenoj i klaustrofobicnoj. Npr strane 11-15, 56-57 i 109-113 nude neke drugacije viste koje dodju kao osvezenje i odmor posle niza veoma slicnih lokacija. Vecina radnje se odvija u nekim raspadajucim zatvorenim prostorima koji su u fazonu Alien odnosno previse slicni. Pomalo je steta sto Serpieri nije cesce ubacivao vizuelnu tj scensku raznolikost, jer ovo je ipak strip a ne roman.


Druuna 3

Vrsta: 3. integral

Epizode: 5-6  (Mandragora / Afrodizija)

Crtez/scenario: Paolo Eleuteri Serpieri

Izdavac: System Comics/Lokomotiva (2019)

Premijerno: 1995/1997 

Cena: 2500

Dimenzije: 33.5 x 24.6 cm, HC

Br strana netto: 107 

Tiraz: 500

Zanr: sci-fi, erotika, hardcore porn

YU istorijat: -

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Ma nema golotinje u pornografiji...

Rasprodato? Ne.

Crtez: 10/10

Scenario: 6/10 

Ciljne grupe: pubertetlije, esteticari, fanovi Akse 

Prednosti: odlican crtez, zabavna prica, zanr

Minusi: nista posebno

Po prilozenim tablama se vidi da je Druna ne samo skromno odevena vec da je strip skromno obojen, onako vise "elegantno" i oskudno kao na primer Korto Malteze, sto znaci susta suprotnost modernom, "fabrickom" kolorisanju koji se sastoji od unistavanja detalja (a time i sustine stripa) sa prekomernim natapanjem neatraktivnih nijansi boja; moderni stripovi su uz to i kompjuterski farbani, zato i deluju vestacki, plasticno, jadno. Ako ste iskusni stripofil a ipak ne kapirate o cemu pricam, onda ste mozda pomalo autisticni jer samo ljudi sa "nedostatkom" mogu a da ne primete koliko je nacin bojenja stripova propao u ovom veku. Uzmite bilo koji noviji album od Marvel/DC ili onaj odvratni novo-ofarbani Inkal (koga je izdao upravo System Comics) pa ce vam biti jasno o cemu je stvar. Mozda se kod Druune pomalo preteruje sa nedovoljno boje, ali bolje i to nego da strip izgleda kao holivudski film - ili kao LEGO kockice. Ili kao slikovnica za decu - sto najvise odgovara marvelindijancima.

Ove dve epizode prvi put nude cistu pornografiju bez cenzure sto drasticno pojeftinjuje serijal. Zato je 5. epizoda unbedljivo najslabija od prvih 6. Mandragora se cak vecinski sastoji od besmislenih seks scena propracenim kretenskim izjavama raznih likova o svojoj seksualnoj napaljenosti, a to je steta. Ali sta ocekivati od jednog Italijana? Pogotovo jednog koji je bio sredovecan kada se odlucio na ovaj nepotreban potez. Medjutim, vec u sledecem integralu Serpieri se vraca soft pornu, mozda zbog kritike.

Serpieri kao da je sa 5. epizodom hteo da potvrdi preostre kritike serijala. Umesto da eventualno smanji seks pokazujuci da je ovo pravi sci-fi serijal, on je uradio obrnuto: pojeftinio je Druunu drasticno.

