Friday, October 9, 2020

Densaga (Den) - Richard Corben


 DENSAGA


DEN 1: NEVERWHERE

Vrsta: 1. deo

Crtez/scenario: Richard Corben

Jezik: engleski

Izdavac: Catalan Communications (1985)

Premijerno: 1973 

Platio: bese davno... negde 40 DM

Cena: od $70

Dimenzije: 29 x 22 cm, SC

Br strana netto: 104

Tiraz: nepoznat

Zanr: fantazija, light erotica

YU istorijat: Stripoteka

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne. 

Golotinja? Obospolna, full frontal.

Rasprodato? Da.

Crtez: 10/10

Scenario: 9/10

Ciljne grupe: esteticari

Prednosti: odlican crtez, fantastican kolor, neobicna prica, originalnost

Minusi: nije HC
Vrlo uticajan strip koji je bio ispred svog vremena, u najmanju ruku stilski, kada se pojavio sredinom 70ih u casopis/reviji Heavy Metal. Ali to nije razlog zasto ga cenim tako visoko, tj "pionirizam" meni nije apsolutno nikakav faktor u skupljanu/citanju/ocenjivanju stripova. Istim principom se vodim i kod muzike i filma; cenim ono sto je dobro a ne sto je "znacajno" u evolucionom smislu. Fetisisticku opsednutost uticajem ostavljam hipsterima kojima je to daleko bitnije.
Kao klinac sam se naravno divio ogromnim sisama koje je Korben skoro obavezno ubacivao u sve svoje ranije price i albume, ali to samo po sebi naravno ne bi bilo dovoljno. Korbenov svet je unikatan, odnosno razni svetovi koje je kreirao. BloodstarDen i Mutant World (sveta trojka) su svi sasvim razliciti, a opet ujedinjeni tom genijalnom kombinacijom neobicnog crteza i mastovitog kolora - koji je Korben sam radio u tom periodu.

Inace, verovali ili ne ima (derpana) kriticara koji smatraju da Korbenove zene imaju "preterano velike, groteskne grudi". Zanimljivo je da im smetaju velike grudi - a ne veliko Denovo spolovilo. Sve je jasno...
Derpani su smehotresni: oni bi radije anoreksicne motke, ravne k'o daske i bez oblina, kao Milla Jovovic na jos vecoj dijeti, tj oni bi da zene budu kao decaci od 15 godina...

Ima cak i bolida koji se zale da je Den seksisticki strip.
Kao prvo, koga zabole i da jeste. "Get over it", sto bi Ameri rekli. Dobri, stari, seksisticki stripovi... to su bila vremena!
Kao drugo, to sto Den zeli da prca zenke je obostrano, tj i one zele njega. Svaka politicki-korektna budaletina koja tvrdi da Korben "lose" prikazuje zene bazira svoj zakljucak na ultra-dubioznoj feministickoj pretpostavki da zene mrze seks. Jer samo po toj osnovi citaoc moze da zamrzi Dena, tj kao "silovatelja" i napaljenog napasnika nevinih i naivnih zena koje se gade kite. Ali posto i zenski likovi vole seks - u cemu je onda problem?
Trece, u nastavcima jedna od glavnih likusa je prikazana kao opaka nabildovana ratnica, znaci o cemu trtljaju te vecito ozlojedjene levicarske palamudonje? Lupetaju i zvanjkaju cisto da bi lupetali i zvanjkali: u kvalitetnim delima traze dlaku u jajetu a u govnima traze dijamante: esencija modernog zapadnog levicarenja/komunjarisanja.
Korben likove ne crta konzistentno. Isti lik moze da izgleda razlicito od panela do panela, uz nekoliko varijacija tipa face koje on odabere: taj nacin crtanja ja obicno osudjujem, to mi cesto smeta, uglavnom je znak ili lenjosti ili nesposobnosti, ali kod Korbena je to nesto sasvim prirodno, kao da je normalno da glavni likovi nemaju bas uvek istu facu.
A kod smo vec kod toga, nema mnogo crtaca "realisticnog" stripa koji tako dobro umeju da oslikavaju emocije kod svojih likova. Na primer Hermann i Vance (koji su inace sjajni) skoro uopste ne umeju (ili ne zele) da se fokusiraju na taj aspekt ljudi, te su njihovi likovi kao neki katatonicni autisticari sa samo 2-3 izraza lica. Korben nudi citav dijapazon; u njegovim albumima cete naci grimase kojih nema nigde, na kojim mu mogu i crtaci karikaturnih stripova pozavideti.
Za lica svojih glavnih likova cesto je uzimao svoje prijatelje i poznanike.


