Saturday, December 17, 2022

Punpun - Asano



Oyasumi Punpun
Vrsta: 1. tankobon (od 13)

Crtez (likovi)/scenario: Inio Asano

Softver/scenografija: Yuuki Toribuchi, Satzuki Sato, Hisashi Saito

Izdavac: Laguna (2022)

Premijerno: 2007-2013

Dimenzije: 20 x 13.4 cm, SC

Br strana netto: 193

Tiraz: 2,000

Zanr: hipsterijana, coming-of-age, cult wannabe, drama

Kolor? c/b

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Da.

Rasprodato? Ne.

Crtez: 5/10

Scenario: 4/10

Ciljne grupe: hipsteri, pretenciozni mangatardi

Prednosti: sansa da napisem zabavnu recenziju (mozda vama nije zabavna ali meni jeste)

Minusi: kretenski crtez kanarinaca, trapav scenario, pretencioznost, kompjutersko varanje kod scenografije, mlohava karakterizacija, nebulozne scene, ponekad slab ili prosecan dijalog

Ova usrana mala hipsterska zverka gore, koja je iz nekog razloga uvek u stresu, to vam je glavni lik. Zapravo, citava njegova porodica se sastoji od ovakvih mizernih, modernistickih pticica - sto je uvreda ne samo za stripove vec i za svu pernatu zivinu. Ova kljunata hipsterska gamad kalja vecinu strana, jer ostali likovi nisu lose nacrtani, a i pozadine - iako sterilno softverske umesto nacrtane - zasluzuju (mnogo) bolje.

Ne znam koje je obrazlozenje Asano iskenjao tupavim mangatardima koji su ga bogobojazljivo ispitivali u intervjuima zasto se odlucio na ovakvu ultra-budalastinu, ali jedno znam sigurno: taj razlog je 100% retardiran i totalno nezadovoljavajuc. Zasto jednostavno ne izgugliram njegov razlog za odabir pernatih nakaza da mu predstavljaju glavne likove? Zato sto mi je ispod casti da se informisem na tu temu. Asano je bio odlucio da upropasti serijal sa ovim posranim modernizmom, a znam i iz iskustva i iz ciste logike da ne postoji nijedan validan izgovnjor da glavne likove pretvoris u kljunate debile, sem mozda da ustedis sebi na trudu, jer ovakve ptice moze i malo dete da naskraba, i to nogama. Vezanim nogama cak. Ptice bez sposobnosti emocionalnog fidbeka: Assano mora da pribegava jeftinim (maltene slepstik) crtackim forama da bi "docarao" njegovo (ne)raspolozenje. Cak i hipster-pizdarije koje skrabaju Djipi i Lemire imaju bogatiji detalj. Ove ptice nemaju nikakve izraze lica: 100% poker-face, uvek.

Uostalom, ako "autoru" nije bilo stalo da se potrudi da likove docara na sto bolji ili makar standardno-osrednji mangaski nacin - zasto bih se ja onda kao citaoc potrudio da saznam vise o njegovom stripu?

Osim sto su ove zivuljke iritantne jer me podsecaju na crteze male dece (i to one maloumne, ili koja crtaju vezanih ruku i nogu), nema uopste nikakvog logicnog motiva da ijedan od ovih likova budu prikazani kao neki vanzemaljci, jer em to nisu, em nisu ni preterano neobicna porodica, a sto je najgore od svega - glavni likovi nisu apaticno-katatonicni. Jer da jesu katatonicni, pa ajde der da jos nekako shvatim da im odsustvo emocija daje za "pravo" da nemaju ljudska lica. (Ali cak i da je tako, ne mogu li barem da ocekujem atraktivan crtez umesto ovakve simplisticne svinjarije?) Ali oni jesu emocionalni, jos i te kako, stoga ovaj tupavi hipsterizam ne samo da vizuelno upropascava citav utisak vec nam i uskracuje emocionalne reakcije Punpuna i njegove uglavnom histericne porodice.