SPOJLERI: Prica pocinje sa jos jednim u nizu snova, a nakon njega Druni se nabacuje plavusa iz 2. integrala koja je iz jos uvek nerazjasnjenih razloga opsednuta seksom. Ona mazi Druni dzanu, i to bez ikakvog povoda, cisto jer to Serpijeriju tako odgovara, a pritom se brod nalazi na pocetku opasne zaraze odnosno nije bas idealno vreme za posadu da se zajebava i lozi. Drunu salju u neku vrstu kome s ciljem da udje u um Luisa/Sastara, a to Serpijeriju daje za pravo - nazalost - da se bavi seksualnim perverzijama jos vise, da ne kazem skoro iskljucivo. 
Na strani 28 neko cudoviste siluje zenu, sto nema blage veze s radnjom, a ubrzo na strani 35 Druna postaje svedok kako neka zarazena, mumificirana zena/mutant oralno zadovaljava nekog lider bande (jos jedan u nizu kompletno nebitnih, prolaznih likova). Na strani 38 Druna nailazi na drevnu pornografsku statuu koja od nje iziskuje debilni, napaljeni komentar, a na narednoj strani "zena-mumija" joj nudi neku suknjicu da navuce (ne pitajte me zasto, pogotovo sto je totalno prozirna), a onda iskomentarise onako bas kretenski kako zbog Drune pocinje da sumnja da mozda postaje lezbejka.
Vec na strani 41 krece sledeca seksualna orgija, koja traje do 45. strane: tu Druna krece da siluje(!) muskarce a da toga nije ni svesna. (Necu da vam otkrijem zasto, ali ekstremna kombinacija nasilja i perverzije je u pitanju.) Onda jedan od njih krene da siluje nju, dok ona stenje kako uziva u silovanju i bolu. Barem je ova citava scena donekle vezana za tajnim sastojkom antiseruma kojeg Druna trazi (mandragora), tj bar nije besciljna seks scena ubacena tek tako da bi bilo jos prcanja.
Ubrzo zatim na strani 49 sledi po ko zna koji put silovanje Drune od strane nekog monstruma tj mutiranog doktora iz 1. epizode, a sve to na monitoru veoma ljubomorno prati neka starija polu-naga gospodja dok joj jedna robinja lize dzanu.
Na strani 54 baba bicem kaznjava tu sluskinju po guzici dok trabunja o blagodetima sado-mazohizma. Na strani 57 Druna je poslata u sobu kod jednog okovanog pastuva; Druna, uprkos tome sto zna da ce covek umreti cim zavrsi seksualni cin, se napali cim ga ugleda, kao neka mentalno ostecena nimfomanka. (Jedno je voleti seks a nesto sasvim drugo biti uspaljen kao retardirana zver sa nula na sto, u sekundi. Apsurd.) Na strani 58 uspaljena Druna krece u akciju, a muskarac biva zverski ubijen - da bi se napravila mandragora.

Eto, da ne bude da preterujem da je gotovo citava epizoda samo niz seks scena, da je mrsava premisa samo izgovor za razno seksualno-perverezno nasilje. Radnja je tanka: Druna trazi naziv tajnog sastojka. Nazalost, jer ima nekih zanimljivih sci-fi fazona cak i u ovoj relativno slaboj epizodi. Serpieri lukavo upetljava seks, nasilje i perverzije u radnju, cineci da seks (uglavnom) bude direktno povezan s pricom, ali sumnjam da je ova epizoda posebno popularna, zbog svoje preterane jeftinoce a i pomalo debilnosti.

Crtez je u 5. epizodi nesto slabiji nego u ranijim pricama. Likovi su nacrtani s manje detalja, manje impresivno.

Serijal ima dosta perverzije i nasilja. A i nekoliko scena silovanja. To sto Druna uziva u silovanju sigurno ne cini Serpijerija popularnim u izvesnim krugovima... Npr ubedjen sam da Fibra nikada ne bi izdala ovaj serijal, jer vlasnik Fibre je neprikosnoveni komunista, cenzor koji retko izdaje stripove koji krse osnovna nacela politicke korektnosti (u ovom slucaju zene kao "seksualni objekti" tj "ponizavanje" zena) ili koji zastupaju desnicarska politicka stanovista. (Ovog drugog tek nema kod Fibre. Markos voli slobodu govora, ali iskljucivo ako se ta "sloboda" poklapa sa njegovim stavovima.)
I meni je apsurdno da Druna voli da je siluju. U odbranu Serpijerija, slabo je poznata cinjenica da mnoge zene imaju fantazije silovanja a da o tome nikome ne pricaju. Medjutim, jedno je imati mazohisticku fantaziju a nesto sasvim drugo je pozeleti je i u uzivati u njoj i na javi. Tako da iako (donekle) branim nameru da se prikaze nesto cega u popularnoj kulturi i literaturi skoro uopste nema, jer je tabu, ipak je presmesno da jedna normalna devojka kao sto je Druna uziva u takvim gadostima. Pogotovo sto je ovo ipak samo sci-fi a ne neka debilna cista erotika.

