Monday, October 5, 2020

Alan Ford (u boji)

 

ALAN FORD: 

KOLOR  IZDANJA


Napomena: Ovo nije recenzija Alan Forda kao serijala, vec se samo fokusiram na kolor izdanja, i to u smislu poredjenja kvaliteta boje, sta je sve izaslo, i ostalo. Ovo nije uvod u sam strip, mada moze biti od velike koristi za pocetnike koji su tek odlucili da skupljaju AF.
Do sada je bilo/ima tri kolor serijala. Svi su razliciti, svi imaju svoje prednosti i mane, a ovde pojasnjavam sta treba nabaviti i bilo koje druge (ne)relevantne detalje.

Ko god tvrdi da AF ne valja u boji ili da je inferioran od standardne c/b varijante, taj je ili lud, glup, previse nostalgicno osinut ili je neki prkosni hipster.
(Sto bi cudilo jer AF zaista nije hipstersko stivo: hipsteri citaju/sakupljaju skoro iskljucivo Satrapi i slicne amaterski iskrabane mudroserojebacinesplacine.)
Puristi su uglavnom nedojebani fanatici, oni lupetaju gluposti cim zinu. Ne valja im boja! Jedno pitanje za vas daltonicne pajace: ako je boja toliko sranje naspram c/b zasto su onda sve AF naslovnice u boji?
Nemate odgovor na to, je li? Naravno da ne, jer sam u pravu kao i uvek.
 AF u c/b verziji jeste odlican, zbog Magnusovog detaljnog i preciznog stila, ali stil mu nije bas toliko "gust" da se ne da obojiti. Ja licno cak preferiram ove u boji jer jednostavno lepse izgledaju. Tako da, ukoliko ste tek poceli sa AF-om mozete slobodno da se fokusirate prvenstveno na boju, a onda vremenom da potrazite c/b epizode neke od kojih ce izaci u boji ko zna kada - odnosno na Kurov Dan.

COLOR MEDIA

Vrsta: kolor serijal

Dokle su stigli? Do 40. broja.

Tempo? Svaka tri meseca.

Crtez: Magnus 

Scenario: Bunker 

Izdavac: Color Media

Period: 2016 - 2547?

Dimenzije: 18.5 x 13.5 cm, SC

Br strana netto: 120 

Tiraz: nepoznat

Zanr: humor

Rasprodato? Od prvih 26 skoro svi.

Od sva tri serijala u boji ovaj je jedini koji jos uvek izlazi, i onaj sa najvecim brojem objavljenih epizoda. Do sada je izaslo 40 brojeva originalnih 75 Magnus/Bunker epizoda - koje su ujedno i jedine epizode koje mogu zanimati ozbiljne stripofile. Magnusov crtez je kompletno superioran u odnosu na jeftine, brljave imitacije polu-dunstera kao sto su Piffaferio i citava plejada onih koje je Bunker unajmio da iscedi zadnju liru/Euro iz dzepova manje zahtevne AF publike.

Da li CM imaju nameru da nastave ako/kad zavrse Magnusov opus - odnosno sa epizodama koje su (skoro) sve daleko slabije nacrtane/naskrabane, to ne znam, niti me iskreno zanima. A nije ni bitno/hitno imati odgovor na to pitanje - cak ni fanaticima koji skupljaju SVE od AF bez obzira na (nizak kasniji) kvalitet - jer po mojoj jednostavnoj racunici CM-u ce uz ovaj ultra-spor tempo trebati jos 12 godina da kompletiraju Magnusove epizode! 2032. znaci? Onda moze i 2089., na isto dodje maltene...

Do 2019. godine su izbacivali jedan broj na svaka dva meseca, sto je ionako bilo sporo, a kada su presli na tromesecni "tempo" dali su nam do znanja da su ili finansijski pukli ili ce uskoro puci tj  prekinuti ediciju. Ja ne ocekujem da ce dovrsiti ovaj serijal, niposto, jer, realno, da li ce uopste postojati Srbija za 6 godina a kamoli za 12?
Ja se samo nadam da ce sto duze da teraju, pa sta bude: ako npr izbace jos 10ak brojeva, puna kapa sto se mene tice. Nema teorije nazalost da stignu do onih "najredjih" epizoda, tj do epizoda 54-67, to sumnjam da je u zvezdama.

Vrlo bitno: preskocene su epizode 13-19, iz kojeg god razloga. Znaci, posle 12. epizode ne ide 13. epizoda Golf vec 20. Frit i Frut, a zatim sve ide opet normalnim redosledom. (Bar do sada.) Meni licno odgovara to, jer tih 7 epizoda su vec bili izdali Hrvati, sto znaci da bi CM sada bili tek na 33. epizodi da nisu preskocili tih 7, a ovako su vec na 40.

Inace, kad smo vec kod Hrvata, CM je odabrao hrvatski prevod iako su srpski izdavac, a razlog tome je sto velika vecina Srba preferira hrvatsku varijantu. Meni je npr svejedno na kom "jeziku" se izbacuje AF, ne kapiram sta je tu "smesnije" kada je strip na ijekavstini... Ali OK, balkansko ludilo ne postoji tek od juce...

Prednosti ovog serijala su, osim sto ima "cak" 40 brojeva, to sto je kolor veoma zivopisan. Ne svidja se svima, na primer depresivcima koji bi da sve bude mutno-sivo-blatnjavo, ali meni je odlican izbor boja. Naslovnice su atraktivne takodje, a miris je tek sjajan!

Mana je sto povez nekako deluje pomalo nestabilno, ima covek strah da otvori strip onako posteno, na 180 stepeni kao sto je to bilo moguce sa starim YU Vjesnik c/b izdanjima. Margina sa unutrasnje strane stripa nema, sto je idiotizam s obzirom da se strip ne moze otvoriti "do kraja" zbog nesavrsenog poveza.

Mnogi primerci imaju krivudav papir sto definitivno zna da iritira, bar picajzle kao sto sam ja. A vec sam pricao o presporom tempu. Ovaj izdavac je jako neozbiljan. Toliki su bolidi da su dali unistiti rezerve mnogih brojeva radije nego da ih prodaju na popustu nekom. Iz tog razloga su skoro svi do 26. broja rasprodati. Nakon tog broja prestali su da koriste neprodate brojeve za grejanje...

Preporuka: ukoliko niste od one vrste zadrtih/autisticnih "must-have-every-single-issue" kolekcionara, ne kupujte brojeve 11, 19 i 25 jer ove epizode postoje u jednom boljem kolor serijalu. Ovom narednom... 

Strana iz 8. epizode.

Kolor biblioteka

Vrsta: kolor serijal

Izdavac: Strip-Agent

Period: 2007-2009

Cena: 300-500 din

Dimenzije: 21 x 15 cm, SC (i HC)

Br strana netto: 120 

Tiraz: nepoznat

Rasprodato? Da, ali ih ima puno po oglasima, po pristojnim cenama.

Ovo je best-of serijal koji se sastoji od 11 odabranih epizoda.
Boje su tamnije, manje drecave, i jedino u tom smislu je CM-ov serijal malo bolji, ali u svemu drugom S-A prednjace.
Kao sto pomenuh malopre, 3 epizode se preklapaju sa CM serijalom. Ja licno sam skupio citav ovaj serijal s namerom da ignorisem sve identicne epizode koje CM budu objavljali, a njih ce biti jos 8 - ukoliko CM uopste kompletira Magnusa (u dalekoj 2032.).

Postoji i HC verzija ali ti primerci su mnogo redji i skuplji.

Svaki broj ima dve razlicite verzije odnosno dve razlicite naslovnice. Ko spada u ultra-fanaticne skupljace taj "mora" da nabavi 22 a ne 11 brojeva.
 
Prednosti: S tehnicke strane gledista ovaj serijal je ubedljivo najbolji jer ima veci format (idealan za AF po mom neskromnom misljenju), mnogo bolji povez, i nekako je sve ukupno elegantniji.

Mane: ima samo 11 epizoda, velika mana. Tako je izasao i u Italiji. Ovo bi trebala da bude selekcija najboljih epizoda, s tim sto se ne slazem sasvim sa odabirom. Suvise Superhika ima (cak 3) a fale neke od najboljih epizoda kao sto su Bila jednom nagrada i Klavirski koncert.

Preporuka: Nabaviti sve.


Alan ford kolor

Vrsta: kolor serijal

Izdavac: Strip-Agent

Period: 2015-2017

Cena: 320 din

Dimenzije: 16.5 x 11.6 cm, SC

Br strana netto: 120 

Tiraz: nepoznat

Rasprodato? Ne.

Prvih 12 brojeva se preklapaju sa CM, ali zato S-A nudi epizode 13-19 kojih ima u boji samo u ovoj ediciji. (Sem broja 15 kojeg ima i u onoj "best 11" ediciji.)
Ne znam zasto je ovaj serijal stao. Ipak me cudi s obzirom da su Hrvati nesto ozbiljniji od srpskih izdavaca, a cudno bi mi bilo da je bila nedovoljna zainteresovanost/prodaja. Mozda zbog sitnog formata?

Prednosti: Boja je OK, ali vidno suptilnija od CM edicije i ukupno najslabija od sve tri edicije. Meni se doduse dopadaju i "napadne" boje i ove "slabije". Lep miris.

Mane: Format je suvise mali, cak manji od Vjesnikovog originala. Nije mi jasno zasto je uopste prvobitni italijanski izdavac odabrao mini dimenzije, koje je onda Vjesnik preuzeo u 60im. (Da li je morao ili je imao izbora, to ne znam.) Slicno CM ediciji, ne moze se komotno otvarati strip.

Preporuka: nabaviti 13-18 sem 15 (kojeg ima u Kolor Biblioteci).

Izbor boja nije najsrecniji, sto ovaj primer dobro prikazuje, a lica su suvise bleda za razliku od KB i CM edicija. Lica i tela su cesto ostavljena bela sto je veliki propust.


Kolor specijal

Dodata su jos 4 veoma losa broja ovoj prethodnoj ediciji, ne znam zasto niti mi je jasno zasto bas ove epizode.

Prednosti: nikakve.

Mane: uzasan crtez. Epizode nije crtao Magnus vec neki dunster(i).

Preporuka: ignorisati.


Opširne recenzije:

Mange:

Jodoverse:
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/kasta-metabarona-gimenez.html
https://vjetroscomics.blogspot.com/2022/09/castaka-das-pastoras.html

Bernet:

Corben:

Toppi:

Palacios:

Bilal:

Manara:

Boucq:

Fernandez:
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/09/zora-and-hibernauts-fernandez.html

Battaglia:
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/legionar-dino-battaglia.html

Magnus:
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/11/neznanac-magnus.html
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/alan-ford-u-boji.html

Ortiz:

Gimenez:
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/kasta-metabarona-gimenez.html

Font:
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/jon-rohner-alfonso-font.html
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/11/zarobljenik-zvezda-alfonso-font.html

A. Breccia:
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/mitovi-o-ktuluu-breccia.html
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/mort-cinder-breccia.html

Crumb:
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/drawn-together-robert-crumb.html
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/09/muke-sa-zenama-robert-crumb.html

Solano Lopez:

Lawrence:

Moebius:

Grrl-Power:

Bonellijana:
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/11/dylan-dog-apokalipsa_30.html

Ostale recenzije:

No comments:

Post a Comment