Tuesday, September 29, 2020

Konan Divlji Mač Simerije 6

 

KONAN DIVLJI MAČ SIMERIJE 6

Vrsta: 6. integral 

Crtez: Buscema, DeZuniga, Chan, Alkala, Nebres

Scenario: Roy Thomas 

Izdavac: Darkwood (2013)

Premijerno: 1978-1979 

Dimenzije: 34.4 x 24.8 cm, HC

Br strana netto: 313

Tiraz: 1,000

Zanr: epska fantastika, avanturisticki

YU istorijat: Marvel, Stripoteka

Kolor? c/b

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Da, ali "samo" grudi. Cenzura ili ne, ipak je ovo Marvel.

Rasprodato? Da.

Crtez: 6-10/10

Scenario: 7-9/10

Ciljne grupe: sirok spektar (svi citaju Konana) 

Prednosti: velik format, crtez, zabavne price bez uobicajenog marvelovskog moralisanja

Minusi: Alkala je mnogo slabiji inker od ostalih, stripurdu od 2.4 kg je tesko citati duze vremena (cigla) 


Konan je prakticno jedini Marvelov lik koji je dostojan mojeg novca, mojih polica i mog vremena, i to ubedljivo. Za razliku od tipicnih takozvanih "superheroja" iz stanc-fabrike Marvel/DC, Konan se ne odeva kao cirkuzant, ne daje moralne govore, ne gadi se zenske golotinje i ne patetise sa svojom "tuznom" prosloscu kao neka jeftina drolja kada se ispoveda u Parovima ili Zadruzi. Konan je takodje totalno neispolitizovan, za razliku od mnogih drugih Marvel/DC junaka, cije se price zloupotrebljavaju od strane americke levice za sirenje jeftine politicke propagande - cime ispiru mlade mozgove, buduce odrasle debile. Da, o tebi pricam medjuostalom, Alan Moore, stoko psihopatska.

Konan je takodje crtacki superioran velikoj vecini cirkuski odevenih superherojskih klovnova. Konkretno, u broju 6 "Divlji mac Simerije" predstavljeni su oni najbolji Konanovi crtaci/inkeri a to su DeZuniga, Buscema i Chan. Posebno zadovoljstvo je sto album krece sa jednom od redjih kompletnih prica koje je Chan odradio sam, odnosno crtao/inkirao bez Busceme. Tandem DeZuniga/Buscema je doduse najvise zastupljen u ovom albumu, kao i ostalim brojevima nakon ovog, sto meni savrseno odgovara jer mi je to najbolji crtacki tim. 

Na svu srecu samo jedna epizoda Alkale kvari ovde inace odlican prosek, stoga sam crtezu dao ocenu 6-10. Sestica se naravno odnosi na Alkalin inkeraj koji je totalno precenjen u nekim krugovima. Po mom neskromnom misljenju, DeZuniga i Chan su neuporedivo bolji od Alkale; tu i nema poredjenja. Alkala puno vise senci i na taj nacin imponuje neke stripofile, kojima izgleda ne smeta lose nacrtan Konan, i uopste aljkavo ilustrovani likovi generalno govoreci. Alkalin Konan menja facu iz panela u panel, tu nema mnogo konstantnosti, a o zenama da ne pricam. Zunigine zene su ubedljivo najlepse u citavom serijalu. I Nebres je prilicno dobar crtac. 



Price iz serijala DMS su necenzurisane odnosno izbegle su cenzuru 70ih tako sto su se pojavljivale u "casopisu", sto u prevodu znaci da se seks pominje povremeno, ali onako ovlas, vise uvijeno i indirektno, a nasilje je nesto detaljnije prikazano. Medjutim, ove razlike izmedju DMS i regularnih serijala su preterane. Jedina veca razlika je u golotinji. A i price u DMS su u proseku bolje od regularnih serijala, mada ne znam zasto.

Knjizurina je sa 2.4 kg mnogo teska. Posto uvek citam u lezecem polozaju, volim da kazem "ko cita Konana, postaje Konan", jer me ruke bole posle samo 15ak minuta citanja, te osecam kako mi misici rastu dok citam DMS, mada ne bas stereoidnom brzinom.







No comments:

Post a Comment