Sunday, October 4, 2020

Vic & Blood - Richard Corben


Updated: 8.7.22.


 Vic & blood

Vrsta: zaseban album

Crtez: Richard Corben

Scenario: Harlan Ellison 

Izdavac: Edition Kunst der Comics (1989)

Premijerno: 1987 (c/b) 

Platio: bese davno... valjda 20 DM

Cena: na engl od $20 navise

Dimenzije: 28.6 x 22.2 cm, HC

Br strana netto: 57 

Tiraz: nepoznat

Zanr: sci-fi, post-apokalipsa

YU istorijat: -

Kolor? Da.

Politicki obojen? Valjda ne. 

Rasprodato? Verovatno.

Crtez: 5-8/10

Scenario: 4/10 

Ciljne grupe: otkud znam 

Prednosti: dobar crtez, zanimljiv svet

Minusi: crtez/kolor slabiji od ranijih albuma, likovi su nakaradni i nelogicni, mnogo gluposti

Krajem 80ih nivo ilustracija/boje je vec bio u padu, a onda je u 90im Korben imao jos slabije faze. Medjutim crtez daleko da je los a prica je upecatljiva. Ko poznaje istoimeni film sa Don Johnson-om znace o cemu se radi.

Prica jeste upecatljiva ali i veoma problematicna, pogotovo u drugoj polovini u kojoj se sve raspada. Ne znam da li je Harlan Ellison sociopata ili je nesto hteo "reci" s ovakvim ogavnim likovima? Mozda pomalo i jedno i drugo.

Prica mi se vise dopadala kada sam imao 19 godina nego sada, vise od 30 godina kasnije. Tada sam bio idiot, kao i skoro svi klinci tog uzrasta. Kao da nisam konstatovao koliko su svi likovi odvratni. Da pocnemo od Vika, koji je kopija Aleksa iz Paklene Pomorandze: siledzija, ubica, oportunisticki bandit bez trunke morala. Ili Blad: zverka koja je totalno lojalna Viku, ali ne toliko da ga ne bi ubedila da mu ozdere devojku. Da, dobro ste procitali: Vik, nakon povratka u gornji svet sa svojom novom ribom, zatice izgladnelog, iznemoglog Blada, i sta radi? Ubija svoju zensku da bi nahranio zver.

Ovo je toliko retardirano da je prosto frapantno. Prvo, u citavoj prici nikada nisu delovali Vik i Blad kao dva nesposobna debila koji ne mogu sebi da obezbedu veceru. Znaci, mogao je Vik lako i lepo nesto da nadje na brzinu. Jer, ako je Blad uspeo da prezivi citavu nedelju bez Vika, onda je sigurno mogao da izdrzi jos koji sat dok Vik nesto ne ulovi. Drugo, ako je Vik toliko zaljubljen u svoju novu devojku, zasto je s takvom lakocom odlucio da je ubije da bi nahranio Blada? To ne da je nelogicno nego vredja inteligenciju cak i najvecim somovima. Pogotovo hormonalni zaljubljeni tinejdzer - makar bio sociopata koji je odrastao u ultra-nasilnom post-apokalipticnom svetu - sigurno da ce pre qrcem da razmislja nego glavom, a to bi znacilo da ce u najmanju ruku da pokusa da zastiti svoju ribu - a ne da je ubije da bi nahranio zverku.

Trece, koliko je Harlan samo umno poremecen... Osmisliti ovakav "twist", i to samo zato sto je originalan i sokantan. Logika, nema veze... Nista nema veze, vazno da se citao shokira. Najlakse je shokirati, a mnogo teze je napisati inteligentan, logican scenario.

A da bi stvari tekle jos gluplje, Vik krece narednih dana da mrzi Blada, jer je i dalje zaljubljen u ribu! U tu istu ribu koju je bez premisljanja ubio i servirao za veceru Bladu.

Ima tu i drugih gluposti. Harlan nas ranije obavestava da u gornjem svetu "nije ostalo puno zena", ali ne objasnjava zasto. Nema logike u tome. U donjem svetu ima previse zena, a muskarci su sterilni, a gore zena maltene i nema. Kako to? (Doduse, Harlanov roman je daleko duzi i opsirniji te pretpostavljam da tu mozda postoji neko racionalno objasnjenje, mada i to je pitanje... Uostalom, to je mogao objasniti u samo par recenica, brzo i sazeto.)

