Sunday, October 4, 2020

Džepna Armija - Solano


PETE’S POCKET ARMY

Vrsta: integral

Crtez: Francisco Solano Lopez

Scenario: Tom Tully 

Izdavac: piratsko izdanje

Premijerno: 1973 

Cena: 3000

Dimenzije: 32.4 x 24.8 cm, HC

Br strana netto: 265 

Tiraz: 10

Zanr: deciji, sci-fi, krimi

YU istorijat: Politikin Zabavnik

Kolor? c/b

Politicki obojen? Ne. 

"Rasprodato"? Da.

Crtez: 10/10

Scenario: 7/10 

Ciljne grupe: nostalgicari, svi uzrasti 

Prednosti: odlican crtez, staromodno, simpaticno, dobar izbor papira, velik format

Minusi: fali jedna epizoda iz Stripoteke, korice nisu preterano cvrste, rikne imaju crna slova na tamno-zelenoj pozadini sto je losa kolorna kombinacija, neke strane su bledunjave

Solano je Argentinac, a vecina najboljih svetskih crtaca su Spanci i Italijani. Tako da je logicno i sto je Argentina jedna od jacih stripskih nacija, jer sta je Argentina nego drzava Spanaca i Italijana?

Za mnoge dobro upucene nostalgicare (namerno ih ne nazivam "YU nostalgicari" jer to ima politicki prizvuk - tj asocira na felu debila koji jos uvek zale za Titom), odnosno za nostalgicare koji nisu bili zaostali u mentalnom razvoju te nisu stali na Zagoru i Teksu vec su citali sve i svasta, Dzepna Armija ima poseban znacaj. (Priznajem: ova recenica je preopsirna, kupus. Sejkspir definitivno nisam.)

Jedan veoma staromodan strip, i stilski i sadrzajno, cijem je sharmu tesko odoleti. Crtez i sencenje su na zavidnom nivou. Solano razbija i u prikazu pozadine i ljudi. Ima originalan nacin crtanja lica koji je instantno prepoznatljiv.

Nazalost, u globalu je ovaj serijal totalni opskuritet, retko koji stripofili u svetu su ikada culi za njega, a bogami mnogi od tih neupucenih mukica nisu cak ni za Solana culi, koji je ipak veliko ime u svetu (kvalitetnog) starijeg stripa, u najmanju ruku zbog Eternauta. (Koji je, eto opet ironije, slabije nacrtan nego mnogo njegovih daleko manje poznatih stripova.) Stoga, koliko ja znam, nikada nije objavljivan u svetu ni kao integral ni kao albumi.
.
Zato je ovaj pirat zlata vredan uprkos manama. Steta je sto sadrzi samo 15ak epizoda iz Politikinog Zabavnika, jer ima bar jos otprilike toliko epizoda neobjavljenih u Jugoslaviji - bar sto se tice kvalitetne faze ovog serijala. U kasnim 70im Solanin crtez je drasticno pao u kvalitetu; kasnije epizode su zato nebitne, barem meni. Ali eto, cisto da se zna: ovo je sam deo citavog serijala.

Jedna kraca epizoda od 10 strana iz PZ fali.


Evo jedne prilicno smehotresne piratske verzije. Divna logika: "posto je dzepna armija onda ajde dzepno izdanje, kakav dobar fazon ti hi hi!" Sem sto je cena bila 2,000 dinara sto nije nimalo smesno. Ne znam ko je ovo govanjce platio, ako je iko uopste bio zainteresovan da ovakav beskorisni brabonjak sebi tutne u dzep, ili stavi na policu na kojoj ce da deluje kao posrano prolivce pored pravih izdanja.

Kad je vec isao po sistemu "naziv definise format", onda je mogao strip da izda i kao gomilu razdvojenih/nezalepljenih strana - u obliku vojnika! Jer... armija.

Ovo je toliko retardirano da sam se glasno nasmejao kada sam naisao na ovaj oglas. Ko ce da cita ova sitna slova? Kako da razaznaje likove? Cemu toliki trud Solana da prikaze detalje kada ce strip da bude malo veci od pigmejske veverice?


Kako unistiti jedan legendaran strip u tri poteza...

1. Odlucis da ga smanjis na velicinu teniske lopte.
2. Odneses CD u stampariju.
3. Narucis dimenzije 3 x 8 cm.



https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/nipper-solano.html

Opširne recenzije:

No comments:

Post a Comment