 DEN 2: MUVOVUM

Vrsta: 2. deo

Crtez/scenario: Richard Corben

Jezik: engleski

Izdavac: Catalan Communications (1986)

Premijerno: 1981 

Platio: bese davno... negde 40 DM

Cena: najmanje $60

Dimenzije: 28.5 x 21.5 cm, SC

Br strana netto: 103

Tiraz: nepoznat

Zanr: fantazija, light erotika

YU istorijat: nepoznato

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne. 

Golotinja? Da, obospolna, full frontal.

Rasprodato? Da.

Crtez: 10/10

Scenario: 10/10

Ciljne grupe: esteticari, fanovi Heavy Metal revije

Prednosti: odlican crtez, fantastican kolor, neobicna prica, originalnost

Minusi: nije HC
Kada govorim o svetom trojstvu ranih Korbenovih albuma, uvek se podrazumeva kada se spomene Den da se to odnosi na oba prva dela. Korben je kasnije dodao jos cetiri nastavaka, ali oni su ne samo crtacki slabiji vec i sadrzajno (mnogo) manje zanimljivi.
Mnogi hvalospevi Korbena, jos konkretnije ovog serijala, pominju kako je crtez daleko bolji od sadrzaja, koji je toboze shundkast i stereotipican. Mada je tacno da se Korbenovi raniji kolor albumi uzimaju prvenstveno zbog ilustracija/kolora, nije uopste tacno da je radnja u prve dve epizoda osrednja. Pogotovo ovaj drugi deo ima bas neke tripozne fazone. Ako cemo o klisheima - onda molim lepo da prvo pocnemo sa toliko nahvaljenom Tarzanu, Princ Valijantu, i raznoraznim superherojskim brabonjcima iz najvecih stripskih fabrika govana zvanih Marvel i DC. U poredjenju sa navedenim, Den je prakticno Mark Tvejn...
Kao sto vec rekoh u drugim "recenzijama", Korben je zabranio ponovno objavljivanje svojih ranih albuma tako da ove Den-ove mozete naci samo na stranim oglasima.


Den 3:

children of fire

Vrsta: 3. deo

Jezik: nemacki 

Crtez: Richard Corben

Scenario: Richard Corben 

Izdavac: Carlsen Comics (1993)

Premijerno: 1987-1988  

Platio: 25 DM

Cena: na nem 20-50 E

Dimenzije: 29.3 x 22 cm, SC

Br strana netto: 76

Tiraz: nepoznat

Zanr: fantazija

YU istorijat: -

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Da, u drugoj prici. 

Rasprodato? Verovatno.

Crtez: 1. prica - 10/10, 2. prica - 7/10

Scenario: 1. prica - 10/10, 2. prica - 7/10

Ciljne grupe: esteticari, odrasli 

Prednosti: odlican crtez, fenomenalne boje, originalna prica

Minusi: ovo nije 5. vec 3. deo, druga prica ima slabiji crtez

Ovu epizodu sam bio preskocio, a razlog tome je u recenziji sledece epizode... Naknadno sam je procitao zbog greske izdavaca u redosledu objavljivanja epizoda.