Sama radnja je najkasnije u 6. delu pocela da se vrti pomalo u krug, umotovajuci se sve vise u klupce koje se nikako ne moze odmotati tj celokupna prica postaje zaista preterano konfuzna i zamumuljena. Osnovni koncept postaje sve komplikovaniji i nerazumljiviji kako serijal odmice, jer se Serpieri bukvalno stalno poigrava sa pojmom realnosti - sta je stvarno, sta nije, te se Druna cesto nailazi u situacijama u kojim nije sigurna ni gde je, ni kad je, ni da li uopste postoji...
Pomalo je steta sto Serpieri nije zaokruzio tu citavu pricu zapocetu u Morbus Gravis, a onda krenuo sa kompletno novom avanturom, recimo u 5. ili barem 6. delu, vec umesto toga pravi krugove oko krugova u lavirintu zvanom Druuna. Korben pravi istu gresku u Den-u, u smislu da ne zavrsi jednu avanturu da bi zatim zapoceo neku sasvim drugu nego komplikuje bespotrebno razvlaceci je u beskonacnost.

6. epizoda je nesto bolja, jer ima manje seksualnih eskapada tj vise prave radnje. A vec pomenuta Serpijerijeva navika da konstantno komplikuje serijal ide toliko daleko da se na strani 79 upetljao u sopstvenom scenariju! SPOJLER: Tu on pravi kardinalnu scenaristicku gresku, jer cim se Sastar pojavi on crncu kaze da se nalazi u Druninom snu - a onda vec u sledecem kadru tvrdi da je ono sve ipak Luisov san. Takva idiotska kontradikcija je zapravo veoma solidan dokaz da ni sam Serpijeri nije  vise znao gde udara, jer je toliku salatu od radnje uspeo da napravi. Postavlja se retoricko pitanje: ako autor ne zna sta se desava, odnosno nije gospodar sopstvene price, kakve tek onda sanse ima citaoc da isprati sve ovo?
Prvih 20-25 strana je obecavajuce, sa finom lokacijom, ali onda krece kompletno nepotrebna seksualna avantura koja zauzima cak 5 strana a nema bas nikakve veze sa radnjom tj nista joj ne doprinosi. Druna zatim upoznaje svoju dvojnicu - sto je maltene kopiranje istog fazona koji je vec koriscen u 4. epizodi. Pri susretu dve Drune mi opet dobijamo kupus od objasnjenja, u smislu da je sve Luisov san ali da i Druna u njemu sanja. Znaci opet san u snu, i slicne zavrzlame.
Nemam ja u sustini nista protiv tripoznih radnji, cak ih i volim zapravo, ali scenario bi mi bolje legao da je logican i razumljiv. Ono sto je Sastar izbrbljao na 79. strani je i dalje glupost, doduse, jer on nije pravio razliku izmedju osnovnog tj prvobitnog sna i sna unutar sna.
A opet, Serpieri ima i neke inteligentne dijaloge i zapazanja, uglavnom izmedju Doktora (autoportret btw) i kojeg god drugog lika. Serpijeri koristi neke Frojdovske fazone da opravda toliku kolicinu seksa, jer toboze se Druna i crnac nalaze u Luisovoj zemlji snova a tu jednostavno mora da bude mnostvo ne samo seksa vec i perverzija. Mnoge seks scene u serijalu nisu uopste seksi jer Serpieri ubacuje razne perverzije, mozda upravo neke njegove licne fantazije. Kad vec forsira seks, a glavni lik je prelepa crnka, sto onda ne moze seks da bude normalan? Nego Serpieri smatra za nuzno da ubacuje neke hermafrodite, napaljena cudovista, i forsira neke ultra-jeftine lezbo fazone koji podsecaju na one najgore americke pornicare. Jedno silovanje, OK, ali kada se Druna cesto primorava na seks to onda postaje glupo.