Naravno, nije Asano nikakav bajni umetnik pa da posebno dobro ume da docarava emocionalna stanja svojih likova, precizno i stilski zanimljivo - sem u gro planu, u veoma retkim slucajevima kada se potrudi, npr strane 36 i 49. Ali bolje i prosecna depikcija emotivnog stanja likova nego nista. Meni pticji kljun nista ne odaje u ovom smislu, sem lenjosti i prepotentnosti crtaca-scenariste, a pretpostavljam da ni drugim citaocima nikako ne odgovara ovakva jeftina prevara. Sem mozda onim nadrogiranim... Mozda se ova manga cita uz pomoc bolivijskih pecurki? Pretpostavljam da se usmrkavaju na desnu nozrdvu a onda ostatak izlazi kroz levu, jer ovo je ipak manga...

Ono sto ide u prilog teorije lenjosti je da Asanoa nije sramota da na strani 69 prekopira uvodnu stranu. Uostalom, samo budala moze da ne konstatuje da je Asano daleko brze zavrsio strip ovako, sa na brzaka naskrabanim pticama, nego da je morao i njih da crta kako treba. (A opet, bolje i ovako nego da kao gospodja Satrapi ili onaj folirant/sarlatan Djipi naskrabaju bas sve u albumu. Ipak je Asano genije i umetnik, ali samo u poredjenju s takvima...) A kad smo vec kod obe ove "duplikat strane", Asano redovno vara kod scenografije, za koju uglavnom (ili uvek?) koristi obicne fotografije koje samo blago izmeni s nekim mango-softverom... Odnosno cak ni to ne radi on vec ima tri asistenta; oni su zapravo glavni ilustratori ove mange. Znaci, nije u ligi s najvecim crtacima mange, ni blizu. Na kraju mange se pominju ova tri lika koji mu "asistiraju" u "pozadinama" i u "kompjuterskom dizajnu". Drugim recima, Asano samo crta likove, a ova trojica rade sve pozadine, i to koristeci fotografije koje softverom izmene da deluju kao crtezi... Kome se ovo svidja, nek' izvoli, ali ja zahtevam pravi crtez u stripu.

Pravi crtez - u stripu. Jel previse trazim?

Radnja

Od samog pocetka glavni kanarinac Punpun dozivljava jake emotivne reakcije, i to skoro citav dijapazon: pada u nesvest, znoji se, komira se, stid ga je, srami se, nervozan je... Totalni neuroticar, psihijatrijski slucaj. (Standard u hipsterskom stripu/mangi.) Znaci nije nimalo katatonican - kao npr bolidi koji tvrde da je ovo "japanski klasik". Japanski jeste, ali ne klasik vec pizdarija.

"Originalna" pizdarija. To da. Ali originalnost bez osnove nije vredna vise od pet para. Hipsteri, jadni ne bili, su tako naivni, zaludne ovce... Oni zive u zabludi da originalnost, sama po sebi, definise neki strip, film ili muziku odlicnom, izvanrednom, vanserijskom. Nebitno sto ta "originalnost" cesto nema npr poentu, kvalitet, stila, inteligencije ili je sve to dosadno. Vazno da je originalno, na to se loze. Medjuostalom.

Cinjenica je da nijedan lik u ovom stripu ne prepoznaje Porodicu Kanarovski kao mrsave, krzljave kanarince. Njima su oni obicni ljudi, jer da nije tako onda bi bili bioloski fenomen te bi ziveli u nekom posebnom naucnom institutu, ili makar u zooloskom vrtu. Znaci da ih samo mi citaoci tako dozivljavamo, kao jednodimenzionalne ptice.
A sto to treba zapravo da "znaci"?

Hipsteri se jako loze na "znacaj" stripova/muzike/filmova a to u njihovom slucaju uvek podrazumeva neki dubokoumni, kvazi-intelektualni znacaj, neku misaonu poentu na koju mogu da se loze i zbog koje mogu da svrsavaju u gace, sretni i ponosni sto su izabrali da budu hipsteri, jer verujem da se svi mozemo sloziti da niceg boljeg nema nego biti pretenciozna ovca: to je definitivno vrhunac moderne civilizacije.