Album se sastoji od dve sasvim razlicite price. Prva (44 strane) je vrh u svakom smislu, a u njoj nema ni Den-a ni Ket. Radnja se odvija u daljoj proslosti, a ispostavlja se da je prequel u pitanju, zbivanja pre 1. dela koja ukljucuju nekoliko zanimljivih objasnjenja sto se tice nekih od glavnih likova serijala.
Scenario je totalno neopterecen ljubavnim jadima Den-a i slicnim glupostima, sto je veliki plus. Ovde dobijamo neke nove likove, a radnja je opustena i neobicna. Da je Korben samo par imena i faca izmenio, 'ladno bi mogao da ovo izda kao neki deo Mutant World, ili kao kompletno zasebnu pricu.

Ovaj prvi deo je verovatno zadnji vrhunski rad Korbena iz njegovog najboljeg perioda jer tu jos uvek koristi color overlay tehniku koja zahteva puno vremena, a koju je ubrzo potom zapostavio - odluka koju je potom opisao kao veliko olaksanje. Veliko olaksanje za njega, razocarenje za njegove citaoce, jer vec drugi deo albuma vrlo jasno pokazuje koliko je slabiji njegov stil bez ove tehnike.

SPOJLERI:

Ovaj drugi deo (32 strane) je cudan. Saznajemo zasto je zenska Kil toliko nabildovana tj ona je ratnik neke vanzemaljske rase. (Ja sam sticajem okolnosti citao 4. deo pre 3.) Srece ponovo Mal-a iz prethodne epizode - koji sada lici na Den-a. Ali Kil ga oslovljava sa Mal. A neki monstrum ga naziva Den. I sta sad? I zasto je Zeg predstavljen kao teski olos? Zar nije on bio na Den-ovoj strani protiv zle kraljice u 2. delu? Da li je ova Kil ista ona nabildovana zenska iz 4. dela za koju Den smatra da je Ket?
Nista mi vise nije jasno. Prica je OK u smislu da je zanimljiva, ali uopste ne kapiram Korbenovu poentu u svemu ovome. Veoma konfuzna mu je ta citava zavrzlama sa identitetima glavnih likova. Ili ja nisam pohvatao sve detalje, a mozda je razmak izmedju citanja prva dva dela i ovih nastavaka bio prevelik. 


 Den 4: dreams

Vrsta: 4. deo

Jezik: nemacki 

Crtez: Richard Corben

Scenario: Simon Revelstroke / Corben 

Izdavac: Carlsen Comics (1992)

Premijerno: 1988  

Platio: 25 DM

Cena: na nem 20-50 E

Dimenzije: 29.3 x 22 cm, SC

Br strana netto: 78

Tiraz: nepoznat

Zanr: fantazija

YU istorijat: -

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Da. 

Rasprodato? Verovatno.

Crtez: 3-8/10

Scenario: 4/10

Ciljne grupe: esteticari, odrasli 

Prednosti: neki delovi dobro ilustrovani, fine boje

Minusi: slaba prica, previse prepricavanja, delom los crtez
Ja sam - ne svojom greskom - krenuo sa ovim albumom posto sam bio nedavno procitao (ponovo) prvo dva Den albuma. Ispostavlja se da je ovo 4. a ne 3. deo - kako su ga Carlsen Comics predstavili! Sto znaci da sam preskocio 3. deo. Oni su ovaj 4. izdali kao 3. deo, 5. su izdali kao 4. deo, a onda tek izdali pravi 3. deo kao 5. deo!
Sve jasno?
Evo liste serijala Densaga onako kako ga su izdali Carlsen Comics. To je pogresan redosled. Cak i Bedetheque nudi ovaj pogresan redosled.

Evo pravog redosleda epizoda za citanje:

1. Die Reise nach Nirgendwo (Neverwhere)
2. Sturm uber Muvovum (Muvovum)
3. Kinder des Feuers (Children of Fire)
4. Das Haus des Schweigens (Dreams)
5. Die versunkene Welt (Elements)
6. Der Preis der Errinerung (The Price of Memories)

Nigde se ne pominje originalni naziv epizode u uvodu samog albuma, sto je vrlo neprofesionalno od ovog izdavaca. Jer da su lepo napisali Dreams, ja bih znao da ovo nije direktni nastavak 2. dela.

