Sunday, October 4, 2020

The Hunting Party - Bilal


 PARTIJA LOVA

Vrsta: zaseban album

Crtez: Enki Bilal

Scenario: Pierre Christin

Jezik: engleski

Izdavac: Titan Books (1990)

Premijerno: 1983 

Platio: 300 din

Cena: $20-30

Dimenzije: 27.4 x 21.3 cm, SC

Br strana netto: 82

Tiraz: nepoznat

Zanr: politicki, triler, drama

YU istorijat: -

Kolor? Da.

Politicki obojen? Naravno. 

Golotinja? Ne.

Rasprodato? Valjda.

Crtez: 10/10

Scenario: 7/10

Ciljne grupe: esteticari, BD fanovi

Prednosti: odlican crtez, vrhunski kolor

Minusi: nije HC

Jedini Bilal-Christin album koji ne sadrzi komunisticku propagandu vec se na iole kritican nacin bavi sa korupcijom i nemoralom Sovjetske Imperije.
Sta je razlog tome, ne znam. Mozda se Christin malo opametio vremenom? Sumnjam; toliko zadrte komunjare kao sto je on nikada ne preispitavaju svoje stavove, jer takvi fanatici religiozno slede svoju veru. Da li je 80ih mozda bilo "hip" biti kritican prema Ruskoj Imperiji u kvazi-intelektualnim francuskim krugovima? Mozda. (Npr, kritika Staljina je bila "dozvoljena" u mnogim "intelektualnim" levicarskim krugovima na Zapadu 60ih i 70ih.)

Kako god bilo, rezultat je zanimljiva politicka triler drama sa genijalnim crtezom i jos boljim kolorom. Bilal je "prefarbao" strip maestralno. Cesto se desava da izvucem ovaj album s police da bih ga nakratko prelistao, a to radim sa malim brojem stripova. Ipak je ovo iz Bilalove najjace faze, a moje izdanje iako SC je odlicno sto se tice "tiska", sto bi Hrvati rekli.

Ovo je strip sa najmanjim (belim) marginama koji sam ikada imao; margine su skoro nepostojece, bukvalno samo nekoliko milimetara siroke.

Strip ima dosto "braon sivila" s kojim asociramo zivot u drzavama sovjetskog bloka, a radnja se konkretno odvija u najvecoj od sovjetsko-evropskih kolonija, u Poljskoj. Cak i to sivilo je Bilal uspeo da nacini atraktivnim.

Ovaj album je izasao kod nas pod naslovom Kraj epohe, u kojem se takodje nalazi i album Falanz crnog reda kojeg nisam jos uvek procitao jer mi je na francuskom, a prica je (navodno) izrazito levicarska. Izdavac je Fibra, cena 2300 din.

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/nikopol-trilogija-bilal.html

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/memories-of-outer-space-bilal.html

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/tetralogija-monstruma-bilal.html


No comments:

Post a Comment