Friday, October 2, 2020

Crveni Baron - Puerta


 CRVENI BARON

Vrsta: komplet od 3 albuma

Crtez: Carlos Puerta

Scenario: Pierre Veys 

Izdavac: Strip-Agent (2016)

Premijerno: 2012 

Dimenzije: 32 x 24 cm, HC

Br strana netto: 46/46/62 

Tiraz: 400

Zanr: istorijski, ratni

YU istorijat: -

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Ne. 

Rasprodato? Ne.

Crtez: 10/10

Scenario: 8/10 

Ciljne grupe: esteticari, anti-marvelisti, anti-mangarci

Prednosti: odlican crtez, fantastican kolor, neverovatan miris, velik format

Minusi: kraj je pomalo slab

Ja sam cesto kritican sto se Strip-Agenta tice. Izbor serijala/junaka im je uvek bio generalno veoma dobar, pogotovo u poredjenju s drugim izdavacima, ali legendaran je njihov fakap (f**k-up) sa Aster Blistokom, kada su prvih 6 integrala uspeli da sjebu sa bledim stranicama.
Medjutim, ova trojka albuma je apsolut vrh kako izdavastva tako i uopste stripske umetnosti - a ja rec "umetnost" ne koristim olako.
Ovaj naslikani (ne nacrtani) serijal je jedan od najboljih koje imam, a Puerta je takav fantastican posao odradio da bi cak i najgluplja radnja bila sasvim dovoljna. Pritom radnja nije uopste losa, cak je i prilicno zanimljiva - uprkos tvrdnji pojedinih debila sa forum.stripovi (cast izuzetcima) koji smatraju da je prica suvise mrsava. Ali, kao sto rekoh - pa sta i da jeste? Jesu li ti mentoli strip fanovi ili obicne babe s pijace koje ocekuju samo neke jeftine krimi spletke i nista drugo? Babe nisu ali Bonelijevi Svedoci, marvelijanci-indijanci i magatardashi sigurno jesu.
Zahvaljujuci dominaciji mahom kretenskih demografskih grupa u svetu balkanskih stripofila, ovakvi serijali imaju veoma slabu prodju te ja nikada vise necu moci da ocekujem da neko izda jos nesto od Puerte. Hvala, idioti!
CB se jos uvek nije rasprodao uprkos niskom tirazu i odlicnoj akcijskoj ceni. Ej fakap of amejzing proporshns.


Odlicno je i to sto je format onaj prosireni A4 a pritom skoro da nema margina, tj na vecini strana ih nema uopste, tako da strip deluje fantasticno vec pri prelistavanju.

SPOJLERI:

Prica uzima dosta slobode kod "lika i dela" Barona fon Rihthofena, u smislu da je predstavljen kao psihopata, sto pravi CB nije uopste bio. To je minus s tacke gledista istorijske verodostojnosti, ali plus jer dozvoljava prici da dobije element fantazije (koji je potpuno neocekivan), sto pokazuje da ovde nije bila namera da se docara cist biografski prikaz tog coveka vec jedna zabavna ratna krimi-drama.

Zanimljivo je da Puerta menja lice Barona: ponekad lici na George Peppard-a, ponekad na Christian Bale-a, a njegov glavni suparnik u svapskoj avijaciji je nacrtan po slici i prilici degenericnog britanskog nepotiste Benedict Cumberbatch-a ili kako ga ja zovem, Cumberbitch.


Opširne recenzije:


No comments:

Post a Comment