Tuesday, October 6, 2020

Zetari - John Burns


Updated: 9.11.22.


 Zetari

Vrsta: integral (sve)

Crtez: John Burns

Scenario: Martin Lodewijk

Izdavac: Erko (2018)

Jezik: nemacki

Premijerno: 1984

Dimenzije: 30 x 21.5 cm, HC

Br strana netto: 92 

Tiraz: nepoznat

Zanr: fantazija, light erotica

YU istorijat: Strip Art

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Da. 

Rasprodato? Ne.

Crtez/kolor: 9/10

Scenario: 7/10 

Ciljne grupe: fanovi Storma, Axa, Druuna (tj svi koji vole sci-fi i sise)

Prednosti: veoma dobar crtez i kolor, fin koncept

Minusi: samo dve epizode

Originalna tabla iz prve epizode.

Sredovecni nostalgicari upuceni sa YU/bosanskom revijom Strip Art bi voleli da neko izda ovaj integral od 2 epizode, medjutim toga nema ni u najavi. Uopste je ovaj crtac dosta slabo poznat u svetu s obzirom na zanimljive serijale koje je ilustrovao, ukljucujuci i Eartha, kompletno zaboravljen strip o pecinskoj zeni dovedenoj u modernu civilizaciju. Crtez mu je potcenjen kao i njegovi stripovi. Mada, nije uvek na ovom nivou.

Zetari je idealno stivo za fanove Akse i Storma; pise ih Lodewijk koji je zasluzan i za mnoge epizode Storma, a Zetari je i donekle slican serijal Aksi, ali vise zbog golih sisa i akcione fantazije. Za razliku od pomenutih likova, Zetari je brutalna i retko milosrdna, sto cini strip osvezavajucim jer su mi dojadili junaci koji se gade ubijanja i koji po svaku cenu zele da postede neprijatelja. Tog pacifistickog sranja nema kod nje; ona rado i instantno kolje.

Ali i scenariji su originalniji od Storma i Akse.

Interesantno, i razocaravajuce, je sto ovog serijala nema na Bedetheque. Vrlo bednotekno od njih... Znaci da ovo nije cak ni u Francuskoj ikad objavljeno, sto je zapanjujuce.

 

Druga epizoda ima nesto bolju radnju i lepsu scenografiju, ali crtacki je nivo isti.

Zanimljivo je da je ovaj nemacki album stampan u Srbiji, a zasto bas tu - postaje jasnije kada uzmemo u obzir da je glavni covek ovog izdavaca niko drugi do Ervin Rustemagic (stoga i naziv Erko), Bosanac koji je bio urednik Strip Arta, mozda najbolje strip revije u bivsoj Jugoslaviji.

Bar sto se tice izbora stripova. U tom aspektu je to bila najbolja revija, jer retko sta se pojavljivalo sto je bilo lose ili cak i osrednje. Kvalitet materijala je vec nesto drugo... Strip Art je bio dobar na pocetku ali posle 15-20 brojeva je poceo drasticno da se srozava, a zadnjih 30ak brojeva su bili stampani na toalet papiru, da se diplomatski izrazim. Stranice u sredini su ispadale, a strip cesto priheftan samo jednom. Prsti su bili crni posle citanja, cak i neravni listovi sa strane... Znaci uobicajene budalastine s kojima se tipican citaoc YU revija morao nositi, ali retko gore nego kod Strip Arta, koji je nazalost bio stampan u Bosni. A tamo izdavati strip nije bas najmudrija odluka.

Inace, Ervin je u Bosni cuvao na hiljade (!!!) originalnih tabli iz citavog sveta, mahom vrhunskih stripova objabljivanih bas u toj reviji. Medjutim, unisteni su od strane psihopatskih vojnih "snaga" tokom 90ih u ratu. Koliko ja znam, radi se o gubitku 10,000 tabli. Ne zelim ni da znam sta je tu sve propalo u nepovrat, a mozda u ovom bombaskom pokolju stripova leze i mnogi odgovori zasto se ovaj ili onaj strip ne objavljuje nigde u svetu, odnosno jer originali vise ne postoje.

Naravoucenije, ukoliko nesto veoma dragoceno i nezamenljivo drzite na Balkanu... bolje nemojte. Ovo je trusno, debilno, nasilno podrucje bez ikakve perspektive na kojem se neuporedivo vise razara nego sto se stvara. Ali OK, posle bitke su svi djenerali, stoga se ne ljutim na Ervina za ovo. Pre ga zalim sto se mozda i oseca odgovornim za ovakav umetnicki gubitak, a i zbog toga sto su mu unistili sve to blago koje je bilo u njegovom vlasnistvu.

Strip Art je ukinut posle samo 70ak brojeva, a da bi bilo jasnije koliko je to bila jaka revija odnosno koliko je odlican ukus Rustemagic imao za stripove (za razliku od danasnjih balkanskih izdavaca kao sto su Fibra, Golconda i Komiko), evo nekih serijala i stripova koji su objavljivani: Zetari, Klark i Kjubrik, Dzon Roner, Zarobljenik zvezda, Dzeremaja, Tornjevi Boa-Morija, Torpedo, Storm, Natasa, Kapetan Rodzers, Rat zvezda, Gaston, Marsupilami, Sendi, Agent 327, Lens, Sami, Balada o Dzou Barou, Tamo dole na Zapadu, Tajni Agent Noubadi, Hodocasnik Zvezda, Tragaci.

Mnogi od ovih crtaca spadaju u najbolje ilustratore u istoriji stripa.

Stripoteka je bila jaka revija, i trajala je daleko duze, ali tu je bilo pregrst gluposti - uz sve dobre i odlicne stripove koje su objavljivali bilo je uvek puno nepotrebnog. Ali nekako su ipak najbolje strip revije najbrze krepavale, uz Strip Art npr i Spunk, koji je stigao do samo 17 brojeva. Da li su najbolje strip revije rano propadale zbog toga sto se vecina stripofila nije mogla odvojiti od Bonelija (tj nisu evoluirali vec su totalno stagnirali u tom svom vise-decenijskom pubertetu) ili iz nekih drugih razloga vezanih za opstu nekompetenciju trulog/neefikasnog komunistickog sistema?



Top 100 strip ilustratora - 1. i 2. deo:

Hipsterizam u stripu:

Hugo Pratt - Dekonstrukcija:

Navike stripofila:

Crtaci rangirani:

Mange:

Bernet:

Corben:

Toppi:

Palacios:

Bilal:

Manara:

Fernandez:
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/09/zora-and-hibernauts-fernandez.html

Battaglia:
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/legionar-dino-battaglia.html

Magnus:
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/11/neznanac-magnus.html
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/alan-ford-u-boji.html

Ortiz:

Gimenez:
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/kasta-metabarona-gimenez.html

Font:
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/jon-rohner-alfonso-font.html
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/11/zarobljenik-zvezda-alfonso-font.html

A. Breccia:
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/mitovi-o-ktuluu-breccia.html
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/mort-cinder-breccia.html

Crumb:
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/drawn-together-robert-crumb.html
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/09/muke-sa-zenama-robert-crumb.html

Solano Lopez:

Moebius:

Grrl-Power:

Bonellijana:
https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/11/dylan-dog-apokalipsa_30.html

Ostale recenzije:


No comments:

Post a Comment