Thursday, October 8, 2020

Torpedo - Bernet



Updated: 30.8.22.


Torpedo 1-3

Vrsta: integrali (sve)

Crtez: Jordi Bernet

Scenario: Enrique Sanchez Abuli 

Izdavac: System Comics (2012-2014)

Premijerno: 1983-2004

Dimenzije: 23.9 x 17.1 cm, SC

Br strana netto: 226/236/236 

Tiraz: 500/750/750

Zanr: mafijo-krimi

YU istorijat: Stripoteka, Strip Art

Kolor? c/b

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Da. 

Rasprodato? Ovo izdanje jeste, S-A takodje, Fibra ne.

Crtez: 10/10

Scenario: 4-10/10 

Ciljne grupe: svi (sem dece)

Prednosti: odlican crtez, veoma zabavne price, politicka nekorektnost, originalnost

Minusi: nije HC, manji format
Torpedo je ubedljivo najbolji mafijaski strip serijal, najbolji krimi serijal, i jedan od 5 najboljih strip serijala bilo koje vrste - sto se scenarija tice.
Sto se crteza tice, ovo je Bernet u svojoj top formi, a on spada u sam vrh svetskih ilustratora. Njegov stil je opusten, sa crtama/linijama koje ne slede neki savrsen geometrijski obrazac, a opet je besprekorno precizan; nije traljav, nimalo. Svi njegovi likovi imaju "konstantnost izgleda" uprkos ovakvom crtezu; nema sanse da se neka faca menja iz panela u panel, da odjednom ne lici na sebe.

Izraci liza tj iskazivanje emocija je Bernetu uza specijalnost, a u tome je u klasi sa velikanima kao sto su Floyd Gottfredson (znam, nekima ce delovati kao cudno poredjenje), Magnus, Tabary, Uderzo, Aragones i Corben.

Upravo zato je Alex Toth bio kompletan promasaj kao prvi izbor (?); prva epizoda koja otvara integral 1 je od njega, i na svu srecu samo ta jedna. Alex nema ni promil Bernetovog talenta u oslikavanju cudjenja, besa, veselja, apatije i bilo koje druge emocije, a u ovako luckastom serijalu to je osnov. A i u crtanju pozadina/scenografije Bernet je daleko bolji od njega, a i od mnogih. Toth je verovatno idealan za komercijalu tipa Zorro, ali za ovako nesto je potreban neko daleko vrsniji, neko ko je i umetnik i zanatlija. Bernet je idealan izbor, a da je on odbio serijal ne bi cak ni neko kao Ortiz mogao da uradi ovako dobro. Covek nema mane, barem ne u svom najboljem periodu tj u svojim najbitnijim serijalima i one shot albumima. Tek kasnije se njegov stil menja na gore, i to uglavnom kada radi ultra-komercijalu kao Betmen i soft pornjavu.

Integrali se skoro iskljucivo sastoje od kratkih prica od po 8-10 strana (sto inace preferiram), i retko koja bi se mogla opisati kao slaba - sem zadnjih nekoliko koje su prilicno glupe i primitivne. Scenario propada negde od polovine treceg albuma, mada bi neki rekli da nivo propada jos i ranije. Prve dve trecine serijala su duhovite, surove, realisticne ali stilizovane, politicki nekorektne, ponekad prostacke, i brutalno iskrene. Torpedo nije neki tamo "polu-simpaticni" gangster kao Toni Soprano (a tek nije Majkl Korleone - odnosno lik iz neke holivudske bajke) koji ima neke "kodekse" vec je psihopatska bitanga koja rado mlati i ubija sve sto mu se ispreci pred putem. Citaoc je prinudjen da se priupita da li gresi sto navija za njega (sto valjda radimo iz neke navike da podrzavamo protagonistu), a desava se i da navijamo protiv Torpeda sto cini serijal dodatno originalnim.
Integrali System Comics-a nisu savrseni jer imaju mek povez i manji format od originala. A i od nedavno su rasprodati. Alternative su Fibrina dva integrala, ali nisam ih kupio prvenstveno jer su radjeni na sjajnom papiru koji nikako ne odgovara c/b stripu - a kamoli Torpedu. Uostalom, previse mi je da citam spanski strip o njujorskom italo-gangsteru - u ijekavstini, pa jos u teskim ciglama.

 Fibra je nekoliko bitnih serijala usrala s pogresnim izborom papira i previse debelim cigletinama koje nisu za citanje. Ali s obzirom da su vecina fibratora komatozni popunjavaci polica, koje citanje ne zanima posebno, njima to uopste ne smeta. Fibra im je religija, a strip im samo sluzi da popunjava police. Kakvi su to ljudi kad im jedan covek, pritom komunisticki hipster, odlucuje sta ce da citaju...

Odnosno sta ce da koriste kao ukras na policama. Jer nista ne citaju. Zato ih valjda i ne zanima sadrzaj: vazno da je elegantno i lepo spolja, i fino debelo. A sad da li je papir odgovarajuc ili ne, i da li se treba prvo ici u teretanu 5 godina da bi se cigle moglr drzati, to je vec sporedno njima...

Ima i Strip-Agent svoje izdanje, originalnih 15 albuma. Sve je c/b. To bi bila najbolja opcija da nije rasprodato. Inace je u Francuskoj izasao Torpedo u boji.




No comments:

Post a Comment