Tuesday, August 30, 2022

Trigansko Carstvo - Lawrence




The Fall and Even Bigger Fall of the Trigan Writer: vol 1
Vrsta: 1. integral

Crtez: Don Lawrence (10/10)

Scenario: Mike Butterworth (1-3/10)

Izdavac: Bookglobe (2021)

Premijerno: 1965  

Dimenzije: 32 x 24 cm, HC

Br strana netto: 280

Tiraz: 500

Zanr: tradicionalni sci-fi, space opera

YU istorijat: Stripoteka, Plavi Vjesnik, Panorama

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne. 

Rasprodato? Ne.

Ciljne grupe: nostalgicari, esteticari, veoma mala deca

Prednosti: odlican crtez, fenomenalan kolor

Minusi: imbecilne price, uzasni scenariji, mnogo klishea i ponavljanja fora, nula logike, kretenska karakterizacija

Koje izdanje uzeti: Komiko ili Bookglobe?

Pre nego sto se osvrnem na sam strip, vrlo je bitno da se razjasni pitanje: da li uzeti Bookglobe ili Komiko izdanje? Oba su izdata u razmaku od samo 1-2 meseca, i razlikuju se poprilicno, u svakom smislu.

Jasno, ukoliko postavite ovo pitanje nekom maloumnom, iskompleksiranom hipsteru, on ce vam kao iz topa reci da ne uzimate ni jedno ni drugo, vec da svoj novac bacite na neko akrepno govanjce kao sto je Persepolis, ili mozda Maus, ili ipak mozda neko naskrabano smece od Djipija. Da bi se "intelektualno uzdigli", naravno. Jer sta moze biti intelektualnije i bolje od jeftinog politicki-korektnog mudroproseravanja i banalne levicarske propagande?
Ali nismo ovde zbog misljenja hipstera i drugih inferiornih zombi vrsta, vec zbog mojih misljenja - a ona nisu podlozna niti hajpu, ni kompleksima, ni tudjim misljenjima, ni onim sto se smatra "istinom stecenom kroz vecinski koncenzus" niti bilo kojim drugim deformitetnim kriterijumima.

Odgovor: obaveno uzeti Bookglobe, a izbeci Komikovo izdanje po svaku cenu. I to u doslovnom smislu: cena je nebitna. Jer srpsko izdanje je totalno inferiorno. Istina, razlika u ceni je drasticna: Bookglobe 4800 dinara, Komiko 3200 dinara. Medjutim:

1. Bookglobe ima veci format. Same table stripa su za 2-3 cm duze tj za koji cm sire od Komika. Tvrdnja vlasnika Komika da je Bookglobe "razvukao" strip te mu je razvodnjio kvalitet su neistinite.

2. Bookglobe ima daleko bolji kolorKomiko je stampao svoje izdanje u notornoj (i jeftinoj) stampariji Simbol, u kojoj se suska da rade polu-pijane babe sa fetishom za Uhu lepak. Koristio se papir koji unistava boju, a Trigan zivi od svog staromodnog kolora odnosno taj aspekat je veoma bitan kod ovog stripa. (Da se razumemo, bilo koje izdanje da je u pitanju - bitno je da se boja odstampa kako treba. Medjutim, ovde je to posebno bitno.) Rezultat odluke Komika da se koristi "retro papir za retro strip" (kako je vlasnik to ocajnicki pokusao opravdati) je da su boje u Komikovom Triganu sivkaste, tamne, depresivne, dok su u Bookglobe izdanju vedre, jake i upecatljive - kakve i treba da budu, pogotovo u jednom ovakvom stripu iz 60ih/70ih.

3. Povez kod Komikove verzije je los, labav, koristio se nekvalitetan (Uhu?) lepak.

Prema tome, ta razlika u ceni je kompletno "opravdana", makar u smislu da je bolje platiti 50% vise a imati nesto kvalitetno nego ustedeti 33% novca a dobiti zauzvrat jedno frustrirajuce govno od proizvoda.

Sto se tice tempa izdavanja tice, nije ni taj faktor zanemarljiv, bar ne za ljude kojima je bitno da im svi brojevi budu iste velicine tj od istog izdavaca, jer treba da ukupno izadju 4 integrala ove ili slicne duzine.
(Oba izdanja obuhvataju iste epizode, tako da tu nema nikakve razlike, a verujem da ce i svi naredni integrali biti identicni.)
Medjutim, tu su oba izdavaca neresena: i Komiko Bookglobe su notorno spori i nepouzdani. Bookglobe je mnoge serijale zapoceo a nije ih zavrsio, dok Komiko ima obicaj da laze i zavlaci svoju publiku praznim obecanjima. Kada Komikov gazda kaze da je rok izlaska npr 6. Februar 2025, to u prevodu znaci da ce strip izaci negde u Julu 2027... ili 2028.
Ili nikad.

Neverovatan jaz izmedju crteza i scenarija

Sto se samog serijala tice, tu postoji jedan tipicni britanski problem a to je velika razlika u kvalitetu izmedju crteza i scenarija. Britanci su oduvek imali dobre crtace i lose scenariste. (Cast izuzetcima, npr Sudija Dred.) Koliko god su Lorensov crtez i kolor impozantni, toliko su price imbecilne. Mnoge su epizode retardirane, neke su polu-retardirane, dok su ove trece "samo" tupave. Kad naidjete na jednu od ovih "samo tupavih" prica onda znate da je to bio vrhunac scenaristickog dostignuca ovog "pisca". Butterworthless je koristio vrlo jeftine plot-devices, prejadne i otrcane klishee, dijalozi su ponekad deciji, a likovi su klasicni stereotipovi, kao igracke u rukama nekog malog deteta.

Slicnosti izmedju Rise & Fall of the Trigan Empire sa Flash Gordon su nazalost velike. Raymondov FG, kao sto sam vec objasnio u recenziji (link dole), je kompletno retardiran, a glavni krivci za to su ponavljanje ustaljenih sablona, apsurdni pacifizam glavnog lika, jednodimenzionalni likovi, naivne radnje, i traljavi/neubedljivi obrti. Sa Triganom je situacija veoma slicna, s tim sto je ovaj serijal izasao 30 godina kasnije te nema izgovnjore koje bi Raymond eventualno mogao da trazi da mu se dopuste. Prosto je fascinantno koliko je truda i znoja Lawrence ulozio - i u kolikom je jakom i apsurdnom kontrastu taj trud sa lenjoscu i nemarnoscu tog Butterworthless-a. Nomen est omen; covek je bio kompletno beskoristan kao scenarista. Svaki amaterski pisac jeftinih petparackih prica bi bolje price osmislio od ovog mega-dunstera.

Primera radi, 7. epizoda, Rat sa Herikonom. (Na slici.)

Uspon i pad Triganskog carstva se uglavnom vrti oko ratova ili pokusaja da se oni zapocnu, tako da je i ovog puta Butterworth posto-poto zeleo jos jedan rat, jer o cemu drugom da pise kada se snalazi sa sci-fi zanrom kao slon u porcelanskoj radnji. Ali nije znao kako da zapocne taj rat... "Kako da miroljibivi Trigan zarati sa susednom drzavom kojoj takodje nije bas toliko stalo do rata...? A, evo, znam! Zavadice ih jedan obican trgovac, sitni lopov i prevarant!"


I tako nastade prica toliko tupava da me je skoro sramota da je prepricavam. Ukratko, sitni lopov Yenni pokusava da prevari "naivne" gradjane susedne drzave, i oni ga za kaznu obeleze kao lopova s pecatom na celu. Da bi se osvetio, Yenni ide kod samog vladara Trigana, koji izgleda nema pametnija posla nego da se bavi sitnim pravnim tricarijama svojih suludih gradjana. (U 4. epizodi nam je receno da Trigo nikog ne prima, ali OK, valjda se Butterworth predomislio, ili zaboravio sta je bio napisao u toj epizodi...) Yenni mu "objasnjava" situaciju tj laze ga kako je nepravedno oznacen kao lopov, zahtevajuci da Trigo primeni neki zastareli, drevni triganski zakon koji je toliko malouman da ga necu ovde izrecitovati. Dovoljno je reci kako "mudrom" Trigu nije palo ni na kraj pameti da posalje nekoga (pravnike ili koga vec) u Herikon da prvo ispita tvrdnje ovog njemu nepoznatog coveka, vec se bez ikakvog oklevanja "pravedni" Trigo odlucuje da primeni taj stari zakon - a to znaci da triganski vojnici nasumicno biraju neku sasvim nevinu osobu herakonskog porekla da bi ga "kaznili" istom merom kao sto je to ucinjeno Jeniju. Glupo da gluplje ne moze biti.

Ali to je samo pocetak poplave idiotarija koja se u ovom serijalu nikada ne zaustavlja. Kada vladar Herakona sazna za ovu nepravdu odnosno za ovaj imbecilni/izdajnicki cin Triga, on krece u rat. Pritom bas Yenni krece da huska svoj narod, i protiv Herakona i protiv triganske vlasti! Znaci, ovaj do tada kompletno nebitan sitni prevarant odjednom, tek tako, zbog neverovatne gluposti i naivnosti Triga, postaje kljucna politicka figura i glavni pokretac svih zbivanja u ovom ratu! On ne samo da pokrece lavinu gluposti vec je i nastavlja. Jer to Butterworth-u nije bilo previse glupo. (Nista mu nije bilo previse glupo.)
Yenni uspeva da odvuce gnevnu rulju do same palate, gde ce pokusati da ubiju Trigovu zenu - koja potice bas iz Herakona (
how convenient). A kako to da potice odatle? Pa zato sto ih Butterworth na brzaka upoznaje na prvoj strani epizode (i to samo da bi imao posle glupi plot-twist sa njenom kasnijom otmicom). Posto palatu ne cuva niko(?!), malena rulja tek tako upada i preti Trigu da izruci svoju zenu. On napravi neku patetiku od scene i time uspeva da ih smiri. U medjuvremenu, njegova zena (jos gluplja od Triga - znam, tesko za verovati da je to moguce) "ukapira" da je narod mrzi jer je Herakonka, i sta radi nakon toga?

Ajde, pokusajte da pogodite. Da li daje govor ovoj maloj rulji, da im dokaze da nisu u pravu, da ih smiri? (Ne, suvise je glupa za to.) Da li se sakrije u odajama dok se ne smiri situacija? (Ne, to bi bilo suvise logicno.)

Odgovor: ona bezi iz palate, u pokusaju da se vrati svom narodu, da ne bi "smetala" Trigu! Bezi odatle, bez ikavog konkretnog plana kako uopste misli da se vrati u svoju drzavu (rat naveliko bukti izmedju te dve drzave, cisto da napomenem) - a koga potom srece sasvim slucajno napolju?

Pa Jenija, naravno! Eto, on ne samo sto je preko noci postao vrhunski populista i maestralni politicar, neverovatni manipulator lukaviji od Hitlera i prevejaniji od Kisindzera, vec je nekako, eto nekim cudom, znao da ce tamo negde u mraku Trigana u nekoj levackoj ulici naici bas na kraljicu - koju naravno zarobljava. Jer je Butterworthless-u bilo bitno - ne pitajte me zasto - da Yenni i dalje bude kljucna figura u ovoj kretenskoj epizodi.

Nepotrebno je nastavljati pricu, jasno vam je koliko je scenario retardiran. Doduse, da budem fer, ovo je jedna od najidiotskijih prica u albumu, ali ima puno jos slicno maloumnih scenarija koji vredjaju inteligenciju i odraslih i dece. Retka je neka iole solidna epizoda; skoro sve imaju velike mane i nedopustive propuste. Zato Rise and Fall of the Trigan Empire nije za svakoga. Odnosno, stripofili koji imaju nizak prag tolerancije za kretenske price, a kojima odlican staromodni crtez nije dovoljno bitan da izlazu svoje mozdane celije takvom pokolju, njima ovaj serijal nije za preporucivanje. Moram priznati da ni meni, velikom fanu Lorensa, nije bilo svejedno sto citam ovakve pizdarije. U Stormu (serijalu koji je Lawrence radio nakon ovog, link dole) takodje ima nekih gluposti, ali ni priblizno ovoliko puno i bas ovako tupavih.

8. epizoda, Revolucija u Zabrizu:

Ova pricu je tipican primer kakvih jos gluposti ima u Butterworthless-ovom amaterskom pristupu pisanju.

Trigo sumnja da je uprava u dalekoj koloniji Zabrizu koruptna, zato salje svog necaka i njegovog kolegu - da bi izvidili situaciju i da bi eventualno preuzeli vlast ukoliko se ispostavi da tamosnji vladar Akan ne radi posao kako treba. Da, "mudri" Trigo salje samo dve osobe na ovakvu misiju, a obojica su pritom veoma mladi, da se sami izbore sa potencijalno opasnom situacijom, i da "preuzmu vlast ukoliko Akan nije na mestu". Presmesno. Da su americke vlasti i CIA samo tako lukavi pa da uz pomoc samo 2-3 operativca skidaju levicarske diktatore jednog po jednog, s lakocom. Ali, sta da se radi, CIA su male bebe u odnosu na genijalnog Trigoa koji zna kako se ruse tirani... uz minimum sredstava, planiranja i napora. Samo posaljes svog necaka i njegovog skolskog druga - i to je to! Nista lakse.


Necak Yanno (koje glupacko ime - jer previse slicno nekim drugim imenima) stize u Zabriz, i naravno da je Akan klasicni zlikovac, ali onaj totalno iskarikirani kao iz nekog crtanog filma, cija sama faca govori "ja sam zao, toliko zao, ljudi, ne mozete verovati koliko sam ja zao!" (Strana gore, ne mozete ga promasiti...) A tu moram i da kritikujem Lorensa sto zlikovce precesto crta kao ruzne, krezube degenerce koji uvek imaju stereotipicni zlikovacki kez na licu. (Veseli zlikovci: njima je uvek lepo.) Naravno da ubrzo Akan salje svoje ljude da zarobe ovu dvojicu (toliko providno a time i dosadno), a onda necak ispada kompletan idiot kada postavlja mega-klishe pitanje Akanovom vojniku koji ga je pokusao napasti: "priznaj, ko te je poslao?!" A ko bi ga poslao, jadan ne bio, Deda Mraz? Arnold Svarceneger? Petar Pan? Oprah? Carli Caplin? Zar je moguce da je Trigov necak tolika budala... (A opet, krv nije voda.) Pritom se jos i posvadjao s Akanom prethodnog dana - a da ne govorim o onoj ultra-zlikovackoj faci za koju samo kompletan imbecil ne bi provalio da se radi o totalnom psihopati.

Necak zapreti Akanu kako ce javiti Trigu o njegovoj tiraniji. Elem, nema kako da mu javi jer mu se letelica srusila u provaliju tokom noci zbog jakih vetrova (ne salim se), a i naivcina je poverovao Akanu da su svi komunikacioni uredjaji sjebani. A onda je Akan krisom poslao poruku Trigu kako mu je necak kriv za ulicne nerede. Trigova reakcija na ovo? Da posumnja u poruku - pogotovo sto je vec sumnjao u postenje Akana? Ne. "Mudri" Trigo urgira Akana da uhapsi Trigovog necaka. Jer eto, zasto imati poverenja u sopstvenog veoma lojalnog rodjaka - kada je mnogo logicnije verovati coveku koga ne poznajes i za koga si do pre neki dan sumnjao da nesto muti u dalekoj koloniji u Zanzikurcu ili kako se vec zove.

A sto se tice nereda, za njih je kriv Akan, koji je s tolikom lakocom uspeo da ih izazove da se to vec granici s crnom magijom ili vuduom. Naime, Akan je unajmio nekog obicnog klosara da masi gradskih robova iznese veoma debilni politicki govor kako su "Triganci krivi za sve" - i to uprkos cinjenici da ih je upravo jedan Triganac (necak) sve oslobodio ropstva samo par sati ranije! Znaci, ovi robovi su toliko nezahvalni i toliko imbecilni da se nuzno postavlja pitanje: da nije mozda Akan u pravu kada tvrdi da ti ljudi i nisu ni za sta bolje nego da budu "marve"? Mora se reci da Akan i nije bas u krivu sto se ovog tice...

U dalekoj prestonici imperije, Trigo pocinje da sumnja u svoju odluku i krece anonimno u Zabriz da odgonetne tu bajnu "misteriju" - ciju istinu citaoc vec odavno zna. Uvek je to znak loseg pisanja kada je citaoc uvek ispred glavnih likova, uvek pre njih zna sta ce da im se desi i koja su resenja raznih "misterija". Zamislite da citaoc od samog pocetka zna ubicu u svakoj prici Herkul Poaroa: pa to bi bilo jezivo dosadno i besciljno. Ali ovakav pristup pisanju je jako uobicajen u B-filmovima. Butterworthlessu nije bilo bitno da iznenadi citaoca sjajnim obrtima i originalnim idejama vec samo da ga nervira i smara klisheima.

Cim Car Trigo krene za Zabriz, jedan od carevih ljudi krisom salje goluba pismonosu Akanu (jer mu je Akan rodjak!), da ga upozori da car triganske imperije stize prerusen kao muzicar. I ovo je tipican tupavi klishe ovog serijala: u vecini epizoda se neki izdajnik mesa u radnju. Tako jeftino, glupo, i dosadno. Uvek je najlakse ubaciti nekog izdajnika da pomuti radnju - a to rade skoro iskljucivo nemastoviti pisci koji sci-fi tretiraju kao najobicniji vestern ili - jos gore - kao jeftinu politicku sapunicu.

A na strani 14 tek ziv pish od scene: Trigo oslobadja svog necaka i njegovog druga, a necak mu se pravda da ga nije izdao! Pa valjda je Trigo trebao necaku da se pravda za izdaju i nepoverenje a ne obrnuto! Glupost ovih prica nema granica.

A onda se sprema egzekucija retardirane trojke (debil Trigo, njegov debilni necak, i necakov debilni drug), i ja se taman poradovao da ce mozda Trigo da napokon nastrada, kad ono... Trigo uspe jednom recenicom da ubedi rulju robova da se pobune, i na taj nacin svrgnu tiraniju - i nazalost usput oslobode ova tri morona. (Salim se naravno... Jasno je kao dan da se Trigu nece nista nikad desiti, ali covek ima pravo da se nada, zar ne? Ubistvom Triga bi se mozda serijal zavrsio ili bi barem mozda eventualno neko pametniji nasledio carstvo? Ali puste zelje, i toga sam svestan... Sve dok je Butterworthless scenarista ovoj imperiji nije bilo spasa... od budalastina i klishea.)

Jos samo da napomenem kako je Akan ubijen. Trigo ga juri time sto se pentra po opasno strmoj zgradi (dok ga Akan odozgore gadja velikim kamenjem: zar nema nikakvih granica Trigovoj gluposti? jadan ne bio, mukica) a onda Triga nehotice spasava isti golub pismonosa koji je poslat od Akanovog rodjaka da upozori Akana na Trigov dolazak. Kako ga ubija golub? (Ne, ovo je suvise glupo, cak i za ovaj blog... Procitajte sami kako, ukoliko imate hrabrosti.) U svakom slucaju, ubedjen sam kako je Butterworthless bio ponosan na sebe jer je Akana sjebao na tako "ironican" nacin. A kad smo vec kod goluba, zasto Akanov rodjak jednostavno nije poslao poruku modernom tehnologijom vec je izabrao tu sporu pticu?

Kad smo vec kod toga... Kako je moguce da je jedan od kljucnih ljudi u Triganu bio rodjak Akana a da to Trigo uopste nije ni znao? Pa koliki je on debil od vladara da se okruzuje ljudima o kojima nista ne zna - a veruje u njihovu odanost drzavi, i dozvoljava im da budu upuceni cak i u njegove tajne zadatke (kao sto je anonimna vizita Zabrizu).

To je jedan od mnogih razloga zasto je nemoguce prihvatiti ove price. Nemoguce je shvatiti strip ozbiljno u kojem su glavni heroji/likovi skoro svi imbecili koje je prelako preveslati, a zbog cije gluposti, nemarnosti i nesposobnosti izgine na hiljade i hiljade ljudi u svakoj trecoj epizodi. Mozemo li to nazvati "slucajnim genocidom"? Dobronamerni pokolj? Kako da nazovemo ovaj Butterovoj "izum"? Ali da budem fer, i u Rejmondovom Flash Gordonu ima na tone neduznih mrtvih civila i vojnika kao direktan uzrok Flashovih glupavih odluka - na primer odluka koje su pacifisticke prirode: na primer odluci da postedi neprijatelja, a ovaj mu uzvrati tako sto mu ubije jos hiljadu ljudi/gradjana. I kako su onda mamlazi kao Flash i Trigo "heroji"? Po kojoj logici? Oni su genocidari. Imaju dobru volju, ali ni to mrtvima mnogo ne pomaze...

Sta reci a ne zavristati od smeha. Butterworthless je mozda najgori scenarista u istoriji stripa, a gotovo sigurno najgori u domenu sci-fi. Ovoliko gluposti natrpati u samo 20ak strana stripa je prosto fascinantno. Taj lik je Forrest Gump naucne fantastike. (O kome pricam, o Trigu ili Butteru? Na obojicu se ovo moze odnositi... Forrest & Gump. Dumb & Dumber.)

9. epizoda, Lokanska invazija:

Ova prica nije toliko debilna kao dve prethodne, ali to je verovatno samo zato sto je duplo kraca. Medjutim, ima i ovde sta da se isprica... Uvek ima.

Trigov necak Yanno ide da poseti obliznji garnizon jer se niko odatle vise ne javlja. Nalaze pusto mesto, nigde nikoga - jedan od retkih momenata u serijalu da se nesto zaista potencijalno zanimljivo desava. Znaci prava misterija - a ne nesto sto unapred znamo tj neka predosadna zavera. Medjutim, puste su to bile nade i zelje... Kako Yanno napusta garnizon, prva notorna glupost se desava. Naime, sve vreme su Yanno i njegov saborac bili pod prismotrom Lokanskih vojnika koji su se krili u blizini.

Dva pitanja Butterworthless-u:
1. Kako su Lokanci mogli znati 
kada ce neka triganska letelica sleteti u garnizon? Zar su se danima skrivali iza tih pustinjskih stena? Mora da su uzivali... Zar nisu mogli da se sakriju negde u garnizonu?
2. Uostalom, zasto se opste skrivati? Zasto je zli Vannu pustio Janija da napusti garnizon i javi Trigu da je garnizon prazan? Sta je Vannu imao od toga da ovaj Trigu dojavi nestanak ljudi? Na taj nacin je samo mogao eventualno da ugrozi svoj pakleni plan, a pritom nikakvu prednost ne bi mogao da stekne nad Trigancima.


Doduse, nije plan toliko paklen koliko je butterworthovski debilan i neubedljiv. Fora je da Lokanci imaju mocnu tecnost koja sa samo par kapljica zatruje ogromnu kolicinu vode, ucinivsi da citavo stanovnistvo postane zombificirano u kratkom roku.

Koje jeftine scenaristicke fore, a? Visokoumni sci-fi, zar ne? Znam, ovako nesto bi samo Raymond iskoristio u svom tupavom serijalu Flash Gordon. Tek tako, uz par kapljica, Lokanci zauzimaju Trigan, a onda im malo fali da prosire invaziju i na ostatak planete. Uz pomoc par kapljica tecnosti. Kakva jadarija od plot-device. Citav serijal se zasniva na nekim jado-bednim zaverama. Sve je zavera. Svaki konflikt i svaki rat krece s nekom zaverom, pa se onda jos jedna zavera nadovezuje na tu prvobitnu zaveru - a Trigu uvek treba vecnost da ukapira sta se zbiva jer je glup k'o tocilo i naivan kao dete. Butterworth je bio toliko nemastovit da je to frapantno. Upravo - delom - zbog takvog upornog ponavljanja jednih te istih sablona je serijal tako jadan i dosadan, jer unapred znas da sve krece sa nekom prevarom ili zaverom, kao da je to jedini nacin da se otpocne neka akciona ili ratna prica. Ali eto, kada je scenario u rukama jednog netalentovanog maloumnika onda to i jeste jedini nacin da se osmisli prica.

Inace, ova jadna fora sa vodom koja cini zombije od neprijatelja je vec bila upotrebljena u 6. epizodi Pobuna Lokanaca. Jedina "razlika" je sto u toj prici Lokanci koriste cvet/vocku koji cini da zrtva postane prekomerno agresivna. Kako Butterworthlessa nije bilo sramota da ponavlja isti usrani fazon samo tri price kasnije - i to opet sa Lokancima. Sta ce sledeci put da bude "veliko iznenadjenje" za citaoce? Pilule koje Triga pretvore u debila? A ne, nisu potrebne, jer on vec jeste debil...

Yanno u jednoj sceni pokusava da ukrade protiv-otrov ali ga jedan lokanski strazar u tome osujecuje. Ali na neverovatnu srecu Janija - i na opsti smehotres citalaca - strazar nekako uspeva da se "oklizne" i padne sa vrha zidine! Ovo je negde na 4. ili 5. strani, i toliko je glupo da se cak i deca iz vrtica zale da im je inteligencija maksimalno izvredjena i uvredjena od strane debilnog scenariste. Hoce natrag svoj novac. Nema, dete, vracanja novca: cika Butterworth ga je vec verovatno spiskao na alkohol i kocku...

Kako je Yanno uspeo da izbegne otrovanu vodu? Jednostavno: Trigo je naredio da se Yanno uhapsi zbog svog "bahatog" ponasanja prema "mudrom" starcu/lekaru Pericu, jer ga je Yanno napao zbog toga sto Perice nije mogao da smisli bolje objasnjenje za nestanak celokupnog garnizona od toga da su mozda "svi dobili suncanicu". A kako i ne bi Yanno popizdeo?! Ja da sam na njegovom mestu sve bi ih opsovao kao kocijas. S obzirom s kakvim je vlastima okruzen, a to ukljucuje i njegovog sve debilnijeg strica Triga, nije ni cudo sto je popizdeo i krenuo da ih vredja. Ali salu na stranu, ovu besmislicu je Butterworthless uneo u pricu samo kao jeftini izgovor da bi Yanno izbegao trovanje time sto bezi od strazara koji ga vode u zatvor. Da, triganskih strazara. Jer Trigo vec u drugoj prici zaredom necaka tretira kao neprijatelja. (Revolucija u Zabrizu.) Salje ga u zatvor zbog bezobrazluka uperenim ka maloumnom "mudrom" starcu Peri. (U Triganu su svi "mudraci" zapravo teske moroncine i naivniji od svakog pileta.)

A zbog ovih gore navedenih tupavih dogadjaja se ispostavlja da je zli Vannu bio u pravu da Janija pusti da javi svojima o garnizonu. Jer sta je to necaku pomoglo? Trigo je po obicaju bio suvise glup da na vreme reaguje, ili makar da shvati da je situacija veoma sumnjiva. Citav garnizon ljudi je ispario! Mogu jedino da zakljucim iz svega ovoga da se medju Lokancima vec odavno proculo da je Trigo idiot i da se ne treba plasiti ukoliko ista unapred sazna.

5. epizoda, Zemlja bez povratka:

Zasto se vracamo unazad? Pa da bih vam dao primer Pericine neverovatne mudrosti. Vec sam u prethodnom tekstu pomenuo koliko je mudar, pa evo i dokaza, da ne bude da lazem i izmisljam.

Pera, osecajuci se starim, resava da ode u mitsku zemlju Hellas (strana gore), kuda ide velik broj starih ljudi njegovog naroda kada im je vreme za penziju. (Nesto kao kraj Gospodara prstenova, odakle je ova ideja verovatno i drpnuta.) Nema penzionog fonda na planeti Elekton - ali zato ima Hellasa, u kojem se zivi u blagodeti, raskosi i sreci.

Barem je u to verovao mudri Pera, koji sve zna.

Ali tesko se zajebao, jer ispostavlja se da je Hellas robovlasnicka diktatura u kojoj se sve te matore pridoslice salju u rudnike, da rince do iznemoglosti. Genijalan plan, a? Izmisliti famu o svojoj zemlji da bi u nju upadali bespomocni starci i starice jer misle da tamo mogu da zevzece i planduju po ceo dan - za DZ. "If it sounds too good to be true, it is too good to be true." Nije li Perica ikada cuo za ovu mudrost? Valjda jos uvek ne koristi Facebook pa ne zna...

Medjutim, kao i sve butterworthovsko, i ovaj koncept ima kobnu glupost u svojoj srzi: kako moze tako bogata i mocna civilizacija da opstane hiljade godina na radu starih ljudi? Gde je tu logika? Otkad su veoma stari ljudi idealni za teski prinudni fizicki rad? Da ne govorimo o tome kako je Perinom narodu trebalo hiljade godina masovnog samounistavanja tj dobrovoljnog odlazenja u taj pakao da napokon provale prevaru...

Eto koliko je mudar Perica. Pa nije onda ni cudo sto ga debilni Trigo drzi kao jednog od svojih glavnih savetodavaca na dvoru: glup se glupom raduje...

Ima tu jos i totalno neuverljiv nacin na koji Yanno i njegov ortak uspevaju da slupaju svoje dve letelice, i kako narator tvrdi da je to bio neverovatan peh (a ne glupost dvojice balavaca), ali ne mogu bas o svakoj budalastini da pisem ovde...

6. epizoda, Pobuna Lokanaca:

Kao sto sam vec pomenuo u recenziji 9. epizode, i ovde Lokanci koriste neki poseban otrov/supstancu da bi omadjijali neprijatelja i promenili mu psihu. Kod Butterworth-a se sve svodi na jeftine zavere i na otrovana pica - ili cak jeftine zavere direktno vezane za neko trovanje uma. A naravno tu su obavezno i pokusaji da se Trigan ili unisti ili osvoji - sto je slucaj u vecini prica. Nema sta, covek je imao ogromnu mastu... ali ogranicenu na samo 2-3 fore koje je vrteo u krug kao neki totalni dunster.

Jedna zelena Lokanka dobija zadatak da Trigansku imperiju baci na kolena tako sto ce cara Triga da sjebu sa tom posebnom vockom. Plan? Da ona ide u glavni grad i da postepeno, svaki dan pomalo, truje cara. Jel planira licno da uruci Trigu otrov? I kako to ona zamislja da se tek tako uvuce u dvor kao carev snabdevac voca koje nikada nije ni jeo do sada? Ne, ona to i ne planira. Njen plan je da uzme tezgu na pijaci i tamo strpljivo ceka... Koga da ceka? Pa koga drugog nego ribu koja radi u palati i koja ce od nje da kupi tu vocku i da je da Trigu da ga otruje.

Ali kako je Lokanska tezgasica mogla znati kada ce i da li ce uopste neko doci sa dvora bas na tu pijacu i bas kod nje pazariti, i to kupiti bas tu otrovnu vocku - i onda bas Trigu dati da je izmezeti - i to svaki dan? Pa nije mogla znati... To se eto, tako nekako slucajno desilo da se njen pijacni plan isplatio i to odmah. Iako je ovaj mega-debilni plan u teoriji lako mogao da potraje i nekoliko godina dok se neko s dvora ne seti da kupi bas tu vocku i da je odnese kod cara. Ali otkad scenaristu zanima logika. On se sprda s nama, po obicaju. Kako je tezgasica znala da ce Trigu da se dopadne vocka i da ce hteti redovno da je uzima? Pa nije znala, ali eto... imala je srece...

Imala je srece sto je scenario napisao covek koga logika i zdrav razum nimalo nisu tangirali. Prosto je neverovatno koliko je Butterworthless bio worthless tj beskoristan. Najgori scenarista u istoriji stripa? Vrlo moguce. Mada tu su i Greg i Raymond koj su takodje ispisali gomilu smeca u svojim karijerama.

E sad, posle 6. i 9. epizode, koje obe koriste copy-paste fazon sa otrov-zaverom Lokanaca, postavlja se i pitanje: kako je moguce da Triganci ne znaju za ove biljke, sokove i otrove? Sa iste su planete kao i Lokanci, a i valjda iole poznaju lokansku kulturu, jer s njima dele tu planetu na hiljade godina (ili koliko vec dugo). U odbranu Butterworthlessa (sto veoma nerado cinim), moglo bi se argumentovati da su te dve kulture u blizem kontaktu tek od nedavno, te da se nije moglo znati za sve te detalje. Taj argument je jadan, jer stoji na veoma klimavim nogama, medjutim mogao bi da prodje.

Mogao bi da prodje - da nema dela price u kojem Peric odaje citaocu da je oduvek znao za taj otrovni cvet! (Strana gore, treci kadar: Peric priznaje da je idiot.) Znao je za njega - a sve vreme ni na sekund nije posumnjao da bi to mogao biti razlog naglog i ekstremnog karakternog preobrazaja svog cara. Ovo je sve toliko glupo da se granici sa teskom patologijom. Na ovaj nacin Butterworth nanovo sebi daje autogol jer se opet postavlja pitanje: koliki su zapravo glupi Trigo i njegov "mudri" savetnik Peric, koji nije mogao da poveze 2 + 2 u ne jednoj vec dve epizode sa skoro identicnom zaverom?

Odgovor: skroz su glupi. Jer ih je takvim nacinio kreten od scenariste. Jadni likovi, nisu oni krivi sto ih je njihov kreator nacinio budalama. Zar je moguce da Peric u 9. epizodi nije nista naucio od ove lekcije iz 6. epizode? On je mudrac kao sto sam ja bangladeski astronaut...

Nisam gotov, ima tu jos gluposti.

Na primer, s kojom lakocom Lokanci formiraju ogromnu armiju. Zar im nije zabranjeno da budu naoruzani? Citiram Triga na 2. strani ove epizode: "nijedan Lokanac ne sme nositi oruzje!" Kakvu to bednu i jadnu policiju imaju Triganci kada im se ljuti neprijatelj pod nosom naoruzava a oni nemaju pojma o tome?

A onda imamo i ekstremnu patetiku pri kraju price kada se ispostavi da su triganska vojska i triganski gradjani totalno beskorisni bez vodjstva Triga (koji je u zatvoru zbog novostecenog ludila) te s lakocom gube "rat" protiv Lokanaca. Jer, kaobajagi, Trigo je toliki vojskovodja da bez njega Triganci bas nista ne mogu u ratu da postignu - a sa njim kao vodjom bez problema dobijaju svaki rat! Ma stvarno, Butteru, pazi da ne poverujem ovakvom budalastom preterivanju... Idiotizam, ali pravi onaj butterski...

Da li se uopste isplati kupovati ovako kretenski serijal?

Tesko je odgovnjoriti na to a ne zvucati kao shizofrenik, jer shizofrenicni kontrast bajnog crteza/kolora s jedne strane, i katastrofalno imbecilnih prica s druge strane, cini da ce za neke stripofile odgovor biti "da, nema veze, jer je toliko dobar crtez" a za neke "ne dolazi u obzir". Jedan lik koga znam je pri citanju ovog integrala zamalo izgubio razum. Toliko se nervirao da mi je rekao da je "jedva procitao citav album", da se "mucio od price do price", i da mu je "laknulo kada sam napokon zavrsio s citanjem".

Glupo je sto ovako nesto uopste moram da govorim, ali nijedan strip ne bi smeo da zadaje muke svojim citaocima i da ih nervira vec da ih zabavi i razonodi, tako da je Butterworthless kompletno promasio profesiju. Zapravo, on je bas kao jedan od svojih mnogobrojnih jednodimenzionalnih prevejanih zlikovaca sa planete Elekton, kao neki sadista koji je zloupotrebio svoju privilegiju da radi sa umetnikom kao sto je Lawrence - time sto nam je svima upropastio zabavu. Ja potpuno razumem te veoma negativne reakcije, jer i mene ovi scenariji nerviraju, ali eto... ja sam iskoristio tu frustraciju da napisem poduzi tekst na ovom blogu i na taj nacin sebi malo skratim muke, jer mi je daleko lakse da se izborim sa nekim sranjem (bilo da je los strip, muzika ili neki film) tako sto o tome nesto napisem. A o Butterovim bezbrojnim glupostima mogu da pisem eseje i eseje a da mi nikad ne ponestane materijala za pisanje, sto je pomalo ironicno jer je covek realno napisao samo 2-3 scenarija koje je vrteo u krug, pa je ispalo da je napisao stotinu pricu. Nije.

10. epizoda, Darakova osveta:

Taman kad sam pomislio da Triganova Smejurija ne moze biti gluplja, da nikako ne moze da sama sebe "nadmasi" jos vecim budalastinama, procitam i ovu epizodu i dam se napokon ubediti da je granica Butterove gluposti fiktivna. Ona ne postoji. Ovog puta je koncentracija idiotizama toliko gusta da se skoro u svakom kadru nalazi bar jedan biser butterskog kretenizma. Pritom je Butter ovog puta kompletno zanemario karakterizaciju glavnih likova odnosno Triga i Braga, jer je njihovo ponasanje ovde u kontrastu sa Trigom i Bragom koji su ranije predstavljani. Ovde se bukvalno ponasaju kao mala deca, mada se to moze reci i za zlikovca iz naslova - za Dakara - koji se za samo godinu dana transformise od kompletnog imbecila u lukavog rusaca rezima.

A da ne pricamo o njegovoj fizickoj transformaciji! Za samo godinu dana Dakar se pretvara od mladica u starca, i to samo zato sto je proveo to vreme kao zatocenik u rudniku... 
 A ko je uopste taj Dakar? Ne moras biti Nostradamus da znas unapred da ce on biti glavni izdajnik i da ce da kuje razne zavere. Jeste, bas tako: i ovaj butterski dzumbus ima razne izdaje i zavere (u cilju rusenja rezima - sta drugo? jedina tema ovog serijala), ali ovog puta imamo i staru dobru ljubomoru! I to deciju vrstu ljubomore. Aha, ne bilo kakvu ljubomoru vec pravu onu tupavu, jadnu, infantilnu, kao za klince. Ali ne bih sad da vredjam malu decu, jer je i njima Triganska Sprdacina vec odavno previse naivna i glupa.

Ali da krenem od pocetka. Kako to zasluzuje mozda najgluplja prica u istoriji sci-fi.

Strana 1:
Dakar dobija neki orden od Triga, a onda saznajemo od necaka Janoa da je Dakar ekstremno sujetan. Sledeci kadar prikazuje Dakara kako se narcisoidno sepuri pred ogledalom u svojim odajama kao neka sponzorusa-instagramusa i naglas masta o jos vecim ciljevima. Iza zavese se najednom pojavljuje neki zli Lokanac, kao u crtanom filmu. Kako se usunjao u odaje? Kako se uopste usunjao u palatu? Zar Trigo dozvoljava Lokancima da se setaju slbodno po palati? Kako je znao da je Dakar podmitljiv? (Nudi mu blago ako ucestvuje u zaveri protiv Trigana.) A da... Posto je Dakar naglas najavio svoje ambicije, kao npr Pera Kojot pre nego sto ga Dusko Dugousko zajebe: tako je Lokanac znao da je on prijemciv za svoj zli ali i veoma dosadni lokanski plan. Samo... kako je to mogao znati pre ulaska u Dakarove odaje? To ni Butter ne zna. Slabo sta Butter zna; on nasumicno i bez plana baca razne likove i dogadjaje u pricu, pobrcka ih onako napamet, ne znajuci sta zapravo radi, a onda ide onim "daj sta das" ili "neka mi Bog bude u pomoci da ovo iole bude logicno i razumno". Ali logika shmogika, koga jos zanima zdrav razum - i logican zaplet i rasplet.

Tu se naravno opet postavlja pitanje Trigove (veoma niske) inteligencije: po koji put stavlja poverenje u veoma lose i zle ljude? Ako te stalno ljudi iz tvoje sredine pokusavaju svrgnuti ili nekako sjebati, onda znaci da si kao vladar totalno nesposoban.

Strane 2-4:
Dakar lazira kvar u letelici u kojoj putuje Trigo, da bi "prinudno" sleteo i predao ga Lokancima. Kada Lokanci krenu da ubiju Dakara ovaj se debil cudi sto su ga Lokanci izdali i nasamarili. Trigo kao Konan pobije sve Lokance macem, a onda se vraca u grad gde Dakara osudjuje na robiju u rudniku. Na strani 4 Dakar je odjedanput starac... zbog rada u rudniku. Toliko glupo a opet toliko izbutterizovano te nekako i sasvim ocekivano.

Strana 5:
Trigov brat Brag je najednom opisan kao idiot. Narator ga naziva budalom, narod ga zajebava, svi znaju da je glup. On je sprdnja Trigana. Tek tako. Nikada pre nije bio ekstremno glup - bar ne ovako. Bio je opisan kao covek "tromih misli" u 1. epizodi (sto znaci prilicno tipican Triganac), ali nije nikada prikazivao neku stelarnu glupost koja bi ga izdvajala od prilicno tupog naroda ili drugih lidera. Ako cemo pravo, Trigo i Perica su ispadali mnogo gluplji od njega... Npr u 3. prici, Mesecev pad, u kojoj Brag na petoj strani upozorava Triga da ne veruje Lokancima ali ga Trigo nije poslusao i stoga je bio zestoko nasamaren (po stoti put). Ali eto, odjednom je Brag postao debil. Jos gluplji od Butterworthlessa, a to puno govori.

A otkad uz to jos i Bragova veleizdaja? Pa od tada kada je Butteru trebala jos jedna izdaja (no 247) pa je resio da izdajnik ovog puta bude do tada veoma lojalni i posteni Brag, koji se nije do sada isticao ni u izdajnistvu niti preteranom gluposcu. Ali eto, tako to ide kada Butter pise scenarije... Nije Butteru ni smetalo sto je vec jednom iskoristio bratsku izdaju, a to je bila centralna tema 1. epizode u kojoj treci brat Klud izdaje Triga a onda biva ubijen.

Ali OK, sad bar znamo da nece biti i treceg brata da izda Triga jer ima samo dva brata. Valjda ce uskoro na red doci necak Yanno da postane izdajnik? Perica mozda? A mozda ce Trigo sam sebe da izda? Sve je moguce s Butterom, i ono sasvim nemoguce a tek ono najgluplje moguce...

Da bi nas Butter ubedio koliko je Brag najednom postao ultra-debilan, on greskom obara letelicu susedne drzave Herakona, i zamalo izaziva rat! Brag je iz vedra neba postao Forrest Gump, Butthead i Dumber, sve odjednom.

Strana 6:
Kao nagradu za nemarnost, Trigo pesnicom shljapi svog brata, sto uopste nije u Trigovom fazonu, niti je bilo potrebno.
A opet, preko je potrebno, jer Butter mora u najkracem roku od Braga da napravi ne samo kompletnog idiota vec i izdajnika koji je najednom ljubomoran i besan na brata. Nije dovoljan Dakar the Izdajnik, prema tome ajmo jos jednog da ubacimo u pricu!

Sada kada najednom svi sprdaju Braga, on pronalazi veoma detinjastu cedulju u svojim odajama koja ima za cilj da ga provocira na jos veci bes prema bratu. Jer Brag je sada kompletan idiot te ga mozes nasamariti i izmanipulisati kao naivno jagnje. Zar nije Brag do sada bio ratni heroj i iskusni politicar? Ma nema veze... jer sada je idiot. U ovoj epizodi ima da bude idiot, jer je samo takav koristan Butteru.

A kako je opet nego mogao da se tek tako usunja u odaje nekog visokog clana vlade u palati? Pa zar je moguce da Butter koristi isti glupi fazon po drugi put?!

Moguce je... Inace, u medjuvremenu Dakar je pobegao iz rudnika (sto nije bilo nimalo predvidljivo) ali ga niko ne moze pronaci (sto je takodje totalno originalno).

Strana 7:
Brag cita detinjastu poruku na kojoj prakticno samo sto ne pise "nje nje nje, tvoj brat Trigo te sprdaaaa! kaze da si gluuuuuup! Zar ces to da trpis, majmune? Ha, koja si ti budala!" Ne preterujem puno... A nakon citanja poruke razbija stolicu iz besa i juri ka Trigu da mu se pozali. U hodniku prolazi pored Dakara i onda...

Cekaj bre. Zar to nije onaj odbegli robijas iz rudnika?! Sta on trazi ovde? Zar se ne krije? Kako je uspeo da se zaposli kao cistac ako ga trazi citav Trigan?! Ima li Butter gram mozga?!

Nema.

Dakar je (naravno) taj koji je napisao onu debilnu ali i efektivnu poruku Bragu. Kezi se zlocinackim osmehom (u svakom kadru) jer vec unapred znamo - odavno - da ce Dakar da zloupotrebi Bragovu novostecenu glupost da bi srusio rezim.

Je*ene slikovnice za trogodisnjake su inteligentnije od ove pizdarije.

Strana 8 (na slici):

Posto je Pera Mudrac postavljen kao zamenik dok Trigo luta po Elektonu, Brag pizdi od zavisti i besa. Perica biva ujeden od otrovne zmije... Negde napolju na ulici? U sumi?

Ne, nego u svojim odajama. Vec po treci put Butter predstavlja odaje palate kao neka javna mesta u koja moze bilo ko da zalazi. Vec treci je*eni put neki zlikovac nesto ostavlja u odajama nekog ko radi u vladi! Prvo onaj Lokanac u Dakarovoj sobi, pa detinjasto pismo u Bragovoj sobi, i sada eto, otrovna zmija u Pericinoj sobi! Fascinantna retardiranost od neumoljivog i brutalno jadnog scenariste...

Pritom su Dakar i Perica sada maltene kao blizanci (gore na slici: Peric je u srednjem redu, Dakar u donjem) sto cini citanje ove glupacke price sad jos i konfuznom - uz to sto je imbecilna. Zar je Lawrence znao za samo jedan nacin da nacrta stariju osobu?

Inace je trovanje ovakve ili onakve vrste (zmija, hrana ili pice: isti qrac) fazon koji Butter koristi u bar trecini prica. Posle izdajnika i zaverenika to mu je omiljen klishe. U prvoj prici je Trigo bio otrovan, u 6. je bio otrovan (kao i celi grad), i u 9. je bio otrovan.

Strana 9:
Dakar predlaze Bragu da svrgne svog brata. Ovaj se prvo zesti na Braga insistirajuci da nije izdajnik, ali Dakar mu promeni stav sa scenom koja je toliko jezivo glupava da se cak i Butter mozda stideo nje: Dakar mu pokazuje grupu "potplacenih vojnika" koji foliraju odanost Bragu, i sluze kao "dokaz" Bragu da i on ima svoje "fanove".

Koliko je to samo retardirano...

Pritom nijednom citaocu nije jasno kako je uopste uspeo jedan odbegli robijas da stekne toliko poverenje i toliko sledbenika u triganskoj armiji, niti kako ih je sve potkupio. Zar triganski vojnici imaju tako niske plate? Zar se Dakar obogatio radeci u zatvorskom rudniku? Cini se da je iskopao nekoliko ogromnih dijamanata - jer je uspeo da "potkupi" gomilu armijskih pajaca/zaverenika i to u kratkom roku.

Broj izdajnika se u ovoj epizodi popeo na rekordnih 15... 30? 150? 5000? Ima li ikoga u Triganu ko voli svog vladara? Cini se da ne, jer sve vrvi od izdajnika i ljudi koji ga mrze.

Zatim Dakar i Brag idu da raspuste sve armije i jedinice citave triganske imperije! Kako to urade? Nekako uspevaju u rekordnom roku da ih okupe, onako na gomilu, a onda im kazu nesto u fazonu "idite svi kuci!" odnosno "nema vise vojske/vazduhoplovstva/mornarice! razlaz! ajde, shibe!"

Ko mi ne veruje neka procita. Nista ne lazem.

Strana 10:
Nakon sto su na tako smehotresan nacin uspeli da raspuste citavu vojsku, Dakar i Brag okupljaju gradjane megafonom (jer Trigan je valjda mala varos, njih par hiljada), da im jave nesto... Tj da im jave da je sada Brag novi vladar. Medjutim, Brag se necka, nesto mu se ipak ne da da bude izdajnik i svrgne brata kome je uvek bio 100% lojalan, stoga mu Dakar i jos jedan zlikovac upere pistolj pred citavom onom masom ljudi! Kadrovi toliko glupi da prosto deluju nestvarno.

Strane 11-22:
Da skratim, jer bih mogao jos 10,000 reci da napisem o ovom djubretu od scenarija, evo jos nekoliko upecatljivih gluposti...

1. Trigo u Herakonskom dvoru saznaje za drzavni udar, a Kralj Herakona mu se jos i sprda, smeje mu se maltene... (Jesu li ovo odrasli politicari i vladari ili deca iz vrtica?)
2. Trigo stize anonimno u Trigan i tamo ga preko novcica prepoznaje jedan gostionicar, i to bas istog momenta kada Drakarovi ljudi ulaze na pice...
3. Bragov necak tajno ode u Trigan ali naivna budala na taj nacin samo postaje orudje da bi Brag lakse potpisao predaju vojske Dakaru.
4. Cemu toliki "legalizam" odjednom kod Dakara? Otimaju vlast na silu a onda im treba Bragov potpis da bi isli dalje s planovima. Zasto? Boze sacuvaj i sakloni... Kriminalci legalisti!
5. Brag spasava Triga od koplja koje se nekako obrelo u rukama jednog uhapsenog izdajnika. Scena toliko jeftina da je maltene smesna.
6. Perica, za kojeg nismo ni znali da se oporavio od ujeda zmije niti znamo sta je radio tokom citave smejurije od pucha, se naprasno pojavljuje i spasava Braga - a onda sledi dijalog na strani 22 koji je gluplji od svakog zombija. Bukvalno kao da je malo dete pisalo dijalog na zadnjoj strani.

U ovoj recenziji sam se kao i uvek fokusirao na tupave i nerealne obrte, fore i fazone, ali ne treba zanemariti ni dijaloge koji su deciji, 56 nivoa ispod najglupljeg Miki Maus scenarija, niti mozemo zanemariti neverovatno glupacke izraze lica Braga, Triga a pogotovo zlikovaca - za sta je verovatno ipak Lawrence najkrivlji. Zlikovci se uvek podmuklo keze a Trigo i Brag prave face kao da im kasni neka terapija.

A kad smo vec kod Lorensa, postavlja se nuzno i pitanje koliko je uopste crtac ovog serijala bio inteligentan kada je pristajao da dug niz godina saradjuje sa ovakvim diletantom? Da li je moguce ilustrovati stotine i stotine i stotine ovako crtacki zahtevnih strana a da se bar jednom ne zapitas: "zar nisu ove price malo previse debilne? moze li neko drugi da ih pise? ja se ovde razbijam od posla a ovaj mi donosi detinjarije!"

11. epizoda, Tri vanzemaljca (Invazija iz svemira):

Bolje da su ovo totalno predvidljivo sranje nazvali Raja, Gaja i Vlaja i pretvorili Triga i Percu u patke tj u Paju Patka i Baju Patka. Ili da su ovu glupost adaptirali u Braca Marks u svemiru  i uradili cistu komediju, jer ovo zaista dodje kao neka farsa, odnosno preterana komedija.

Vanzemaljska letelica prinudno slece na Elekton, i iz nje izlaze tri gasne lopte. Po hitnom postupku zauzimaju tela tri antilope, i od tog momenta se gase sve nade (ako ih je uopste i bilo) da mozda ovog puta dobijemo nesto nalik prihvatljivoj sci-fi prici. Jer i najneiskusniji sci-fi citaoc moze od ovog momenta da provali unapred sta ce da se izdesava. Body snatchers: svemirci ce pokusati da zauzmu tela glavnih likova, i tako dalje i tako blize... Vec u 60im je ovo bio izlizani klishe - a kamoli u ovom usranom serijalu u kojem se u svakoj drugoj epizodi menja licnost Triga jer je ili otrovan, ili hipnotisan ili mu je neki Raja Patak zauzeo telo i um kao ovde.

Uostalom, vec je 4. prica Osvajaci sa Gallasa imala ovu radnju: i tu su vanzemaljci koristili kontrolu uma i krenuli da osvoje Trigan.

Opet dobijamo "izmenjenog" Triga, jer bez te tupave fore Butters ne zna sta ce. Kao sto je potpuno nesnadjen ukoliko ne ubaci neku smornu zaveru: vanzemaljci nemaju pametnija posla neko samo par sati nakon sletanja na stranu planetu da kuju 350 zavera kako da postanu vladari Elektona! Zasto??? Nista nam o njima Butter ne kaze; mi ne znamo ni ko su ni sta su ni nista drugo sem da zauzimaju tela i da vape za moci. Butter ide onom debilnom logikom "stizu svemirci a to znaci invazija". Vrlo dosadna i glupa invazija. S tim sto nema prave invazije vec su samo tri gasna debila u pitanju, ciji je mentalni sklop toliko uzan da ni o cemu drugom ne razmisljaju nego o totalnoj vladavini nad planetom Elekton.

Zasto? Sta ce ovoj smesnoj trojci Elekton? Tj sta ce im totalna dominacija? Cemu to? Ima ih samo tri, prema tome cemu ta autisticna potreba za tolikom ekspanzijom? Sta misle da urade sa tolikom vlascu kada zauzmu sve drzave Elektona? Da uzivaju u kurvama i gladijatorskim igrama? Uostalom, kako su mislili da samo u troje zavladaju tolikom planetom? Zaista ne kapiram taj sitni mozak... Taj presitni Butterov mozak koji nije kadar da produbi radnju van razmera ultra-simplistickih decijih prica. I to onih za najmladje malisane, za decu koja su u vrticu. To je taj nivo.

Znaci, koje od svojih omiljenih tupavih klishea je ponovio ovde Butter?

1. Menjanje uma.
2. Zavere.
3. Smena vlasti.
4. Invazija vanzemaljaca. (Doduse tek po 2. put, ali bice toga jos...)

Ima tu naravno i uobicajenih gluposti tj blamaznih detalja... Moja omiljena kretenska scena je kada Yanno juri da obavesti i upozori "mudrog" Pericu da je Trigov um pod kontrolom vanzemaljaca. Kako na to reaguje Pera? Pa otruje Janoa, sta bi drugo! Sipa mu nesto u pice, jer smatra da je Yanno poludeo. A zasto bi tako olako odbacio Janovu pricu? Nema razloga za to: jer ne zaboravimo da se 4. epizoda vec bavila invazijom vanzemaljaca, stoga Perici ne bi trebala Janova prica o svemircima da zvuci nebulozno, vec je "veliki mudrac" trebao to malo ozbiljnije da shvati i da prvo testira istinu time sto ce makar prvo da poprica sa Trigom. Ali ne: kao sto je Trigo previse glup i lenj da pretrese Lokance u 6. epizodi i time spreci pogibiju hiljada i hiljada civila, Perica je suvise lenj i glup da prvo proveri Janovu pricu.

A time se po koji put vec dovodi u pitanje inteligencija glavnih "junaka". Kako se epizode nizu serijal je sve je gori, a jedan od glavnih razloga je sto su "heroji" sa svakom epizodom sve gluplji - i sve animiraniji. Ponasanje im je sve detinjastije, ekstremnije, sve su emocionalniji, pogotovo Trigo i Brag koji se neretko ponasaju kao najobicnije pubertetlije. Nazalost, Butter je bio toliko savrsen scenarista - u smislu savrseno los - da je uspevao u svojim pricama da unisti bukvalno svaki aspekt serijala. Niko i nista nije postedjeno. Do te mere je bio nesposoban da Trigo, Brag i Pera postaju sve gluplji i gluplji: odluke si im sve nebuloznije, sve kasnije reaguju na opasnost - a zlikovci retko kada grese! Drugim recima, zlikovci su daleko promucurniji. Kako shvatati "heroje" kao heroje kada su toliko tupavi? Valjda je preduslov klasicnih heroja da su pametni - a ne samo moralno cisti i hrabri.

A tu se onda postavlja neminovno pitanje da ipak nisu zlikovci bolji izbor da vladaju Triganom? Jeste da su zli, ali su pragmaticniji (nisu fanaticni idealisti) a pritom cak i da to zele oni ne mogu da cine vecu stetu triganskom narodu nego sto to vec odavno radi Trigo. Koga briga sto Trigo to ne radi namerno! On iz glupavih idealistickih poriva (npr preterana milost) nenamerno zrtvuje hiljade svojih gradjana; ako bismo sabrali sve epizode, broj neduznih nastradalih civila se verovatno krece u petocifrenim ili cak sestocifrenim ciframa, a za to je u velikoj meri kriv upravo nas "heroj", kao i dezurni "mudrac" tj glavna moroncina, izlapeli i beskorisni Perica. Prema tome, ja navijam i glasam da zlikovci napokon pobede i skinu Triga sa prestola, jer on svom narodu dodje kao petak 13., samo donosi nevolje...

Nastavljam sa glupostima. Nismo zavrsili.

Trigov skok u arenu da bi spasio nekog anonimnog gladijatora je jedan od najkomicnijih momenata u citavom integralu. Butteru je mnogo bitnije da po stoti put prikazuje koliko je Trigo cestit i castan covek - nego da prestane da ga izlaze ruglu citaoca, kome Trigo najkasnije sada postaje meta sprdnje. Trigo dobro zna da Hericon nije tako "moralna" civilizacija kao Trigan, te zna i za gladijatorske igre, prema tome cemu ova lakrdija?

Kao sto je u 10. epizodi bio problem sa "blizancima" Dakarom i Pericom, Lawrence opet pravi istu gresku - u dve price zaredom - time sto ovog puta crta Janoa i Triga na maltene identican nacin: iste frizure, iste face - cak i ista odeca! Ima kadar na 8. strani u kojoj jedan udara drugog, ali se vise ne secam ko koga mlati jer em je prica suvise kretenska da bih pamtio sve detalje em izgledaju identicno u tom kadru...

Kraj price je obicno dosadan i stereotipican. Ali ne i ovog puta. Ovde je retardiran. Umesto da uniste tri loptasto-gasna svemirca koji su zamalo uspeli da prouzrokuju svetski rat na Elektonu, Trigo odlucuje da ih postedi - i stavi u kavez. Da budem precizniji, drzi ih kao zarobljenike u zooloskom vrtu! Nema nikakve logike - ali ni trunke - da se ovakva opasnost "skloni" u neki lokalni zoo umesto da svu trojicu pobiju kao zeceve. Uostalom, kada je Trigo mario za svoje sugradjane? Pa njemu su zivoti neprijatelja oduvek bili mnogo bitniji...

12. epizoda Tharina vladavina:

I ovo je teska imbecilijada, s tim sto je skoro duzine jednog BD-a te je mnogo teze izdrzati toliko kretenizama u jednom cugu. Uspeo sam da procitam samo desetak strana a onda odustao, za sada... Jer ne zelim trajno ostecenje mozga. Verujem da ukoliko bi neko mogao da procita "samo" trecinu ovog integrala u jednom cugu, a kamoli polovinu ili sve, da bi mu se IQ srozao za bar 20-30 poena. Na svu srecu vecina citalaca ima barem toliko razuma pa da citaju samo deo po deo ovog najimbecilnijeg od svih sci-fi stripova, jer ih mozak upozorava da ovakav stripovski cijanid smeju samo u sitnim dozama da citaju.

Kao i u prakticno svakoj epizodi, i ovde se zbacuje Trigan sa vlasti, ali ovog puta u rekordnom roku, i to na nacin koji je toliko debilan da ni amebe ne bi srocile gluplji scenario da umeju da pisu. Trigan, Brag, pa onda i Trigov necak jedan po jedan kao neki kompletni idioti iz crtanog filma upadaju u zamku jedne zene koja je... Trigova necaka Tara. Ko?

U nijednoj epizodi nije bilo pominjanja ikakve Tare. Ona se bukvalno iz vazduha izrodila, cisto jer se Butteru prisralo za njom, jer mu je iz nekog razloga trebala bas ona za ovu ultra-jadnu pricu. Tara s velikom lakocom dolazi na vlast... Kako, to niko ne zna. Otkud joj armija? Brod? Gde se krila sve vreme? Nema nikakvih objasnjenja, po obicaju. A postavlja se i nanovo pitanje: da li Trigan zasluzuje da nastavlja da vlada carstvom kada je iznova dokazao da je previse glup da prackom pogodi slona a kamoli da vlada drzavom? Odgovor je naravno svima jasan... Prema tome zasto bi citaoc uopste navijao da se vrati na presto.

Tara dobija zelju da je narod zavoli, sto znaci da je ne voli - a ako je ne voli kako je tek tako preuzela vlast? To nam ne objasnjava Butter koga prosto zabole za ovaj serijal. Ona prihvata ideju nekog poltrona da stekne popularnost tako sto ce da organizuje igre za narod, ali zato sto to puno kosta ona prihvata savet Perice da drasticno smanji vojsku. Tu istu vojsku koja stiti njen rezim od raznih neprijatelja... Nikada nisam cuo za diktatora koji drasticno smanjuje svoju vojsku da bi postao voljen u narodu, ni u pravom zivotu ni u drugim tupavim strip serijalima.

Da, tezak idiotizam. Pretezak. Inace, Perica je bio prinudjen da joj nadje resenje za finansiranje tih igara, jer... Ne znamo zasto je bas njega Tara ucenila da joj pronadje resenje; valjda je on jedini covek u citavom carstvu dovoljno inteligentan (tj dovoljno glup) da novoj tiranskoj vlasti da predlog koji bi mogao da dovede do unistenja tog istog carstva. Tek kada Tara prihvati ovaj neverovatno glup savet, on shvata sta je ucinio. Odnosno mozda ni ne shvata da je on kriv, ali makar se ljuti na sprovodjenje plana.

Zaista se ne zna ko je ovde gluplji: Tara, Peric, Trigan, Butter ili Lorens sto je crtao po scenarijima ovakve notorne budale.

Sta je sa ranijim pricama?

I one su tupave, ali u proseku nesto manje od kasnijih. Redosled recenzija je do sada bio pomalo haotican, priznajem, ali eto, barem sad listam prve cetiri epizode po redu...

1. epizoda Pobeda za Trigane je ujedno i jedna od najduzih. (Na slici.) Butter je suvise zauzet ekspoziturom i uvodom likova da bi se bavio trovanjem, izdajama, zaverama...

... sem sto toga ima i ovde, nazalost. Cim se citaoc upozna sa trojicom brace, odmah mu biva jasno da ce jedan od njih da bude izdajnik. Iako je ovo tek prva prica pa jos uvek ne znamo s kakvom budalom (Butter) imamo posla nekako je ocigledno da ce to biti glavna tema. Prica je na svu srecu mnogo manje glupa od onih kasnijih, nervira samo malo tu i tamo. Da je ovakav nivo pisanja ostao, serijal bi bio kudikamo bolji. Iako i ovde ima gluposti i banalnosti, ipak se drze na nekom iole prihvatljivom nivou.

2. epizoda Pad u dzunglu ima samo 6 strana, i verovatno je jedina koju je dalabu ikada napisao a da nema ni trovanja ni izdaje ni neke nebulozne zavere ni napada na Trigan ni ikakvog pucha. Obicna sci-fi avantura, sasvim stereotipicna ali barem ne nervira.

3. prica Mesecev pad je na prvoj strani obecavala (znam, bas sam bio naivan), jer ovog puta pretnja dolazi iz svemira, i to usled sudara dva nebeska tela. Medjutim, i ovo je bio samo izgovnjor da bi Butter opet fokusirao radnju oko zauzimanja Trigana. Skoro svaka epizoda se bavi ili unistenjem Trigana ili pokusajem vojnog udara u njemu. Treceg nema, tj barem vrlo retko. Sve na isti kalup. Lokanci apsurdno jeftinim trikom zajebu Triga, koji dopusta citavom narodu Lokanaca da udje u Trigan: ovom odlukom Trigo nas obavestava da nema gram mozga. Cak ga i navodno "glupi" Brag odgovara od pustanja Lokanaca u grad, govoreci mu da ce da to zazali. Butter nas ubedjuje da je Brag priglup a Trigo mudar: medjutim, ja tako jasnu distinkciju izmedju njih dvojice uopste ne primecujem.

Ukratko: Lokanci, koji su nedavno bili vodili zestok rat do istrebljenja sa Tri-gancima (u 1. epizodi), sada slobodno ulaze u Trigansko carstvo u ogromnom broju (prakticno citava nacija!) - jer su slagali Triga da je njihov diktator Zorth mrtav i da se narod "promenio" (doziveo moralnu epifaniju!) te bezi od unistenja - jer meteor treba da zvajkne i unisti Lokansku drzavu. Trigu nije palo cak na pamet da se Lokanci prvo pretresu - jer narednog dana oni u Triganu zapocinju rat, vrseci masakr nad Trigancima. Otkud im toliko oruzje? Pa zato sto je Trigo mnogo glup i nije ih pretresao...

Drugim recima, retardirani lider Trigo, kome je kefalo trulo jer izjedeno od prekomernog pacifizma, dopusta da se najagresivniji narod Elektona useta u njegovu drzavu - da bi potom izgubio svoje carstvo Lokanima, a pritom dozvolio da hiljade njegovih ljudi izginu bez razloga.

E sad dolazi ono najbolje, nenamerni humor od koga se odrasli covek moze usrati u gace kao beba - i to od smeha: Brag ne dozvoljava da Trigo izgubi zivot u borbi jer, citiram: "dok si ti ziv - za nas narod ima nade". Smehotresno, zar ne? Taj isti imbecilni Trigo koji je dopustio da ga kao majmuna prevesla najljuci neprijatelj - posle cega je usledio pokolj Triganaca - taj Trigo je navodno veliki zastitnik i nada svog naroda? Jel ja to dobro cujem?

Jel mene neko zajebava?

Sudeci po svemu sto je Trigo uradio od 3. epizode nadalje, njegovo ubistvo ili izgnanstvo bi bilo najbolje sto bi se moglo desiti Trigancima. Jer pod njegovom vladavinom je imperija trpela gomilu poraza i patnje. Kako je Butters mogao ovakvu budalu da citaocu protura kao nekog bajnog sposobnog heroja... je prosto neverovatno.

Nakon bega iz porazenog Trigana, braca zavrsavaju u pustinji gde se otruju od neke vode (eto opet trovanja, nema bez toga price) a onda ih neki pustinjaci koji lice na Arape zadrze kao robove. Sasvim slucajno (i presmesno) Trigo nekako uspe da cuje ragovor u kojem neki "Arapi" kuju zaveru protiv svog vladara. (Znaci opet neka zavera: bez zavera nista.)

Na kraju ove predugacke i preglupe price Trigo odlucuje da izbaci sve Lokance iz grada i prepusti ih sudbini meteora - umesto da ih pobije kao zeceve (sto bi svaki normalan vladar koji zeli da zastiti svoj narod uradio). Medjutim, uprkos citavom haosu i mnogim mrtvim Trigancima, debilni Trigo se predomislja u zadnji momenat i namerava da ih vrati u Trigan (te iste koljace Triganaca) iz milosti, kad u zadnji momenat cuje od Perice da meteor ipak ne pada u Lokiju (ili kako se vec zove zemlja Lokanaca) vec negde u pustahiji. Sve je glupo sto se glupo svrsi. Trigo je idiot. A Butter tek.

4. epizoda Osvajaci sa Gallasa:

Ovo je preteca 11. epizodi koja ima vrlo slicnu radnju. Svemirci kontrolisu um ljudi da bi zauzeli Trigan. Uobicajeni butterski odnosno sci-fi klishei...


Imamo jednu zanimljivu, idiotsku scenu koja je u totalnoj kontradikciji sa jednom scenom iz 7. epizode. Ribar odlazi u Trigan da obavesti Triga o opasnosti iz svemira, ali ga strazari grubo bacaju na tlo, jer "Gospodara Triga ne mogu ometati takvi poput tebe". Ne dopustaju mu da prica sa Trigom. To nema grama logike, jer nam kasnije, u 7. epizodi, receno da Triga jos i te kako mogu posetiti gradjani - i to bilo ko. U toj prici nas Butters na trecoj strani obavestava da Trigo prima gradjane jednom mesecno. Znaci u najmanju ruku su strazari morali starom ribaru da objasne da navrati kasnije, kada je to dozvoljeno, a ne da se izdiru na njega kako nije uopste pozeljan.

Uostalom, zar nam nije Butters definisao triganski narod kao moralan i civilizovan - a ovamo se Trigova straza ponasa huliganski. Kako moze tako "castan" i "sposoban" vladar da ne zna da su mu strazari tako arogantni, neotesani varvari? Po obicaju, logike nema ni od korova, odnosno logika se ignorise jer bi Buttersu samo smetala dok preusmerava pricu kako mu se cefne. Starac je imao resenje da se svemirci pobede, ali je Butters hteo da se prica produzi pa je zrtvovao logiku. Naravno, on je mogao na inteligentniji nacin da spreci starca da dodje do Triga, ali ga je verovatno mrzelo, ili nije ni bio ukapirao da je scena glupa.

A koje je to resenje bilo da se odbrane od kontrole uma? Staviti cepove u usi: ko je gluv taj ne moze biti hipnotisan. OK, nije bas genijalna fora (blago receno) ali znajuci Buttersa resenje je moglo biti mnogo gluplje.

Medjutim, koje resenje je Trigo nasao da bi se porazili vanzemaljci? Njihovi brodovi su bili neunistivi. E tu je Butters vec bio onaj stari Butters i smislio najgluplje moguce resenje: posto svemirski brodovi lice na tvrdokrilce (slika gore) onda je dovoljno prevrvnuti ih kao bube da ne mogu da se krecu!

Ne salim se. To je zaista "resenje". A Trigo dolazi do ideje kada slucajno vidi bubu kako se na tlu batrga. (Ne salim se.) A nakon sto su triganci prevrnuli sve ostale bubo-letelice nema nikakvog pominjanja sta je Trigo uradio sa neprijateljem. Da li je i njih strpao u lokalni zoo kao uljeze iz epizode 11? Da li je i njih postedeo - uprkos ogromnom broju zrtava koju je njihova invazija prouzrokovala?

Ali OK, bolje da nam Butters ne kaze nista o tome nego da nam kaze kako ih je Trigo postedeo ili cak im mozda obezbedio neku lepu vilu u kojoj mogu da bitisu... Ono sto je daleko gluplje je razlog zasto su uopste dosli na Elekton pre nekoliko vekova.

Razlog: jer su znali da ce njihova planeta da se sudari sa Elektonom, pa su stoga zeleli da "podjarme" stanovnike Elektona. Da li je objasnjenje ovog idiotizma to sto Butters ne razume ni osnove astronomije? Sto je bio na drogama kad je pisao ovu pricu? Sto je bio malouman? Tesko je biti siguran, ali ovo zadnje deluje kao najverovatnije objasnjenje.


Lawrence:

Opširne recenzije:



No comments:

Post a Comment