Thursday, October 8, 2020

Petar Pan - Loisel


 Petar Pan 1-6

Vrsta: serijal (albumi)

Epizode: 1 - 6 (sve)

Crtez/scenario: Regis Loisel

Izdavac: Marketprint (2001-2005)

Premijerno: 1990-2004 

Dimenzije: 28.5 x 21 cm, SC

Br strana netto: 48/58/57/56/50/46 

Tiraz: nepoznat

Zanr: fantazija, klasika, za odrasle

YU istorijat: -

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Da. 

Rasprodato? Neke epizode.

Crtez: 9/10

Scenario: 2-5/10 

Ciljne grupe: BD fanovi 

Prednosti: veoma dobar crtez, odlican kolor, odlicna scenografija

Minusi: haoticna prica, vrljava karakterizacija, nebulozan miks decijih i odraslih tema, ne preterano dobar crtez lica, dosadni dijalozi, slab humor

PP je veoma fino ilustrovan, a tek kolor je odlican. Ima ljudi koji preferiraju c/b verziju njegovih albuma, ali to je jedna suluda manjina. Potraga za pticom vremena, crtacki vrlo slican serijal ovom, je objavljen u Stripoteci pre 30ak godina i odatle je vise nego jasno da njegov crtez zahteva boju - pod obavezno. Bez boje njegove crte/linije se obrusavaju jedna na drugu, pretvarajuci strip u vizuelno nerazgovetnu kashu u kojoj se likovi previse stapaju u pozadinu.

Stripovi koji mogu bez boje su oni koji su jako detaljno i bogato senceni odnosno u kojima nema puno belog nepopunjenog prostora, i stripovi u kojima su likovi crtani u sasvim (ili dovoljno) razlicitim stilom od scenografije tako da ne dolazi do uzajamnog "pretapanja" pozadine i likova. (To je npr cesto slucaj u mangi - koja, eto ironije, uglavnom nije u koloru.)
Jos bolji primer tog ruznog pretapanja/stapanja se moze naci u domacem stripu 80ih 
Partizani u kojem svaka strana deluje kao neki kupus bangavih crta i linija. Loazelov stil je naravno daleko od "bangav", ali je sasvim jasno da je crtao s namerom da kolor bude kasnije dodat.
Uostalom, PP je mahom karikaturni strip, a oni se uvek "farbaju", sa dobrim razlogom...
Prica? To je vec druga prica...

Loazelov scenario je pravi kupus razlicitih tema, raspolozenja, lose definisanih likova, neartikulisanih i veoma dosadnih dijaloga, nebuloznih zbivanja i drugih gluposti. Konceptualno PP je cist promasaj, prica bez poente, bez iole zadovoljavajuceg zavrsetka, bez neke jasne sustine.

Verovatno mi najvise smeta kretenska kombinacija decijih i odraslih tema. Potencira se u nekoliko navrata pedofilija, primera radi, sto samo po sebi cini strip "samo za odrasle". (Da ne govorimo o golotinji.) A sa druge strane, humor je deciji, a vecina likova su detinjasti - ne samo deca. Taj kontrast jednostavno ne funkcionise; to je kao da pravite krvavi, brutalan, splatter film o serijskom ubici koji secka svoje zrtve - a pritom to treba da bude i urnebesna komedija. (Mada, naravno da i toga ima, jer degeneraca ima puno medju filmadzijama.) Te trapave mesavine naivnog i nimalo naivnog je bilo i u prethodnom serijalu Potraga za pticom vremena ali ni priblizno u ovolikoj meri.
Zasto opsednutost pedofilijom? Imam vise teorija.

Kao prvo, Francuzi/Belgijanci su notorni kao nezvanicni evropski centar pedofilije. (Nezvanicni samo zato sto je to kriminalni delikt, inace bio odavno bio ozvanicen.) Francuski filmovi, pogotovo oni nesto stariji, su prepuni ljubavnih veza izmedju nekih sredovecnih starkelja i klinki, i to vrlo cesto tinejdzerki a neretko i devojcica od 14-15 godina.
(Postoji cak i jedan francuski film (nahvaljen na IMDb) u kojem odrasli muskarac zavodi 16-godisnjeg decaka, j*** ga u b*** (kad moram da lajem) - a pritom taj pedofil nije prikazan kao zlotvor!)
Francuzi tu tabu temu besramno eksploatisu, uvijajuci te prljave muske fantazije u veo "umetnosti" kako bi opravdali njihovo postojanje. Ko se da prevariti tim jeftinim "art trikom" sam je kriv...

Drugi razlog moze biti to sto se za autora PP suskalo da je bio pedofil. Nikada nije dokazano, ali je cinjenica da se slicno Majkl Dzeksonu okruzivao muskom decom, da ga zene nisu (mnogo) zanimale, i da se pricalo da su braca decaci s kojim je provodio puno vremena niz godina obojica mozda bili homoseksualci kao odrasli.
Treca pretpostavka je da je Loazel potencirao temu unistenja tj korupcije detinjstva, odnosno zla s kojim odrasli prekidaju detinjstvo deteta. Taj prikaz odraslih kao zlotvora a dece kao nevine jagnjadi je jedan stari klishe koji se moze naci u mnogim bajkama i starim Dizni komedijama, ali fakticki se nikad ne koristi seksualno zlostavljanje dece da bi se napravila ta poenta. Ima daleko pitomijih tj prikladnijih nacina da se to uradi.

