Sunday, October 4, 2020

Creepy Presents Richard Corben


 CREEPY PREDSTAVLJA:

RIČARD KORBEN

Vrsta: antologija

Crtez: Richard Corben

Scenario: razni

Izdavac: Darkwood (2013)

Premijerno: od ranih 70tih do 80tih

Dimenzije: 30.2 x 21.7 cm, HC

Br strana netto: 312 

Tiraz: 1000

Zanr: horor, sci-fi, humor

YU istorijat: Stripoteka

Kolor? 164 u boji, 148 c/b

Politicki obojen? Retko.

Golotinja? Da, neretko. 

Rasprodato? Da.

Crtez: 6-10/10

Scenario: 4-10/10 

Ciljne grupe: nostalgicari, horor fanovi 

Prednosti: velika kompilacija, rariteti, originalnost, neke odlicne price

Minusi: velika varijacija u crtezu, neke price su prosecne, strip kao cigla


Ova kompilacija, koliko god obimno delovala, ne pokriva sve Korbenove kratke price, ni priblizno. Ovde su ukljucene "samo" one iz famoznih strip revija Creepy i Eerie, a tih 40 prica nisu ni trecina ukupno najmanje 150 kratkih prica, mahom duzine od 4 do 10 str. U ovoj antologiji skoro sve price su od po 8 strana.

Posto ove price pokrivaju niz godina - i razlicite Korbenove faze - kvalitet crteza drasticno varira. Neke od najranijih prica imaju skoro pa nizak kvalitet, dok su mnoge odlicne.

Sto se sadrzaja tice, ovo je uglavnom horor sa ponekim izletima u sci-fi; i tu kvalitet varira od slabijih do solidnih do odlicnih prica, ali ono cega definitivno nema mnogo je dosade. Iako Korben sam redje pise, korbenizama ima dovoljno za fanove njegovih suludih likova i brutalno-sumanutih prica. Neke price nisu preterano neobicne, dok su neke unikatne. Neke price su humoreskne, druge mracnije, a neke oba trojica. Iako mi je Korben neuporedivo bolji u boji, ne smeta mi preterano "crno-belizam" nefarbanih strana.

Ovo pogotovo vazi za trodelnu Ko te ima taj te nema koja pokazuje Korbena u svom najboljem crno-belackom izdanju. Ujedno je to i jedna od najboljih prica - mada treci deo deluje kao "nastavak na silu", jer se osnovna ideja bas granici sa gluposcu.

Uopste je taj zadnji deo integrala, zadnjih 50ak strana koje pise Bruce Jones, najbolji deo, kako crtacki a pogotovo sadrzajno. Tu su jos Nisi vise mala i Prezrena zena kao jos dve odlicne, veoma upecatljive price, sa fantasticnim kolorom, odlicnim crtezom, veoma zabavnom tematikom i originalnim scenarijima.


Corben:


No comments:

Post a Comment