Kao sto sam ranije objasnio, ne pada mi ni na kraj pameti (a ni glupeti) da na internetu trazim (neki tupavi) odgovnjor na ovo pitanje. Zasto su Kanarinci svim likovima ljudi, a "samo" citaocima ptice? Ali ne vredi lupati glavom o mangu, jer logike tu nema, ne moze je biti - barem ne one prave logike; odnosne ne one hipsterske logike, koja zahteva da se mozak kompletno iskljuci pri izucavanju znacaja nekog stripa, filma ili bilo cega. Koji bi to usrani razlog mogao biti koji nas, ljudske citaoce, cini toliko razlicitim od ljudskih likova u ovom serijalu? Zasto su nama oni kanarinci, a ostalim likovima nisu? Teska budalastina. Zasto su likovi ove mange privilegovani da vide Kanarince onakvim kakvi zaista jesu, dok mi jadni citaoci moramo da se zadovoljimo ovakvim nesretnim skrabanjem jedne tako simpaticne pticje vrste?

Asano mrzi svoje citaoce, eto sta je u pitanju. Ili ih u najmanju ruku smatra debilima. Ili nas zeli zajebavati. Ili je jednostavno hteo da se posto-poto "izdvoji" od mase mangi (a tu govorim o ozbiljno velikom broju serijala, koji se svi takmice oko paznje desetine miliona potencijalnih kupaca) ne bi li lakse privukao paznju na ovaj serijal i na sebe? Najverovatnije je to: Asanovski je znao da ce ovo biti samo jedan od mnogih takozvanih slice-of-life mangi ukoliko nesto drasticno "novo" ne smisli. I, eto, kanarinaca. Zbog toga i nicega drugog. Zato je besmisleno traziti "pravi" tj intelektualni smisao u njegovoj odluci, kao sto je gubljenje vremena citati neke lazi koje je unapred spremio kao odgovor na pitanje zasto je Punpun kanarinac...

Jedina preostala opcija koja nam ostaje je da su svi likovi u Punpunu kompletni idioti i ludaci, jer ne primecuju da su familija Kanarovski-san zapravo ptice a ne ljudi.
A ta teorija i nije toliko nemoguca kao sto deluje... Jer, vec negde na 30. strani krece neko ludilo. Bez ikakvog razloga, ikakvog povoda i ikakve logike, Punpunov nastavnik Japanskog krece u neki iznenadan napad besnila/ludila (na slici), nesto kao spontani egzorcizam (ne znam kako drugacije ovu nebulozu da opisem) ili mozda neki hipstersko-epilepticni napad, a onda se najednom vraca u normalu, isto tako brzo kao sto je i poceo da se dernja i lupa glavom o stol. Cemu ova scena? Nicemu. Asano je jednostavno zeleo - na silu - da kreira "kultnu" mangu, nesto o cemu ce da se prica, a ono o cemu se mnogo prica se cesto i puno prodaje - a i nagradjuje. Asano je najobicniji lovac na slavu/uspeh/novac kao i bezbroj slicnih hostaplera: nista retko ili neobicno. Mozda je kanarinci-kao-ljudi zaista originalna ideja, ma koliko kretenska, ali hipster-sarlatani definitivno nisu nista novo.

Sto je "najbolje", Punpun potom ne istrci prestrasen iz (m)ucionice zato sto mu je nastavnik pretrpeo hipsterski napad zastrasujuceg egzorcizma, vec zato sto se sramio svog sastava kojeg je procitao pred razredom. Interesantno... Znaci, Punpunu je bilo sasvim normalno da mu nastavnik krene vristati kao paranoidni sizofrenicar u menopauzi - ali to sto je eventualno "slagao" u svom sastavu ga je toliko prestrasilo da pobegne glavom (i kljunom) bez obzira? Ma svaka cast, Asano, genije si... za budalastine.

