Friday, October 2, 2020

Jeremy Brood - Richard Corben


Updated: 8.7.22


 Jeremy brood

Vrsta: zaseban album

Jezik: engleski 

Crtez: Richard Corben

Scenario: Jan Strnad 

Izdavac: Fantagor Press (1989)

Premijerno: 1982 

Platio: bese davno... valjda 10 funti

Cena: na engl od $25 nagore

Dimenzije: 27.4 x 20.9 cm, SC

Br strana netto: 66

Tiraz: nepoznat

Zanr: sci-fi

YU istorijat: -

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Da, neretko. 

Rasprodato? Da.

Crtez: 10/10

Scenario: 8/10

Ciljne grupe: esteticari 

Prednosti: odlican i neobican crtez, fenomenalan kolor, nema margina, dobra prica

Minusi: nije HC

Crtez i kolor ovog albuma predstavljaju Korbena na svom vrhuncu, odnosno period 70ih i vecine 80ih, kada je maksimalno bio posvecen tome da svaka strana izgleda sto bolje moguce. Kasnije se profusario, postao lenj i poceo da otaljava, ponajvise u 90im. Cak je bio i eksperimentisao sa kompjuterskom izvedbom, sa losim rezultatima. Mada je u zadnjih 20-30 godina povremeno izbacivao albume dobrog kvaliteta, nikada se nije vratio svojoj nekadasnjoj top formi, a to su ranije godine. Razlog tome su i nerealni rokovi koji su mu se nametali od izdavaca i/ili od samog sebe, pa je zato krenuo brze da radi. A to kod stripa nikad ne dovodi do boljih rezultata, samo do slabijih.

JB je trebao biti trodelni serijal, medjutim da li zbog slabe prodaje ili cega vec je odradjen samo ovaj album. Radnja je dobro osmisljena, sa tematikom verskog fanatizma smestenoj na nekoj tipicno korbenovskoj planeti; sadrzi vrste ludorija i blazih perverzija koje se mogu ovekivati od njega, ali prica sama po sebi nema onakve "epske" razmere nekih poznatijih albuma - odnosno nije onoliko lud kao na primer Mutant World ili Muvovum.
Ali sa ovakvom prezentacijom nije ni potrebno da prica bude odlicna - a pritom nije nimalo nezanimljiva. Blago svakome kome dopadnu u ruke Korbenovi (stariji) albumi, nema skoro niceg boljeg u svetu stripa.

Album izgleda genijalno i zbog toga sto nema margine, tako da uprkos relativno malom formatu Fantagor Press-a sam strip iznutra ne deluje manji nego sto bi trebao biti.

Kolor u JB je u najmanju ruku jednako dobar kao i u Bloodstar, Mutant World i Den 2. Neke strane cak mozda spadaju medju najbolje od svih njegovih radova.

Kraj price je tesko interpretirati jer je ovo trebao da bude tek prvi deo jednog serijala. Ne znam da li je kraj izmenjen u zadnji momenat kada je postalo jasno da nastavka nece biti - te imamo kraj kakav bi manje-vise ionako bio da su odradjene sve 3 epizode - ili je kraj uradjen tako da se potencijalno nastavlja tj "open-ended". U svakom slucaju, prica ima zavrsetak, ne deluje naglo prekinuta.

Zavrsetak price je prilicno zanimljiv, jer stavlja citaoca u nedoumicu: da li je Dzeremiju bolje ovako, posle udesa kada je malo "osiromasen", ili mu je bilo bolje pre kada je sve znao? Happy ending ili ne? Naravno da kod Korbena retko ima klasicnog happy ending jer on jednostavno nije u tom fazonu. Ono sto mi smeta u radnji albuma je sto mu nastrada devojka tj crnkinja s kojom stiza na planetu. Jasno mi je zasto je to uradjeno - da bi se Dzeremiju oslobodio put ka novoj vezi - ali mi je to nekako nepotreban dodatak, a i pomalo nerealan. Nije mi realno da dva trenirana astronauta stignu na planetu koja im je dodeljena radi specificnog zadatka, a da ih tako lako prejebu neki debilni mutanti.


Corben:


No comments:

Post a Comment