Wednesday, July 24, 2024

Light & Bold - Bernet



Vrsta: one-off

Crtez: Jordi Bernet

Scenario: Carlos Trillo

Premijerno: 1990

Br strana netto: 66

Zanr: spijunska satira

Kolor? Ne.

Politicki obojen? Da.

Golotinja? Da.

Crtez: 9/10

Scenario: 4/10

Ciljne grupe: esteticari, manijaci

Prednosti: jak crtez, nije dosadno

Minusi: retardiran i haotican scenario


Razocaravajuca budalastina tj "sprdnja", ili sto bi idioti rekli - "dobra satira/parodija" spijunskog zanra. Dodje kao neka vrste lepotica&zver premise ispricane u kontekstu kompletno idiotske medjunarodne zavere.

SPOJLERI

Spijunski deo price je nebulozan, i to kompletno. Kao prvo, zasto bi Archibald pristao da CIA saznaju da je on ubica te da ga muce a potom ili ubiju ili ucuziraju? Kako moze jedan iskusni bivsi dupli spijun da pristane na tako kretenski plan? Idiotizam na kvadrat. Uostalom, CIJI je on bio "dvostruki spijun" za vreme WW2? Za saveznike ili naciste? Ne kapiram zasto nema odgovora na ovo. Japanac, koji se s velikom lakocom odrice svoje duznosti/misije te pomaze Boldu, je totalno nejasan lik: njegovi motivi su cista magla, bas kao i njegova senuta karakterizacija koja je u najboljem slucaju random.

A tu smo i kod organizacije minijaturnog "Mr Smitha", i njihov debilni motiv za ovu citavu uber-komplikovanu zavrzlamu: da navuku obe svetske sile na ivicu WW3... a razlog je... drum roll... samo da bi prodali vise oruzja!!! Gluplje ne moze. To bi bilo kao kad bi celnik FIFE bacio ogromnu bombu na neki fudbalski stadijum - ne bi li prodao sto vise flastera i zavoja ranjenima. Zalim sto je poredjenje pomalo debilno, ali s obzirom o kakvom stripu se ovde radi... i vise nego dobra analogija.

Pritom Trillo ukazuje na ekstremnu naivnost tj neupucenost u svetski poredak, u politiku, u Bliski Istok... Za njega CIA "vrse torturu kao i uvek" nad zatvorenicima, a Sovjetski spijuni se "nikada ne predaju". Arapi su "zrtve obmane" - a to valjda vazi i za Arapskog lidera "pacifistu"(!!!) koji uzme mito od CIA da bi presao na njihovu stranu! Znaci apsolutno nista ovde nema smisla, niti na politickom niti na logickom nivou, sto znaci da nema ni govora o satiri - bar ne inteligentnoj. Arapi nisu nicije zrtve: u to moze da veruje samo imbecil sa 56 izvrsenih lobotomija, i to sve cekicima odradjenim.

Iz nekog misterioznog razloga (za sta se ne nudi ni trunka objasnjenja) Light ne oseca ni fizicki ni emocionalni bol, a u tome je jos dodatno treniran od strane debilno osmisljene dibidus-kretenus organizacije Mr.Smitha, koji idu u ekstremnu krajnost ne bi li prodali vise oruzja tj da zavade Sovjete i Amere. Kao da je krajem 80ih (kada je ovo smece napisano) vladao mir na svetu te nijedna vlada nije narucivala oruzje, pa je Smith morao da nekako proda svoje zalihe koje niko nije hteo. Joj kako debilno... Kakva notorna glupost je izazvati WW3 (ili skoro) samo da bi se pojacala ta tako "slaba" prodaja oruzja. Ako postoji neka industrija koja NIKADA ne moze da bude u recesiji to je upravo ova, a najmanje za vreme Hladnog rata.

Da li je Triljo prirodno retardiran, ili bio ekstremno lenj 1989., ili samo privremeno otupaveo - to ne znam. Znao je on i u izvikanom Alvar Majoru da ubacuje neke teske gluposti i nelogicnosti stoga nisam iznenadjen ovakvim izlivima moronizma, a ni ne cudi me preterano da je levicar: spanski i argentinski crtaci i scenaristi su gotovo svi levicari. Ima li nekog medju njima da odstupa od ovog ovcarskog klishea? Tesko. Bar deluje da je levicar, sudeci po tome kako je ovde daleko gore prikazao Amere od Sovjeta. Mozda je mislio da su gulazi vrsta gulasha? Ne bi bio jedina moroncina koja veruje da je SSSR bio zrtva zapadne propagande, tj da je 95% zlodela pripisanih toj vestackoj imperiji bilo izmisljeno te da Rusi nisu niti maltretirali svoj narod, niti vrsili multi genocide, niti mucki klali milione ljudi u svojim sibirskim konc-logorima. Stavise, takvih bolida ima veoma puno, i dan-danas. Debela ironija je sto je upravo suprotno od toga istina: Sovjeti su neuporedivo vise proizvodili lazi o Zapadu nego Zapad o Rusima, jer Zapadu nije bilo potrebno da lazu puno! Sasvim dovoljno je bilo da izvestavaju o pravom Sovjetskom Savezu, bez dodataka i izmisljotina, dok su Sovjeti morali stalno da lazu i izmisljaju gluposti jer kako inace da ocrne mahom uspesne kapitalisticke nacije? I upravo zbog ovako neverovatno uporne i fanaticne sovjetske propagande (koja je harala Amerikom preko Holivuda, medija i fakulteta) i imamo debile kao sto su Trillo, koji nista nisu shvatili, bar sto se internacionalne politike tice.

Politickih debila i ovci je bilo i pre interneta, da se razumemo.

Naracija je ne samo bespotrebna, vec i totalni promasaj, jer je nejasno KO prica, niti je jasno sta on zapravo hoce ili nece. I to uprkos tome sto je Trillo navodno objasnio na pocetku da je narator nevoljan da bude u ulozi naratora i da je to (valjda) on, Trillo. Cemu mrznja prema Boldu? To kao prvo nije jasno. Mnogi komentari naratora zbunjuju pre nego sto pomazu da se neke stvari bolje razumeju. Nikada u stripu nisam citao ovako glupu naraciju; bukvalno da se svaki komentar naratora obrise, ne bi bila steta uopste.

Nije prica totalno sranje. Ima nekih simpaticnih fora. Npr kada se instruktor glume napali na Light, ili kada Bold rusi stepeniste gde god krene. Ali ovi pozitivni aspekti su redji, a vecina pokusaja humora ne uspevaju jer prica nema bas nikakav kredibilitet ni u kom smislu.

Satira, pa cak i sprdnja, mogu da uspeju samo ako su bazirani u nekoj istini, tj imaju bar neku osnovu u realnom zivotu. Inace nista nema smisla, a humor ne moze da funkcionise...







No comments:

Post a Comment