Koje se krenu nizati vrtoglavom brzinom. Najednom cak i direktor skole i njegov zamenik polude, jer se krenu igrati zmurke, uz povremeno histericno vristanje. Asano se ni ne trudi ovo objasniti citaocu jer, hej, pa ovo je hipsterski strip o kanarincima! Sta nas jos moze iznenaditi tj zacuditi. Ono u fazonu: "ovo je opicen hipsterski strip sa dubokoumnom poentom, a tu nisu potrebna objasnjenja a jos manje logika!" Zar to nije srz pikasovske obmane? (Vise o pikasovskoj obmani, u linku dole, post Satrapi & ostala hipsterska sranja...)
Zatim se opet pojavi Aiko-Can (japanska Pipi Duga Carapa, na slici), plavusa u koju je Punpun zaljubljen. (Valjda mu niko nije rekao da se ptice i ljudi ne mogu pariti.) A onda Asano koristi i jedan veoma jeftin klishe - jer nije iznad klishea kao ni ostali hipsteri - time sto ovu devojcicu nacini nekom star-malom genijalkom koja krene da Punpuna grdi, i to kao sto bi to radila neka odrasla osoba. Ako ima neceg sto organski ne podnosim u svetu literature/filma to je kada se deca ne ponasaju kao deca nego kao mali Ajnstajni ili Isusi. Totalno nerealne star-male likove ovakvog lika mrzim, a time krecem da mrzim i ovu klinku - jer em se nalazi u hipsterskom stripu, em ne kapira da je Punpun kanarinac, em pridikuje kao da joj je 48 godina. Three strikes and you're out... sto bi rekli Ameri.

A onda, totalno iznenada i bez povoda/objasnjenja, imamo neki kretenski, nebulozni kolaz slika/scena (strane 54 i 55), koje su toliko stereotipicna hipsterska jadarija da me je prosto bio blam. Transfer blama. Stidim se za Asanoa sto je smatrao da moze ovako nesto da ubaci u svoje "remek-delo" a da ga neko ne ismeva, jer se zaista nadao da ce neko ovo ozbiljno da shvati. (A opet, koliko li je samo ovaca ovo upravo tako shvatilo...)

Nakon niza budalastina koje se odigravaju od 30 strane nadalje, krece vrhunac: Punpun izjavljuje ljubav devojcici, a ona krene da mu dudla kljun - u sceni koja evidentno aludira na felacio - a potom ona njega nazove "perverznjakom". Ova rec nedvosmisleno dokazuje da je kadar s ljubljenjem bila blow-job fora, sto bi moglo da prodje, ali samo u stripu sa odraslim likovima, ne sa devojcicom od 10 (?) godina i nekim kanarincem. Cemu takve pedo-perverzije? Vrlo blaga perverzija s obzirom cega sve ima u svetu mange, ali ovo nije neka opskurna porno-manga vec kriticki izvikano "delo". Ili nedelo. Ponavljam: cemu ovakve perverzije?

Pa zato sto se hipsterska publika zestoko pali i lozi na incest, pedofiliju, kanibalizam, javno onaniranje, govno-fetishizam... Sve sto je trulo i ekstremno, drugim recima. A uvek imaju neke kvazi-intelektualne racionalizacije/izgovore kojima pravdaju tj pokusavaju trapavo da pravdaju takve stvari... Treba samo citati recenzije hipstera o npr debilnim, perverznim filmovima Pasolinija pa ce vam sve biti jasno... Teska lakrdija je taj svet hipsterizma, pravi cirkus sonjavih bilmeza. Sve same narcisoidne budale, hostapleri, i perverznjaci. (A takvi su najcesce zaduzeni za dodeljivanje nagrada, stoga... ne shvatajte te razne "prestizne internacionalne nagrade" nimalo ozbiljno, ni u svetu stripa ni u svetu filma, ni u literaturi - a tek ne u muzici. Sve je to jedna velika jebacina-splacina od tragi-komedije.)

