Wednesday, September 30, 2020

Bloodstar - Richard Corben


Updated: 8.7.2022.


 bloodstar

Vrsta: zaseban album

Jezik: nemacki 

Crtez: Richard Corben

Scenario: Robert E. Howard 

Izdavac: Volksverlag (1981)

Premijerno: 1975  

Platio: bese davno... valjda 40 DM

Cena: na engl od $50 do $200-300, na nem 30 E

Dimenzije: 28.8 x 22.3 cm, HC

Br strana netto: 102 (+14)

Tiraz: nepoznat

Zanr: epska fantastika

YU istorijat: Stripoteka

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne

Golotinja? Da, grudi. 

Rasprodato? Da.

Crtez: 10/10

Scenario: 9/10

Ciljne grupe: nostalgicari, esteticari 

Prednosti: odlican i neobican crtez, fenomenalan kolor, odlicna prica

Minusi: nista

Deo Korbenove najjace faze, za mnoge najbolji njegov album, s cim se ne slazem sasvim, iz razloga koje navodim kasnije. I ovde Korben koristi svoj color overlay technique, zbog cega strip deluje tako impresivno - pogotovo u poredjenju sa nekim kasnijim stripovima koje je radio zrbzano tj ne na ovaj nacin.

Ironicno je da (koliko sam ja shvatio) nije licno radio boju ovog puta vec je kolor naknadno dodat po njegovim uputstvima neko vreme posle prvobitne objave albuma - u crno-beloj verziji. Album je sjajno obojen, kao da ga je sam Korben radio. Ima budala koji zloupotrebljavaju ovu cinjenicu(?) da on nije radio kolor da bi pravdali svoju idiotsku procenu da je CB verzija bolja od kolorne. Treba biti debil notornih dimenzija da bi covek imao takav stav.

Nazalost, neki manji francuski izdavac se sprema da 2023. izbaci ovaj album, restauriran, ali u toj CB verziji. A to znaci da ukoliko ga neko izbaci na Balkanu, to nece biti kolor verzija, a time i ne moze nesto posebno da vas tangira. Prica jeste veoma dobra, i Korben jos i te kako ima finih CB izdanja (mahom kratke price), ali nikome ne bih preporucio da se zadovolji CB verzijom. Nikom sem debilima.

Posto je Korben retko dozvoljavao reprinte starih albuma, Bloodstar-a u dogledno vreme nece biti na srpskom, a ni na engleskom, nemackom niti drugim jezicima - barem ne u boji. Jedini nacin nabavke su stara izdanja iz 80ih preko oglasa, a cene znaju da budu monstruozne, barem na engleskom. Na drugim jezicima je album daleko povoljniji, kao npr na spanskom i nemackom, mozda jer su ti tirazi bili veci. Ovo treba imati, pa makar i na kineskom.

Za one koji nameravaju da nabave ovo na internetu, moraju da pripaze na CB verzije, kao sto sam vec napomenuo. Odluka da se ovako nesto izbaci u CB varijanti ne da se samo granici sa retardiranoscu vec apsolutno i jeste retardirano. Ko zakljuci na osnovu ove dve table da je c/b verzija bolja taj pod hitno da se prijavi u Lazu Lazarevic, u sizofreno-psihoticno odeljenje. CB verzija jeste dobra, ali nije ni prismrdeti kolornoj verziji. Argument koji tupavi puritanci korist u prilog bezbojne verzije je da je to bila "original verzija". Kao da Korben nije ikad nameravao ovo da oboji. Uostalom, i da nije, sta to menja u smislu da je kolor verzija jednostavno superiorna? Cemu se klanjati CB verziji samo zato sto je ona prva objavljena? Zasto prvo mora da budo nuzno i bolje? Nidje veze. Ljudi se vode nekim "pravilima" koja niti su logicna niti su merodavna.

Prica jeste odlicna, ali po meni nije sasvim na nivou Mutant World, koji je za mene ultimativni Korbenov album, i uopste receno i najbolji album tog zanra. Scenario ipak varira. Ima genijalnih delova ali i onih ne preterano sjanih. Prica nema neke znatne slabosti, daleko bilo. Medjutim, dok se Mutant World, Den, Den 2 i Sindbad's Voyage citaju u jednom cugu, brzo i lako, cak i kada ih je covek vec citao vise puta, kod Bloodstar-a nema takvog kontinuiteta. Morao sam da ga procitam u 3-4 navrata, za razliku od ovih pomenutih.

To je naravno i pitanje ukusa. Ovi drugi albumi svi imaju vise fantazije, manje romanse, i vise su ukorenjeni u hororu, fantaziji i naucnoj fantastici, dok je Bloodstar vise za ljubitelje epske fantastike. Volim ja i epsku fantastiku, ali je volim manje od horora i sci-fi.

U ovoj prici skoro se sve vrti oko jednog varvarskog post-apokalipticnog plemena, a mene ti plemenski fazoni pomalo smaraju. Bitke izmedju plemena, unutarnja plemenska politika, plemenski obicaji - sve je to meni manje zanimljivo od monstruma, vanzemaljaca i nekih ludjih premisa koji su mi zanimljiviji. Naravno da i ovde ima uobicajenih plemenskih klishea kao sto su prisilni egzil, neuzvracena ljubav, zli naslednik plemenskog poglavara (koji pritom dobija glavnu ribu umesto heroja) i ostale trice i kucine koje me vise smaraju nego zabavljaju. Ubedljivo najjaci deo album je veliki finale, koji vuce na Lovkrefta sto mi savrseno odgovara. Tu otpadaju sve te plemenska haga-vaga gluposti i prelazi se na cistu fantaziju.

A opet, ne zelim da ostavim utisak da je ostatak price nedovoljno dobar. Ne. Uvod je odlican, na primer. Bladstarova plemenska kazna: taj deo je takodje upecatljiv, kao i prepricavanje bitke izmedju nordijskog i crnackog plemena iz davnina. Da ne govorim o visokom crtacko-kolornom nivou koji sam po sebi garantuje zabavu.

Zanimljivo je da se ne sastoji citav album samo od stripa. Imamo 102 strane stripa plus 14 strana teksta. To su 7 poglavlja po dve strane, i prozimaju se kroz citav album, davajuci ekstra informacije o radnji, likovima i zbivanjima. Ja ih licno ne citam nikad jer kada citam strip onda citam strip, ne zanimaju me nikakvi tekstovi, sem u nekim bas retkim slucajevima. Kao sto kada citam knjigu ne zelim da se previse bakcem sa crtezima i fotografijama.


Corben:


No comments:

Post a Comment