Thursday, October 1, 2020

Drawn Together - Robert Crumb


 Drawn Together

Vrsta: integral

Crtez/scenario: Robert & Aline Crumb

Jezik: engleski

Izdavac: Liveright (2012)

Premijerno: 1974-2012 

Platio: 0 (poklon)

Cena: $15

Dimenzije: 29.2 x 22.5 cm, HC

Br strana netto: 256

Tiraz: nepoznat

Zanr: humor, autobiografski

YU istorijat: -

Kolor? 33 str, ostalo c/b.

Politicki obojen? Ne mnogo.

Rasprodato? Ne znam.

Crtez: 1-10/10

Scenario: 9-10/10

Ciljne grupe: perverznjaci, fanovi underground stripa, samo odrasli

Prednosti: odlican crtez od (Kramba), ima nesto u boji, veoma duhovito, inteligentno, iskreno, originalno

Minusi: uzasan crtez (od Alin), poneki levicarski komentar

Da se Woody Allen bavi stripom, rezultat bi bio nesto slicno ovome. Medjutim postoje i neke kljucne razlike: Kramb je cesto veoma politicki nekorektan za razliku od Establishment-skog njujorskog prcvoljka, daleko je iskreniji, mnogo duhovitiji, i stoji uz svoje seksualne perverzije (dok ih Drveni uglavnom skriva i negira).

Ovaj Krambov album nije kao ostali doduse, bar ne u crtackom smislu. On crta sebe (i vecinu scenografije) dok njegova supruga Alin crta sebe. Ovakva podela je mozda originalna, pa cak i sjajna ideja, i bila bi nesumnjivo pozitivna stvar da Alin nije zestoki anti-talenat. Njene brljotive i zvrljotine nalaze se u teskom i skoro neprihvatljivom kontrastu sa Krambovim sjajnim stilom. Bukvalno kao kada bi neki film zajednicki rezirali Kjubrik i neko dete od 5 godina (ili Sean Penn). To je velika mana ovog stripa, koji bi bio prakticno savrsen da su sve crtacke duznosti bile prepustene njemu. Mala je uteha sto se Alin cesto sprda u stripu na racun svog neumeca. (Koje je na nivou smehotresno izvikane Satrapi, mozda cak i gore.) I to je bolje nego nista, i cini je simpaticnijom, ali ne poboljsava njen ogavni stil nimalo.
Ali i uprkos tome, album je odlican, kako zbog Krambovog crteza (gde ga ima) a jos vise zbog urnebesnog humora koji proizilazi iz fascinantne iskrenosti ova dva ludaka. Njihov privatni zivot je skoro kompletno ogoljen (mada oni tvrde da ne prikazuju sve), bez (mnogo) blama i srama, sto cini da album skoro nikada nije dosadan.
U par kasnijih segmenata (jer su table hronoloski poredjane) cak se pojavljuje i njihova cerka Sofi sa svojim crtezom, odnosno ona sebe crta. Svi troje su budaletine na kvadrat. 

Inace, 2012. kada je Kramb gostovao u SKC imao sam prilike da nakratko popricam sa njom. Bila je vrlo fina, pricala o svojoj deci i slicno. Vrlo je zanimljivo da u nastavku ovog serijala ima i epizoda u kojoj se pominje njihov boravak u Srbiji, ali nazalost to bi bilo tek u nekoj narednoj prosirenoj verziji ovog albuma. Detaljnije o Krambu imate na mojoj Best 50 Illustrators listi.



No comments:

Post a Comment