Da li bi serijal bio manje uspesan da Druuna ima 90% manje seksa a time vise radnje i ozbiljnosti? Nisam bas siguran. Da glavni zenski lik moze bit nag skoro sve vreme a da ne bude nepotrebne pornografije dokazuje Aksa. Zetari je po meni pravi balans lake erotike i sci-fi/fantasy radnje.

Druuna 4

Vrsta: 4. integral

Epizode: 7-8  (Zaboravljena planeta / Klon)

Crtez/scenario: Paolo Eleuteri Serpieri

Izdavac: System Comics/Lokomotiva (2020)

Premijerno: 2000/2003 

Cena: 2500

Dimenzije: 33.5 x 24.6 cm, HC

Br strana netto: 122 

Tiraz: 500

Zanr: sci-fi, erotika, soft porn

YU istorijat: -

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Druuna znaci vime na latinskom.

Rasprodato? Ne.

Crtez: 10/10

Scenario: 7/10 

Ciljne grupe: pubertetlije, esteticari, fanovi Akse 

Prednosti: crtez, zanr, ludilo

Minusi: pornografija, konfuzna radnja


Druuna 5

Vrsta: 5. integral

Epizoda: 9  (Doneta vetrom)

Crtez/scenario: Paolo Eleuteri Serpieri

Izdavac: System Comics/Lokomotiva (2020)

Premijerno: 2018 

Cena: 2300

Dimenzije: 33.5 x 24.6 cm, HC

Br strana netto: 55 (!) 

Tiraz: 500

Zanr: sci-fi, erotika

YU istorijat: -

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Druna je nudistkinja, sve je receno.

Rasprodato? Ne.

Crtez: 

Scenario:  

Ciljne grupe: pubertetlije, esteticari, fanovi Akse 

Prednosti: 

Minusi: ekstremno nerealna cena

Ovaj album ne nameravam da kupim. Odnos strana/dinar je apsurdno visok, mozda i rekordan u svetu balkanskog stripskog izdavastva, skuplji i od tipicnog BD-a na Zapadu. Vec su bili povisili cenu za 3. i 4. integral za citavih 30%, a da pritom nisu povecali broj strana. (Da ne govorimo o tome da vec kec i dvojka nisu bili povoljni, mada su najjeftiniji u serijalu.)

Ako uporedimo peticu sa nulom, koja ima slican broj strana tj takodje samo jednu epizodu - a kosta znacajno manje sa 1400, to znaci da su ovaj 5. deo poskupeli za citavih 65% u odnosu na taj broj! 

A tek da ne pricam da sve cene navedene na ovoj strani nisu pune cene vec vaze samo za striparnice. Pune cene za knjizare se krecu negde oko 3000 din po broju, mozda i vise za novije integrale.

Vrhunac alavosti je dostignut i postignut kod ovog zadnjeg albuma kojeg iz gore navedenih razloga ne nameravam da kupim jer je 2300 dinara za 55 strana jedne epizode (ne racunam dodatke kao skice i slicne kojestarije) frapantno bezobrazna cena.

Od kada se Lokomotiva prikljucila izdavanju ovog serijala (od 3. albuma nadalje), cena je skocila. Zato sto su vozovi po prirodi pohlepni? Pojma nemam sta bi mogao biti drugi razlog sem klasicne pohlepe, ali bojkotujem svaki vid bezobrazluka. Verovatno su izdavaci isli logikom "ko je kupio ostalih 5 albuma taj ce morati da uzme i ovaj zadnji sa presmesnom cenom da bi kompletirao serijal", samo sto se tu grdno varaju. Nece svi. Ja na primer necu. Meni bas ta zadnja 10. epizoda nista ne znaci. 


