Monday, October 5, 2020

Luc Orient - Bookglobe


 Luc Orient

Vrsta: 1. integral

Epizode: 1-4

Crtez: Eddy Paape

Scenario: Greg

Izdavac: Bookglobe (2009)

Premijerno: 1970-1974 

Dimenzije: 29.5 x 21.7 cm, HC

Br strana netto: 176 

Tiraz: nepoznat

Zanr: sci-fi

YU istorijat: -

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne. 

Rasprodato? Da.

Crtez: 5/10

Scenario: 2/10 

Ciljne grupe: nostalgicari, deca

Prednosti: solidan kolor, donekle sarmantno

Minusi: price ultra- dosadne, scenario suvoparan i totalno nemastovit, detinjast strip bez trunke originalnosti

BG su izdali samo ovaj integral a onda stali, sto je za njih tipicno, a sudeci po kvalitetu nije ni cudo. LO je iskljucivo za manje zahtevne BD fanatike i one koji moraju imati bas sve od Francuza. Crtez je OK, mada znatno slabiji od onoga sto nude velikani te ere, ali price su jos veci problem. Prva je do te mere dosadna da sam hteo da je na brzinu prelistam i zavrsim sto pre. Druga je nesto bolja ali nedovoljno. Ostatak ne nudi boljitak vec nastavlja sa mega-klisheima, a radnja se prebacuje na neku planetu ali cak i tamo jednako smara kao i "zemaljske" epizode. Negde sam cuo da je serijal bolji u kasnijim fazama ali cisto sumnjam u to. S obzirom ko je ovo pisao, kako moze da bude dobro? Sumnjam.

Album sam kupio jer je bio ne velikom snizenju, ne znajuci da su price toliko slabe. Greg spusta sci-fi na najnizi moguci nivo, srozava ga na debilizam koji se sastoji od neumornog brbljanja i veoma malo akcije. Dijalozi su do te mere nebitni da su maltene necitljivi. Konstantno trtljanje na temu kvazi-naucnih detalja koji nicemu ne sluze - niti razonodi, niti prici. Svaki americki sci-fi pulp magazin iz 50ih je sto puta zabavniji i mastovitiji od ovog sranja. Ovo sranje da je izaslo u 20im pa ne bi bilo izgovora, a kamoli sto je iz 70ih, iz decenije koja je bila revolucionarna za strip i iz koje je izaslo mnostvo odlicnih sci-fi serijala i one-off albuma. Greg se razume u sci-fi zanr kao hipsteri u vestern. Nije mi jasno kako ga nije bilo sramota da pise ovako jadno, cak i da je strip bio namenjen deci do 5 godina.

Kako svemir uciniti totalno dosadnim i predvidljivim? Greg je ekspert za to. Ali nije da je ovo jedini serijal u kojem je dokazivao da je teski mediokritet.


No comments:

Post a Comment