Isto tako, ponasanje Vikove plavuse nema nikakve logike. Ona ga namami u donji svet, po naredjenju tamosnjih vladara, zajebe ga posteno, znaci ne mari za njega nego ga je samo hladnokrvno iskoristila. Znaci nema emocije prema Viku, jel tako? Tesko je reci da li ih jeste ili nije imala, jer cim joj Vik predlozi da zajedno pobegnu, ona ne samo da smesta pristaje, bez ikakvih nedoumica, vec i s radoscu pokusava da ubije svoju majku. Iz nekog nepoznatog razloga je u tome Vik sprecava, taj isti Vik koji je par minuta ranije smrskao lobanju njenog oca. Znaci, ima li Vik milosti ili ne? Da li se vodi qvazi-logikom "ja smem da ti ubijam rodbinu ali ti ne smes"? Sta je on zapravo? Dobrica psihopata? Kakva je ova kretenska karakterizacija?
Uostalom, zasto bi bezala od svog sveta kada je slobodna da tumara po gornjem svetu... Odnosno, nigde nije receno da ona ne ode gore povremeno.

Jos gluplje je sto plavusa jako lose reaguje na ubistvo svog oca, sto nema nikakve logike s obzirom na pokusaj ubistva majke samo malo kasnije. Da li se najednom preobrazila u psihopatu u minuti?

Uvek je problem kada u prici nema likova s kojima citaoc moze iole da se identifiikuje, ili makar da podrzava, makar malo. Medjutim, sumnjam da je Harlanu namera bila da nam se ogade Vik i Blad. Harlan je imbecil, jer je smatrao da ce scena u kojoj Vik bira Blada umesto ribe (kad mu ona kaze "ili on ili ja") biti dirljiva, jer je izabrao svog druga a ne arogantnu, samozivu ribu. Kakav kreten. Sta je tu dirljivo? Uostalom, kako moze jedan ovakav psihopata/kanibal kao sto je Vik da bude toliko odan nekome? To se kosi sa osnovnim pravilima psihopatije. Doduse, pre ce biti da je on sociopata, a oni po definiciji mogu da razviju emocionalnu povezanost sa limitaranim brojem osoba. Ali ni to ne objasnjava nelogicnost njegove sulude odluke da nju ubije da bi nahranio Blada. Pa zar zenske nisu ogromna retkost u gornjem svetu, i zar on nije napaljeni tinejdzer?

Niti moze ta odluka da bude "dirljiva" (ni blizu), jer zasto bi se citaoc emocionalno angazovao u ovakvoj prici? Drugim recima, zasto bih ja navijao za Vika i Blada kada su se oni vec prethodno pokazali kao teski olos i beskrupulozne ubice. Vik je kompletno nemoralan shljam, cistokrvni narcisoidni hedonista, stoga mi je njegova sudbina nebitna, kao i sudbina svih ostalih likova u ovom svetu koji nema ni trunku pozitivnih karakteristika. Cak bi se moglo reci da je donji svet (koji je namamio Vika da bi im pravio decu) daleko pozitivniji i bolji od Vika i Blada, sto znam da nije bila namera pisca. Skoro sam ubedjen da Ellison nije to tako zamislio, jer je vise nego ocigledno da je u pitanju klasicni levicar izvesne demografske grupe koji mrzi "middle America", "the Bible Belt", tj bele hriscane. Harlan je imao nameru da mi podrzimo Vika i plavusu u njihovom ubilackom zanosu, kao sto je ultra-komunjara Oliver Stone zeleo da publika navija za Harelsona i onu glupacu u Natural Born Killers, jer takvim komunjarama kao sto su Stone i Harlan americki WASPS tj beli "zadrti" hriscani predstavljaju najvece zlo na planeti. Ironija je naravno utoliko veca jer je Harlan taj koji nije nacisto sa svojim moralima... Covek je degenerik.

U filmskoj verziji je sve to inteligentnije odradjeno, barem koliko se ja secam. Stanovnici donjeg sveta su prikazani negativnije a Don Johnson odnosno Vik daleko manje negativno.

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/09/bloodstar-richard-corben.html

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/09/mutant-world-richard-corben.html

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/jeremy-brood-richard-corben.html

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/bodyssey-richard-corben.html

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/new-tales-of-arabian-nights-richard.html


No comments:

Post a Comment