Thursday, October 20, 2022

Nekradamus - Lalia



Nekradamus
Vrsta: integral

Crtez: Horacio Lalia

Scenario: Hector Osterfeld 

Izdavac: Znag Sagite (2015)

Premijerno: 1975  

Dimenzije: 24.5 x 17.5 cm, HC

Br strana netto: 302

Tiraz: nepoznat

Zanr: horor, fantazija

YU istorijat: ?

Kolor? c/b.

Politicki obojen? Ne, za divno cudo.

Golotinja? Ne. 

Rasprodato? Ne.

Crtez: 8/10

Scenario: 7-9/10

Ciljne grupe: Creepy/Eerie nostalgicari, tradicionalisti 

Prednosti: zabavne kratke price, staromodno

Minusi: nista posebno

Nisam bio siguran da li da nabavim ovaj piratski integral, ne zato sto je piratski vec zbog scenariste koga ne podnosim.

Herman "Ze German" Osterheld je bio notorna hardcore komunjara, a bas zbog toga i obozavan u svetu stripa (jer su stripofili mahom levicari ispranih mozgova, bas kao i filmofili), degenerik koji je bio aktivno involviran u jednoj teroristickoj/marksistickoj mrezi Juzne Amerike tj Argentine, i koji je odapeo svoje smrdljive papke boreci se za genocid, porobljavanje, i unistavanje slobode. On je bio toliki zaludjenik/fanatik/zadrti-kreten da je uspeo cak i sve svoje cerke (cetiri komada, ako se ne varam) da uvuce u tu svoju psihopatsku "borbu", a rezultat citavog tog bespotrebnog krvavog cirkusa je da su i one sve poginule u 70im, u tim veoma kriznim godinama argentinske istorije. (Ima li ta drzava uopste neke ne-krizne godine? Ne, necu da racunam Evitin period, jer to je bio zestoki blam.) Uostalom, u Darkwood-ovom i Fibrinom Mort Cinderu imate nekoliko ispeglanih tesktova o Germanu: o tome kako je bio ispravan, heroj, intelektualac i slicne kojestarije - a sve u cilju da citaoc izroni pokoju suzu za ovog bolida.

Ukoliko je nekog od vas ovaj uvodni paragraf iznervirao - odlicno! To je bio i cilj. Na taj nacin razdvajam kukolj od psenice, to je moj licni litmus test.
A sad, fajront... Ako te vredja moje vredjanje Germana onda mi ne trebas na ovom blogu... Ajde, shic! Sto dalje odavde, nema u mojim tekstovima nicega za tebe...

... sem ukoliko se sramis svoje komunisticke "proslosti"/sadasnjosti tj zelis da omirises ruze ("smell the roses") i naucis nesto o svojim pogresnim ubedjenjima, kao i to zasto i kako si uspeo da se lobotomiziras a da te pritom nijedan hirurski skalpel nije ni okrznuo. U tom slucaju poseti moj politicki blog, tamo ti je (skoro) sve lepo fino pojasnjeno, (skoro) sve sto treba da znas o retardiranoj "filozofiji" zvanoj "socijalizam".

Sto se Herija tice, sumnjao sam u kvalitet scenarija u Nekradamusu jer je Osterheld poznat po svojim levicarsko obojenim pricama. Bilo da Eternaut ili Mort Cinder, German je tesko odolevao iskusenju da moralise, kenja, sere i slicno tj da seje komunisticku propagandu i budalastine. Eternauta nisam citao (jer mi je crtez daleko ispod nivoa Solane Lopeza, koji je kasnije postao mnogo bolji) ali sam nacuo da ima politicke konotacije, odnosno da je vanzemaljska invazija u tom albumu (sorry for the spoilers, he he) neka jeftina metafora za desnicarski argentinski rezim - ili sta vec. A sto se Mort Cindera tice, o njemu sam vec pisao (link dole): nekoliko prica u tom integralu imaju politicku podlogu koja je toliko odvratna i maloumna da su sve takve price kompletno upropastene. Uprkos odlicnom i originalnom crtezu Breccie, prodao sam taj album, a to vise nego dovoljno govori koliko mi se zgadio on kao scenarista. Da bih prodao album sa odlicnim crtezom - tu zaista scenario mora biti grozan. Maltene je ovo jedini slucaj da sam ikada to uradio.

Medjutim, na moje olaksanje i veliko iznenadjenje, Nekradamus nema nikakvih politickih ili "dubokoumnih" socijalnih preseravanja. Ispostavlja se da je Westernheld bio sasvim solidan scenarista - kada je sebi dopustavao da to bude. Price su sve po desetak strana, kratke i slatke, onako kako najvise volim strip horor.

Crtez Lalije je obilato sencen i atmosferican, drugim recima tipican "reprezentativac" stare argentinske skole 60ih i 70ih a prema tome i idealan za ovakav serijal. Nije stilski nesto ultra nadaren, jer npr likove ne crta fantasticno, ali to nadoknadjuje lepom scenografijom kao i trudom i radom. Jedan veoma dobar crtac koji je nazalost skoro potpuno zaboravljen. To je ta crna ironija - da neki od najboljih crtaca iz proslosti nisu danas vise ni stampani a umesto njih se obasipaju silne nagrade na dunstere i mediokritete - i to uglavnom na one koji su politicki podobni odnosno koji predstavljaju Osterheldovu zatucanu ideologiju. Drugim recima, Osterheld "nije za DZ dao svoj zivot": njegova strana je pobedila. Mada, zanima me bas sta bi rekao o citavom LGBTQP cirkusu i slicnim modernim pojavama, da li bi ih odobravao ili ne.

U svakom slucaju, Nekradamusa preporucujem svakom fanu "tradicionalnog" stripa. Svaka cast i izdavacu koji je na fin nacin ovo odradio: izbor papira je odlican, jer je idealan za ovu vrstu c/b crteza 70ih. Neki mnogo veci, skuplji (i legalni) izdavaci kao Fibra Carobna Knjiga bi mogli da nauce nesto od ovog lika, recimo kako se bira papir i slicno, jer oba ova izdavaca cesto biraju sjajan beli papir za stare c/b stripove - sto je zaista neverovatna glupost i dokazuje da se zapravo i ne razumeju u strip najbolje.


Opširne recenzije: