Tuesday, November 10, 2020

Iskrcavanje na Faragoneziji - Moebius

 

Escale sur Pharagonescia

Vrsta: antologija br. 5

Crtez/scenario: Moebius

Izdavac: Fibra (2011)

Dimenzije: 31.9 x 24 cm, HC

Br strana netto: 50 

Tiraz: 500+300

Zanr: sci-fi, humor, fantazija, apstrakcija, tripozno

YU istorijat: -

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Da, ali nazalost samo muska. 

Rasprodato? Da.

Crtez: 3-10/10 

Scenario: 4-9/10 

Ciljne grupe: bedeovci, nostalgicari, hevimetalovci

Prednosti: originalnost, delom odlican crtez

Minusi: varirajuci nivo pogotovo kod prica

Iskrcavanje na Faragoneziji (strana gore) je najduza prica i cini pola albuma. Prve 3 strane su nacrtane u jednom cugu a onda je ostatak Moebius dovrsio tek posle godinu dana. Zato se primecuje blagi boljitak crteza od 4. strane nadalje, mada u Metalnim Godinama ne treba ocekivati previse discipline tj konzistencije u kvalitetu. Pogotovo od price do price kvalitet i stil variraju ponekad drasticno.

Ovo je humoristicka sci-fi prica u kojoj Moebius "u najkracem roku" vesto kreira sopstven svet koji ima neku svoju logiku. Za razliku od nekih apstraktnijih albuma iz Metalnih Godina, Faragonezija nudi manje zabusavanja kod crteza, a i kompletniju pricu. Crtez 7-8/10, prica 8/10.

Na Feniksonu zivi princ iz bajke je sci-fi vinjeta koja se sprda na racun zena koja neprestano zanovetaju. Crtez 10/10, prica 8/10.

Dvostruki beg je dvostrana apstrakcija bez smisla, i ne preterano zanimljiva. Moebius u uvodu nesto filozofira/palamudi o "znacenju" price, ali to je cisto neka njegova interpretacija od koje ja nemam mnogo vajde. Crtez 8/10, prica 4/10. 

Valja li covek? (slika gore) je jos jedna humoristicka sci-fi zajebancija, sa crtezom koji jako podseca na Bilalov stil iz 70ih. Jasno je da je Bilal kopirao Moebiusa a ne obrnuto, ali obojica su tu negde po kvalitetu, na istom nivou. Ova vrsta crteza je bila jako uticajna u ono doba, npr ni Alfonso Font nije daleko od tog stila. Crtez 9/10, prica 9/10.

Zadnjih 8 strana se sastoje od 5 prica iz ciklusa Hermeticka Garaza. Treca prica ima los (karikaturni) crtez, ostale su uglavnom dobro nacrtane.









No comments:

Post a Comment