Friday, October 2, 2020

Retour - Bernet


 NA POVRATKU KUćI

Vrsta: zasebni integral

Crtez: Jordi Bernet

Scenario: E.S. Abuli 

Izdavac: Strip-Agent (2008)

Premijerno: 1986 

Dimenzije: 30 x 21 cm, HC

Br strana netto: 58 

Tiraz: nepoznat

Zanr: krimi sci-fi

YU istorijat: -

Kolor? c/b

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Da. 

Rasprodato? Da.

Crtez: 10/10

Scenario: 7/10 

Ciljne grupe: fanovi Torpeda 

Prednosti: odlican crtez, kratke price

Minusi: pomalo zbrzan scenario

Objaviti album od pisljivih 58 c/b strana za 1200 dinara je bezobrazluk na kvadrat, tipicno za hrvatske izdavace (ali i za neke srpske). Po meni, 58 c/b strana u A4 HC formatu ne sme da kosta vise od 600 dinara, ni pod razno - sem ako je omot izradjen od rubina i safira. Carobna Knjiga je izdala vrhunski crtez Roi-a, Apokalipsu - nekih 90 str c/b za 900 dinara - znaci 10 dinara po strani, a bogami i mnoge BD integrale u boji izdaje sa istim ili slicnim odnosom dinar-strana.
Zato i bojkotujem izdavace kao Libellus. Svi treba da ih bojkotuju.
Ali i pored toga strip se rasprodao jer je u pitanju genijalni Bernet, i to album iz 80ih, njegove crtacki najjace faze, a Bernet je prilicno popularan na Balkanu. (A rasprodao se naravno i zbog toga sto je izdat pre 12 godina i to verovatno u samo 500 primeraka, mada to ne znam zasigurno.) Price su poredjane u hronoloskom redosledu, znaci u nastavcima, tj nisu zasebne price kao Torpedo ili Kraken, tako da je ovo u sustini jedna prica u kontinuitetu.
Kvalitet radnje nije nista poseban uprkos Abuliju, ali je premisa dovoljno neobicna da bude interesantna vecini Bernetovih fanova. Uostalom, Bernetov crtez je toliko dobar da scenario i ne mora biti odlican.




No comments:

Post a Comment