Cisto da spomenem... Na strani 63 jos jedna nastavnica gubi razum, ovog puta profesorka Muzike. Ne gubi se kao administratori skole i onaj klovn iz Japanskog, ali dovoljno da strip pocinje polako da nervira s takvim nebuloznim a nepojasnjenim preterivanjem tj karikiranjem skolstva. Ukoliko je to bio cilj (satira skolstva) onda se to moglo uraditi na daleko duhovitiji i inteligentniji nacin, a ne ovako navrat-nanos, seljobersko-hipsterski... Asano niti razume humor niti pisanje - a upravo takve dunstere hipsteri brkaju s genijem, redovno.) "Nista se opiceno nije desilo vec 5-6 strana... Zato ajde da opet neki nastavnik krece da montipajtonise, da bude opet interesantno." Tako rezonuju Asano i njemu slicni, dok pisu svoje gluposti. A hipsterski citaoc je vec odavno izdresiran (kao majmun) da sve sto je "opiceno" interpretira kao "intelektualno".

Na strani 102 sledi unikatan momenat u svetu mange i stripa: kanarinac svrsava. Jel tako da vas ovo imponuje? Priznajte: ovakve inovacije nema cesto. Nikada u istoriji stripa nije bilo onaniranja jedne ptice, u to sam skoro siguran. A posto je u pitanju prilicno maloletna ptica, eto jos jednog razloga da se hipsteri popale k'o porno qrcevi pa da pokupuju citav serijal. Osim incesta, kanibalizma i pedofilije - koji su im sveta trojka - oni jako vole bilo sta sa masturbiranjem, pogotovo sto ova scena ujedinjuje pedofiliju sa masturbacijom, znaci cak dve velike hipsterske opsesije ujedinjene - veoma ironicno ali i logicno - u cilju da hipsterski citaoc svrsi u svoje gace dok cita ovo pretenciozno (a zapravo primitivno) stivo.

Punpun, nakon svog premijernog masturbiranja, se plasi da mu je poceo "curiti mozak". Ali ne treba da se plasi. Vise Asano treba toga da se plasi jer njemu je izgleda mozak odavno u problemu...

Punpun zatim masta o Nobelovoj nagradi, ne shvatajuci pritom da moras prvo da se deklarises kao komunista (ili barem da se izjasnjavas tako) da bi dosao u uzi izbor kandidata (svi komunjare) za tu nagradu. Pa zar nisam malopre pomenuo idiotizam danasnjih nagradi? To vazi i za The Nobel Institute, koji je sve samo ne "noble"...

Malo kasnije sledi prilicno debilan citat, i to od Mohamed Alija, a tu postaje vec polako sve jasnije koje su Asanove namere. Odnosno da ciljano klizi niz dlaku levicarskom Establishmentu, onom zapadnom naravno, jer Mohamed Ali je em crnac, em je odbio da ucestvuje u vijetnamskom ratu, em je bio politicki ekstremista - u sustini anti-belacki rasista. On je definitivno jedna od najvecih ikona za levicarske debile, jer je covek i sam bio debil (bokser) pa jos i psihopata. Znaci, sta tu ima da se ne voli, barem sto se tipicnog hipster-levicara tice.

Nisam dovoljno upoznat sa svetom mange da bih znao koji bi motiv neki mangas imao da se ovako dodvorava Zapadnoj publici, jer mangasima je vise nego dovoljna domaca publika - ubedljivo najveca strip publika u svetu - da zaradi puno kinte. Mozda vapi za zapadnim nagradama? Treba mu paznja sa Zapada za ego? Ko bi ga znao... Malo i nagadjam, jer mi nije jasan ovaj Asano. A opet, mozda postoji citav neki sektor mangaske scene koji je politicki korektan tj zapadno orijentisan. Mora da i oni imaju svoje hipstere, iako to nije u duhu japanskog mentaliteta, medjutim u duhu im jeste da kopiraju razne zapadne trendove, a (moderni) hipsterizam je definitivno jedan od tih gluposti koji ostatak sveta odavno vec uvozi iz Amerike.