4. deo je totalno razocarenje za vecinu fanova serijala, dok je Korben bio presrecan sto je napokon prestao da radi overlay boje koje zahtevaju mnogo vremena. Nije shvatio da je na taj nacin u velikoj meri srozao svoj stil.

Ovaj album se sastoji od nekoliko delova (valjda 6), koji su nastali krajem 80ih, a stice se utisak da je album skrpljen iz raznih delova (pre nego nastavaka) bez veceg planiranja, bez inspiracije i bez konkretno definisanog koncepta.
Prvih 20-30 strana su crtacki dosta solidne, a radnja je OK, ali je obican akcioni strip bez mnogo korbenizama tj bez neke originalnosti. Medjutim, krajem tog poduzeg "introa" Den dobija udarac u glavu (od koga?) i onda krece nagli pad u crtezu, a jos vise u prici.

SPOJLERI:

Den je, naime, nekim cudom postao pihtijasti luzer, debela i depresivna, nesposobna mesina, klovn i meta sprdnje. Nikakvo objasnjenje kako je doslo do toga, sem nade citaoca da ce 5. deo sve da razjasni.
Nacin na koji je Den nacrtan je uzas. Lik dozivljava psiho-fizicki preobrazaj koji je nebulozan, nejasan i kompletna budalastina u svakom smislu. Ko je od dvojice scenarista zasluzan za ovu ideju, ne znam, ali koji god da je mora da je smrkao lepak - i to veoma jeftini - i to veoma dugo, ili je mozda bio resio da unisti serijal. Ili i jedno i drugo.
Prica je prilicno navrat-nanos, haoticna. Den se cesto vraca dogadjajima iz prva dva dela, a stice se utisak da su ta prepricavanja radnje samo nacin da se popune strane.

NO SPOJLERI:

Stilovi crtanja se konstantno menjaju; ne bas drasticno ali veoma primetno. Varijacija u kvalitetu, medjutim, je velika. Denova zenska Ket (ili ko vec) odjedanput dobija velike bicepse, izgleda ogavno. (Korben kao da se sprdao, jer nesto kasnije jedan lesinar komentarise kako Ket lici na "muskarca sa sisama", sto je vrlo precizan opis ove nove, muskobanjaste verzije Ket.)
Inace je kraj 80ih period kada Korbenov nivo znatno pada, a potom je prosla decenija dok se nije donekle vratio na svoj stari nivo. Odnosno nikada se nije vratio na nivo 70tih i ranih/srednjih 80tih ali se bio znatno poboljsao. Njegov output iz 90ih je ubedljivo najslabiji.

Posle prva dva dela takozvane Densage postoji pregrst kracih epizoda/nastavaka koji su kasnije objavljivani kao albumi, ali sa razlicitim duzinama, nazivima - bar koliko ja kapiram. Ja licno imam 4 ovih nastavaka, tj ukupno 6 delova - s negde 530 strana. To je citav serijal.


den 5: elements

Vrsta: 5. deo

Jezik: nemacki 

Crtez: Richard Corben

Scenario: Simon Revelstroke 

Izdavac: Carlsen Comics (1992)

Premijerno: 1988-1989  

Platio: 25 DM

Cena: na nem 20-50 E

Dimenzije: 29.3 x 22 cm, SC

Br strana netto: 78

Tiraz: nepoznat

Zanr: fantazija

YU istorijat: -

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Da. 

Rasprodato? Verovatno.

Crtez: 7/10

Scenario: 7/10

Ciljne grupe: esteticari, odrasli 

Prednosti: Den vise nije krme, fine boje

Minusi: misicava zenska, velike margine, nije HC

Mnogo bolja epizoda od prethodne, sto mnogo i ne govori. Prilicno simplisticka akciona prica bez preterane originalnosti ili novina - koje odlikuju najbolje albume. Crtez je tipican za ovaj slab(iji) Korbenov period. Scenografija ne pati toliko od Korbenove lenjosti koliko likovi koji su ponekad nasvrljani brzinski bez dovoljno detalja.

