Saturday, August 20, 2022

Gyo - Ito


GYO 1-2

Vrsta: dzepni integrali (tankoboni)

Crtez/scenario: Junji Ito 

Izdavac: Darkwood (2021)

Premijerno: 2001 

Dimenzije: 19 x 13 cm, SC

Br strana netto: 192/202

Tiraz: 3,000

Zanr: horor

YU istorijat: izdato kasnije

Kolor? c/b

Politicki obojen? Nula.

Golotinja? Ne puno. 

Rasprodato? Prvi deo jeste.

Crtez: 8/10

Scenario: 8/10 

Ciljne grupe: manje retardirani mangatardi, neretardirani mangatardi, horor fanovi, odrasli

Prednosti: veoma dobar crtez, atmosfericnost, netipicna manga, unikatan miris 

Minusi: kraj serijala nije sasvim zadovoljavajuc

Ito je jedan od veoma retkih mangasa cije stripove kupujem. Vise volim antologije prica nego ove produzene serijale (Uzumaki, Gyo, Tomie), medjutim od Ita uzimam sve, bez obzira sta je. Sve je dobro. (Sto se crteza tice, Tomie je katastrofalan u prvim epizodama, a i scenario je slab.)

Gyo nije toliko dobar kao Uzumaki, barem ne scenaristicki. Ima dosta ponavljanja, a i misterija nestaje posle prvih objasnjenja. Za razliku od Uzumakija u kojem citaoc nije nacisto do samog kraja serijala, a cak i tada mu nije puno toga jasno. Zajednicka tema kod oba serijala je zaraza, s tim sto je ona u Uzumakiju lokalizovana a u Gyo se siri na citavu drzavu. Uostalom, vec sam se bavio time u tekstu o Uzumaki (link dole).

Uz to Uzumaki ima originalniji koncept, mada mu Gyo ni u cemu ne zaostaje u svireposti. Inace je okrutnost konstantna stavka u skoro svim Itovim pricama, ali ne u toj meri da svaki kraj bude downer ending - kao sto je sada popularno u americkim horor filmovima. U nekim antologijskim pricama je kraj negativan a negde pozitivan; Ito nije glup da bude toliko predvidljiv kao Ameri. Body horror dominira velikim delom njegovih mangi, zanr koji nije nikako za decu kao ni za previse gadljive ljude, tako da bi fanovi Kronenberga trebali da tu nadju puno zanimljivosti.

U jednoj YouTube recenziji neki Nemac tvrdi kako je Ito mozda malo "misogynist" jer "se glavni zenski lik ponasa histericno, razmazeno i nelogicno". Da, ona je takva, ali kakvo to blage veze ima sa Itovim ubedjenjima i stavovima? Ajde jos i rasistom da ga deklarisemo - posto smo vec umislili da je seksista, a mozemo i da ga "optuzimo" i za "islamofobiju", jer i to je sada strogo zabranjeno - prikazivati muslimane na "negativan" nacin, u bilo kom kontekstu.
Ali takvi su Zapadnjaci danas, ispranih mozgova, totalno zadojeni frankfurtskom skolom, odnosno u nekom su konstantnom oprezu da se slucajno nekome ne omane neka politicna nekorektnost a da oni na to ne ukazu odmah, odmah pokazujuci prstom na "krivca" (kao Donald Sutherland na kraju filma Invasion of the Body Snatchers), ne bi li dokazali svoju lojalnost Establishmentu kroz taj neki visoko-iritantni virtue-signaling. Zombificiranost i ljigavost na najjadnijem nivou.

Sta bi bilo da je umesto nje glavni muski lik histerican i iracionalan? Da li bi to onda bilo OK? Znaci po toj levicarskoj logici mizerni muski likovi su prihvatljivi - dok zenski nisu. To nije borba za jednakost vec kontradiktorni kretenizam u kojem se zene zapravo smatraju toliko inferiornim da ih tamo neki "PC dobrica" mora konstantno stititi od "zlih desnicara" i "sovinista". Ovaj YTer inace nije debil, ali je vise nego jasno da nikada nije temeljno razmisljao o ovoj temi pa je zato bio spreman da izjavi ovakvu glupost, jer da je analizirao temu "zastite zena u modernom dobu" ubrzo bi shvatio kolika je to totalna budalastina sto on propagira i sugerira.

Uopste i pomisliti na to da je Ito nju nacinio takvom jer ima nesto protiv zena ili zeli da se sprda sa slabijim polom je prejadno. Na nista slicno nisam nikada naisao u njegovim ostalim pricama, nista sto je iole rasisticko ili seksisticko. (Uostalom, zar bi Ito bio naveliko objavljivan u ogromnim tirazima na levicarskom Zapadu da je rasista ili seksista?) Niti mi je ovaj zenski lik iole delovao kao izgovor za "napad" na zene. Kompletna i totalna idiotarija, klasican lov na vestice, poziv na linc, pateticni virtue-signaling u cilju skupljanja PC poena kod (maloumne) publike.

A cak i da jeste Ito hteo da se sprda sa zenama... Pa sta? Da ga lincujemo zbog toga? Da pobijemo sve politicke neposlusnike i zabranimo i spalimo sve sto nije politicki "podobno"? Nemci su pre 90 godina krenuli sa svojim fasistickim ludilom, a sada, mnogo decenija kasnije, su opet krenuli sa cenzurom, mada ovog puta sa ultra-levicarskom. Hoce li se ikad opametiti ili ce zauvek da skacu iz jednom ekstrema u drugi, kao neka loptica koja se obija o dva teniska reketa te nikako da stane, da se opasulji, opismeni, urazumi. Zasto im je umerenost tj zlatna sredina toliko odvratna?

Svako s iole pameti ko procita Gyo ce lako primetiti da glavni zenski lik nema blage veze sa sovinizmom. Citav serijal nema nikakvih socio-politickih poruka vec je obican horor.


Top 100 strip ilustratora - 1. i 2. deo:

Hipsterizam u stripu: