Monday, October 12, 2020

The Odd Comic World of Richard Corben


 Die ausser-gewöhnliche Welt des Richard Corben

Vrsta: antologija

Crtez/scenario: Richard Corben

Izdavac: Volksverlag (1977)

Premijerno: 1970-1976

Dimenzije: 27.4 x 21 cm, SC

Br strana netto: 74 

Tiraz: nepoznat

Zanr: horor, sci-fi, fantazija, humoristicki

YU istorijat: Stripoteka (neke price)

Kolor? 39 str u boji, 35 c/b

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Da. 

Rasprodato? Da.

Crtez: 6-10/10

Scenario: 5-10/10 

Ciljne grupe: nostalgicari, odrasli 

Prednosti: originalne i odlicne price

Minusi: crtez cesto (mnogo) slabiji od Korbenovih albuma

Strana iz prve price, koja je i crtacki i scenaristicki najslabija.

Mozda najbolja Korbenova antologija sa generalno prilicno upecatljivim pricama, ukupno 9. Tu su i neke od najboljih, kao stu su 3., 4., 7. i 8. prica.
5. i 6. su humoristicke, dok je 7. prica tragicna, 8. i 9. su sci-fi (jedna nasilna druga filozofska), tako da je tu citav dijapazon raspolozenja i tema. 1. prica je verovatno najslabija.

4. prica, Howard, je veoma originalna, zanimljiva - ali je zavrsetak totalno konfuzan. Na zadnjoj strani se postavlja mnostvo pitanja: kakvo "cudoviste"? zasto je zenska prezivela? Apsolutno nista nije jasno.

7. prica, C-Dopey, je mozda i najbolja, jer najinteligentnija i sa veoma lukavim zavrsetkom.

Robot-Killer je najesktremnija prica, zapravo "parodija" na nekog strip junaka koji ubija robote, ali daleko bilo da se ovo moze nazvati humorom. Kome je ovo smesno, verovatno je sociopata.

Razar je jedna od tri price koje se sprdaju sa bajkama i vitezima. Pomalo je konfuzna jer scenario deluje prebrzo napisan.

5. prica nije nesto najsjajnije koncipirana, jer je satira suvise ocigledna i radnja zbrzana, ali zadnji kadar je veoma dobar. Srednji kadar na 3. strani ove price je najupecatljiviji.

6. prica je dosta bolja, jer ima sulud zavrsetak.

9. prica ima fantastican kolor i prezentaciju, i inteligentan kraj, i u totalnom je kontrastu sa 8. pricom koja vrvi od sadizma i ludosti.

Nivo crteza je tipican za ranog c/b Creepy Korbena koji se nije puno trudio da ilustracije budu "savrsene" ali je zato smisljao veoma originalne price koje je prikazivao na njemu svojstven nacin - koji ga odvaja od svih strip autora. Korben ne bezi od morbide tako da ovo nije za svakoga.

Ako se ne varam, nijedna od ovih prica nije objavljena u Creepy Presents Richard Corben kojeg je Darkwood objavio kod nas kao Jezovnik a o kojem imam vec post ovde, u linku ispod teksta.


Corben:


No comments:

Post a Comment