Kako god bilo, meni je veoma neukusno da u jednom naizgled komercijalnom BD stripu nadjem scene u kojima odrasli likovi nude ili traze oralni seks od dece. Toga najvise ima u prvom albumu koji se mahom odigrava u Londonu i koji je vizuelno najslabija prica jer manje velelepno obojena kao kasnije epizode locirane na (i u blizini) egzoticnom ostrvu.

SPOJLERI:

Karakterizacija je uzasna. Glavni lik, koji postaje Petar Pan tokom price, uopste nema definisan moralni stav: cas se ponasa kao nevinasce, cas kao egotisticno govedo. Zvoncica je jos gora: prikazati je kao prevejanu, napaljenu, patoloski ljubomornu kuravu je jedna stvar, ali ici toliko daleko da ona ubije drugi glavni zenski lik (time je sto je odvodi direktno u celjust krokodila) mi uopste nije u duhu price.
Ako je Loazel hteo da napise "mracnu" verziju PP-a onda je trebao to da uradi - i samo to. Jer ovo konstantno skakanje iz detinjarija u morbidu "nema veze s mozgom", sto bi klinci rekli. (Ne)pisana pravila pripovedanja postoje sa dobrim razlogom, upravo da bi price imale smisao, da bi bile logicne i da imaju svrhu.

Da ne govorim o dogadjajima posle ubijanja devojcice. Posto je ubije krokodil, PP i njegova banda klinaca nisu uopste potreseni niti saosecaju sa njenim bratom. Naprotiv, cak se zezaju na racun malog decaka, cak "saljivo" diskutuju o tome kako bi mogli da ga najlakse ubiju jer ih njegova tuga nervira! Decak pada u katatonicnu depresiju, a istovremeno postaje meta sprdnje ostalih klinaca - koji su toboze "junaci" price!
Sta je kog djavola Loazel hteo da kaze time? Sta je pisac hteo reci? Da su svi u prici - od Kuke do dece - zle psihopate? U tom slucaju, koga zabole kako se zavrsava prica i sta ce se s njima svima desiti...


A da mi tek neko objasni cemu ona citava pod-radnja o Dzeku Trboseku? Jos besmisleniji je bucmasti lik koji pocinje da sumnja u sebe, da je on sve te zene ubio nesvesno: cemu sluzi taj lik i zasto je u prici?
PP je prepun nebuloza. Taj lik je u najboljem slucaju sporadican prolaznik kroz ovu citavu pricu, a uprkos tome se zadnji album zavrsava (medjuostalom) i s njim.

Loazel krsi osnovna pravila pripovedanja; nekome se mozda dopadne toliko "nekonvencionalan" pristup, ali tu nije u pitanju pozitivna vrsta originalnosti tj zaobilazenje klishea i "krsenje dosadnih pravila pisanja" vec cista konfuzija pisca da se izbori sa toliko razlicitih likova i tema.
Po obicaju, oni nesto tupaviji stripofili brkaju ovu nekompetentnost sa genijalnoscu: nista novo.


Dijalozi su medju najgorima koje sam ikad citao. Ima mnogo praznog, tupog brbljanja bez poente. Humor je dosadan, pogotovo verbalni, i to blago receno. Retko sam se ovoliko dosadjivao uz stripske balone, jer su prepuni nepotrebnog baljezganja, bukvalno monotonog trtljanja.
Prvi albumi jos i donekle imaju neki "flow" ali od sredine krece veci haos da bi zadnja dva albuma urnisala serijal u svakom smislu (sem crtackog, taj nivo je relativno konstantan). Retko sam citao ovoliko konfuznu, kontradiktornu idiotariju.

Da budemo sasvim iskreni, da se ne lazemo: PP je popularan serijal jer ima puno sisa, a uz zvoncicu su mnogi klinci (a i odrasli muskarci) onanirali, ili barem balavili. Retko ko od njih ce da prizna da je to glavni razlog zasto vole PP, ali to je jednostavno tako, jer niko me ne moze ubediti da je "zadovoljan" ovom trapavom, debilnom pricom. Loazel ima talenat da seksualizuje zene na dobar nacin, i to ga spasava.

Obratite paznju na stranu iznad. Seksualne insinuacije/sale na racun "sirena" i Petra Pana, uprkos cinjenici da je on premlad za takve aktivnosti. Odnosno Loazel lukavo izbegava da nam kaze koliko on ima godina upravo da bi mogao da se poigrava pedofilijom, temom koja mu je ocigledno vrlo bliska. Mnogim stripofilima se dopada ovakva perverzija ali vrlo rado precute da je i to deo razloga zasto im se svidja ovaj serijal - kao i sto retko ko od njih otvoreno prizna: "volim PP jer volim sise!"

Citajuci mahom veoma pozitivne recenzije na Goodreads, stice se utisak da su fanovi ovog serijala ili teski perverznjaci ili da su kompletni idioti koji nisu ni konstatovali pregrst morbidnih/suludih gluposti.

Strip cete lako naci, jer osim Marketprinta postoji i novije izdanje od Fibre a uskoro vrlo verovatno i od Carobne Knjige. Izdanje CK ce biti daleko jeftinije, za trecinu, ukoliko izadje.

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/11/satrapi-ostala-hipsterska-sranja.html

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/09/slejn-rogati-bog-komiko.html

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/09/bloodstar-richard-corben.html

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/09/zora-and-hibernauts-fernandez.html

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/09/axa-integrali.html

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/09/uzumaki-darkwood.html



No comments:

Post a Comment