Druuna 0
Vrsta: prequel

Epizoda: 0  (Anima)

Crtez/scenario: Paolo Eleuteri Serpieri

Izdavac: System Comics/Lokomotiva (2017)

Premijerno: 2016 

Cena: 1600

Dimenzije: 33.7 x 24.6 cm, HC

Br strana netto: 66 

Tiraz: 500

Zanr: sci-fi, fantazija, erotika

YU istorijat: -

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Kakvo pitanje...

Rasprodato? Da.

Crtez: 10/10

Scenario: 6/10 

Ciljne grupe: pubertetlije, esteticari, fanovi Akse 

Prednosti: odlican crtez i kolor

Minusi: radnja nije posebna

Ovaj broj dugo nisam mogao da nadjem, jer je bio nestao iz prodavnica ranije ove godine. Mnogi su pogresno verovali da je rasprodat, ne znajuci pravi razlog zasto fali. Izdavac je imao rezervu kopija u magacinu ali, koliko sam ja cuo, nekoga je u toj (dez)organizaciji mrzelo da ih izvadi i posalje novi kontingent striparnicama/knjizarama. Tako da ove nularice nije bilo vise od pola godine - iako je zapravo bilo. Vlasnik se navodno vadio na to da je na odmoru ali izgleda da je ipak stari dobri balkanski trulez razlog za ovo. Prosto neverovatno. Cemu stancuju stripove uopste ako ih posle mrzi da ih stave na prodaju? Zasto se uopste bave onda izdavastvom?

A opet, ova izdanja Druune su odlicna, to im se mora priznati, jedan od redjih ovoliko kvalitetnih izdanja ovog relativno neozbiljnog izdavaca. Veliki format, genijalne naslovnice, odlican papir, dobar font - sve je na nivou. (Sem sto su ovi Lokomotivini brojevi 3, 4 i 5 za koji milimetar kraci, i malo tamniji na rikni. Ne zelim da cepidlacim, ali fascinantno mi je da izdavac nije bio kadar da zadrzi identicnu nijansu boje.)

Citava ova epizoda je bez balona, odnosno bez teksta, bas kao i ova tabla. Jeste da je prica pomalo prosecna i besciljna ali je veoma lepo prelistavati strip bez ikakvog teksta, jer u stripu crtez treba da sam govori, a neretko stripovi idu u drugu krajnost: imaju previse brbljanja i/ili naracije, previse ekspozicije, sto je upravo slucaj u ostatku serijala. Ovaj album ima najlepsi kolor od svih integrala.

Ove epizoda inace nema blage veze sa Drunom, uprkos nekom traljavom pokusaju na kraju price da se Druna na silu poveze sa ovom radnjom. Nularica se nikako ne moze smatrati delom serijala, uprkos nazivu tj prevari, stoga nije nimalo bitno imati ovaj broj u smislu boljeg razumevanja iskomplikovane glavne radnje. Bice pre da je Serpijeri imao neku ideju za zasebnu pricu, za one-shot album, ali ga je mozda izdavac nagovorio da nekako to poveze sa Druunom radi bolje prodaje. Ali je definitivno preporucujem iz gore navedenih razloga.


https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/11/satrapi-ostala-hipsterska-sranja.html





Update: 16.12.2020.


Najamnik (zajebancija) - 2. Deo

 

Ukoliko niste procitali 1. deo, manite se ovog 2. jer necete nista shvatiti. Previse je ovo kompleksna prica da bi je ukapirali ako krenete od sredine...


































Najamnik (zajebancija) - 1. Deo

 

Culi ste za Najamnika? E pa, ovu epizodu sigurno ne znate, bar ne ovu verziju...