SPOJLERI:

Ali OK, barem smo saznali zasto "Ket" ima telo kao Svarceneger: ispostavlja se da to nije ona. Nejasno je samo zasto i kako Den brka ove dve ribe, s obzirom da nigde ne pise da su one u srodstvu a kamoli blizankinje. To je prilicno glupo. Scena u kojoj Den srece obe zenske je prilicno tupava, a naivni dijalog je na nivou Flash Gordona.

Malo mi je i bezveze sto ove kasnije epizode Densage ne idu u neke druge tokove nego se rigidno drze istih zlikovaca i Nar kamenja. Mnogo bi bilo bolje zadrzati to kamenje ali promeniti radnju, ubaciti nove antagoniste.
Svet kojeg je Korben stvorio u prva dva dela deluje kao da je mnogo veci i zanimljiviji. To je negde ista greska koju je Serpieri napravio u Drunni, vrteci jednu te istu radnju u krug tokom citavog serijala, umesto da se stavi tacka na prvi ciklus prica a onda da se krene u neku sasvim drugu, sa nekim novim likovima. 


Den 6: densaga

Vrsta: 6. deo

Jezik: nemacki 

Crtez: Richard Corben

Scenario: Richard Corben (& Jan Strnad) 

Izdavac: Carlsen Comics (1994)

Premijerno: 1992-1994  

Platio: 25 DM

Cena: na nem 20-50 E

Dimenzije: 29.3 x 22 cm, SC

Br strana netto: 90

Tiraz: nepoznat

Zanr: fantazija

YU istorijat: -

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Da. 

Rasprodato? Verovatno.

Crtez: 7/10

Scenario: 4/10

Ciljne grupe: esteticari, odrasli 

Prednosti: kratke price, neobicne situacije

Minusi: katastrofalna razjasnjenja, konfuzna radnja, nelogicnosti

Nemacki naziv Der Preis der Erinnerung (The Price of Memories) se odnosi na prvu pricu. Zapravo, mogu se price nazvati po zelji, jer ovde je radnja toliko nejasna da sam cesto bio na ivici da odustanem od pokusavanja da shvatim ovaj serijal (kao celinu) vec da citam onako bezveze, kao zombi, i da samo obracam paznju na crtez.

SPOJLERI:

Ko je Mal? Zasto Mal ne krece da ubije Zega cim ga ponovo sretne? Saznajemo napokon da je Dan=Mal (te budalastine sa razlicitim imenima su uzas), ali Korben je napravio kretenizam od serijala time sto mnogi zenski likovi izgledaju identicno, a i nekoliko celavih muskih likova koji lice na Den-a, pa jos i slicnost izmedju imena. Scenario je jednostavno apsurdno zbrljan. Ne zna se ko pije a ko placa. Na pocetku serijala receno nam je da je Den stigao sa Zemlje u Neverwhere kroz neku masinu, a ovde dobijamo neko sasvim drugo objasnjenje njegovog porekla! Smejurija.

A najgluplje je to sto je Zeg prikazan kao teski psihopata i zlotvor koji bukvalno jede malu decu. Zasto je onda Den bio njegov saveznik u drugom delu? Uopste je ta kanibalisticka radnja odvratna i jadna, i sluzi kao dodatni dokaz da je Korben bio pogubljen u svojim namerama da nastavi serijal. Bolje da je crtao i pisao nesto drugo...

Crtez je bolji nego u prethodnih nekoliko Den-ova, ali i ovde ponekad bas brljavi. Nema one nekadasnje konstatnosti ali boje su bolje a i prikaz likova je opet nesto disciplinovaniji. Ali kao sto rekoh, radnja je sranje.



Corben:



No comments:

Post a Comment