A evo i dokaza koliko se malo Asano bavio sopstvenim scenarijem. Na strani 192 daje nam doznanja da je Punpun "prvi put osetio ocaj", nakon cudnog susreta sa svojom "devojkom" na vratima kuce. Medjutim, kako je to moguce? Nije li bezbroj puta osetio ocaj s obzirom da mu se roditelji svadjaju kao kocijasi? Nije doziveo ocaj sto mu je cale zavrsio u zatvoru? Nije doziveo ocaj sto mu je omiljena zenska iz razreda otisla u drugu skolu? Sve ove stvari su se izdesavale na pocetku stripa, a mozda je Asano vec bio zaboravio na njih... Pritom je Punpun osetljiv kao govno na kisi; i najmanja sitnica ga dovodi do stresa, prema tome kako mu ovo moze biti prvi ocaj? Jak scenarista je Asano... Amater.

Punpun je strip pun-pun govana. Tj govnjivih kanarinaca - a ja volim kanarince. Ko ih ne voli? Medjutim, Japanci preruseni u kanarince? To je vec druga prica. Nije isto. Kad vec nudis kanarince daj mi one prave, a ne ove jeftino nacrtane imitatore. Kontrast ovih kanarinaca i ljudskih likova je odvratan, a pritom nema nikakvu narativnu svrhu tj glup je pride, a to znaci da je Asanu bilo bitnije kvazi-umetnicko izivljavanje i usiljena "originalnost" nego dobar crtez.

A ni prica mu nije bas bila posebno bitna. A i zasto bi? On i nije neki scenarista. Dijalozi su ponekad trapavi, a odrasli likovi se ponekad totalno apsurdno ponasaju, i to bez ikakvog poboda. Radnja je obicna coming-of-age drama, kakvih ima bezbroj. Ova se nicim posebnim ne istice - barem sudeci po prvom broju, sem sto se glavna porodica sastoji od ptica. Ima zaljubljivanja, ima onaniranja, ima djackih gluposti - znaci sve po formuli. Ali koliko god bila felericna ova manga, barem drzi paznju jer nikada ne znas kakva ce glupost da se izdesava u narednom poglavlju.

Siguran sam da ima dovoljno klovnova na ovim prostorima koji ce ovu kanaro-mangu da preplave pohvalama, ali takvih ima uvek, svugde, i za svaku priliku. A ovom prilikom se iskreno nadam da ce bar jedna od tih budala da procita ovaj tekst i da ga nanervira. Ako samo jednog hipsterskog tvora isprovociram ovim postom, smatracu to uspehom, i dovoljnim razlogom za pisanje ovog teksta. A znam da su oni ekstremno osetljive ljige koje ne da nisu imune na kritiku vec i slicno reaguju na nju kao i Punpun: plakanjem, neurozom i nervozom...

Verovatno cu nabaviti i naredni broj, cisto da utvrdim do koje mere Asano ide sa glupostima, i da li uopste i ima meru.

A utvrdicemo i da li Laguna namerava da ode stopama Fibre i Komika i postane jos jedan hipsterski izdavac. Nedavno su krenuli sa stripovima, ali do sada sve ukazuje na zvrljotine i skrabotine kao glavni fokus odnosno tendencije ka pretenciozno-beskorisnom hipsterizmu. Mozda kao izdavac romana i knjiga Lagunini celnici smatraju da treba da se drze "uzviseno-umetnickog" sadrzaja odnosno katastrofalno naskrabanih pizdarija? Ne bi me takav primitivizam i neupucenost uopste cudili. Mozda ce naredni manga serijal koji odaberu da se sastoji iskljucivo od kanarinaca...






No comments:

Post a Comment