Thursday, June 22, 2023

Zelena krv - Kakizaki


GREEN BLOOD
Vrsta: tankoboni

Crtez/scenario: Masasumi Kakizaki

Izdavac: Darkwood (2022)

Premijerno: 2011

Dimenzije: 19 x 13 cm, SC

Tiraz: 3,000

Zanr: istorijski, vestern, krimi

Kolor? c/b

Politicki obojen? Da.

Rasprodato? Ne.

Crtez: 8/10

Scenario: 4/10

Ciljne grupe: esteticari, bolidi, levicari

Prednosti: veoma detaljan crtez

Minusi: stereotipicna prica, kvazi-istorijske pretenzije/budalastine

Kaka-zaka je već u Skrovištu pokazao da su mu moralni kodeksi u najmanju ruku suspektni, a i da nije baš i najlogičniji pripovedač. Ali način na koji izmišlja razne gluposti vezane sa Ameriku 19. veka, to je već čista smejurija. Neki pavijan je na internetu rekao da "su mnogi loše ocenili serijal ili čak digli kompletno ruke od njega jer se toliko neprecizno bavi američkom istorijom... međutim sumnjam da bi se jedan mangaka latio nekog istorijskog serijala a da pre toga ne istrazi temu podrobno".

E upravo o takvim bolidima pričam kada su u pitanju stripofili, ili mangatardi. Kako god, isti qrac. Ta naivnost mnogih stripofila da žestoko precenjuju znanje, moralnost i inteligenciju svojih strip idola crtača/scenarista je i dovelo do toga da imamo tržište pretrpano glupačkim "istorijskim" serijalima koji se bave pukom fantazijom daleko više nego istorijskim činjenicama - a pritom klinci i tupavi odrasli ljudi u sve to veruju, misleći da im se serviraju časovi istorije. Da li je Kaka-zakiju neki Amer ubio dedu u WW2, nakon što je ovaj streljao 150 kineskih civila? Ne znam razlog njegove mržnje ka Americi, ali već je u Skrovištu nagovestio da ne voli Amere - doduše na suptilan način koji tek sada biva jasno potvrđen. Tamo je jedini beli lik bio Amer i bio je predstavljen kao totalni ološ, baš kao i njegova ćerka "polutanka".

Radnja kreće u 1865., nakon završetka Građanskog rata, a Kaka-zaka u prvom tankobonu ne propusta nijednu priliku da se nalupeta gluposti. Nju Jork 19. veka je bio "najgori grad za življenje" u to vreme? Pa dešava se i to - ali samo ako uzimaš LSD na dnevnoj bazi, ili ako su ti Ameri ubili genocidnog dedu kamikazu pa se sada "svetiš". A to što je taj deda možda ubijao kineske civile se nekako ironično uklapa u Kakinu odluku da Irce predstavi kao najveće žrtve mlade Amerike - a ne recimo Kineze, koji su bili debelo eksploatisani u Americi tog doba, i to upravo od Evropejaca. Irci kao najveće žrtve među došljacima? Ma kako da ne... Ovo je neka fiktivna Kakamerika, ne ona prava koju poznaju pravi istoričari.

Glavnu četvrt u kojoj se radnja odvija Kakina-zaka opisuje kasnije kao "najgore mesto na svetu" što bi zvučalo smešno čak i da opisuje neko selo u Africi iz kojeg su se regrutovali robovi. Amerika 19. ni 20. veka nikada nije imala nijednu jedinu oblast u kojoj se "najgore živelo na čitavom svetu", a ko Kaki ipak veruju bolje mu je da se sam sebi pokaki na glavu, jer mu tikva nije za razmišljanje pa zato barem da bude od neke koristi kao klozetska šolja...

Budalaština. Najveći krimo-haos je vladao na Zapadu, u malim mestima tek koloniziranim i/ili još uvek polu-civilizovanim. To je osnovna logika. Ako je Kaka-zaka želeo da ovo bude iole realan vestern onda je morao radnju da postavi tamo negde na Divlji Zapad, a ne u neki veći istočni grad gde je zakon još iole postojao - bar za tadašnje uslove. Postoji li izraz Divlji Istok? Ne postoji, ali Kaka bi ga tako nazvao. Uostalom tada, u 19. veku, teško da si mogao naći ijednu državu ili grad na svetu u kojem je vladala demokratija, zakon, mir, moral i divan životni standard. S koje grane je sišao ovaj čobanin? Kaka je bukvalno eci-peci-pec metodom mogao da izabere maltene bilo koji deo sveta 19. veka i u njemu bi našao veliku mizeriju - da li zbog velike bede ili zbog političkog maltretiranja ili oba trojice... Izabrati bilo koji deo Amerike da predstavlja dno dna egzistencije, pa makar to bio 19. vek, je puki blam, i čistokrvno lupetanje, kao i veoma očigledni anti-amerikanizam. Ako već hoće da bude anti-amerikanac, onda neka bude to na neki ubedljiviji i inteligentniji način, ne ovako.

Kasnije imamo i glupost vezanu za starosnu razliku između braće Burns, glavnih likova. U početku deluju kao da su 25 i 12 godina stari tj da je velika razlika između njih. Međutim, kasnije Kaka prikakazuje scenu u kojoj "šestogodišnji Brad" nosi svog mlađeg brata Luka na leđima. Luke je tada već naveliko hodao i pričao te je morao da ima bar 2-3 godine, a to bi značilo da je Brad samo 3-4 godine stariji što je prosto nemoguće. Da nije možda Brad brže stario? Možda je Luke prestao da stari?

Nerviraju me takve "vremenske" omaške, kada se scenarista ni ne trudi da primenjuje ni najosnovniju aritmetiku (sabiranje, oduzimanje). Jer ako Brad Burns treba da ima 16 godina dok tumači velikog i snažnog ubicu, onda je Kakizaki kompletno pošandrcao. Ali da ponovo citiram debila s interneta: "ne bi se jedan mangaka latio neke teme a da je ne odradi ozbiljno". Kako da ne. Kaka da ne. Kaka ne može ni starost svojih likova da drži pod kontrolom, a kamoli da se bavi istorijskim činjenicama.

Kaka-zaka je vrstan ilustrator, zato je šteta što se ta sposobnost koristi isključivo u službi njegovih sopstvenih scenarija. Ne znam zašto u Japanu skoro svaki crtač insistira da mora sam da piše za svoje mange. U Evropi se ti poslovi - crtača i scenarista - mnogo češće dele, onako realno i pragmatično, na onog koji ume da crta i na onog koji (iole) ume da piše. Ne mogu svi biti Inoue ili Ito, pa da odlično vladaju i jednim i drugim.

Kako serijal odmiče take je sve gluplji i nerealniji. Tek sam na početku drugog tankobona, a ko zna kakvih još sve gluposti tek ima u narednim brojevima. DW se ne žuri, tempo im je klasično jadan, ali čak i taj spor tempo izdavanja je brzi od mog čitanja Zelene krvi. Prema tome... neka slobodno nastave ovako sporo.

Ukoliko/kada budem pročitao nastavke, dodaću komentare ovde...



No comments:

Post a Comment