Wednesday, September 30, 2020

Apokalipsa - Bonelli


 apokalipsa

Vrsta: zaseban album 

Religija: Bonelijevi Svedoci

Crtez: Corrado Roi

Scenario: Alfredo Castelli 

Izdavac: Carobna Knjiga (2020)

Premijerno: 2019 

Dimenzije: 30.4 x 21.7 cm, HC

Br strana netto: 88 

Tiraz: 700

Zanr: biblijski, klasika

YU istorijat: -

Kolor? c/b

Politicki obojen? Ne

Golotinja? Ne. 

Rasprodato? Ne.

Crtez: 9/10

Scenario: 3/10 

Ciljne grupe: Bonelijevi Svedoci, estetski nastrojeni fanovi Dylana, Jehovini Svedoci

Prednosti: fantastican crtez, neverovatan miris 

Minusi: dosadna i konfuzna prica

Ovaj album je izasao kod nas bukvalno nekoliko dana nakon pocetka karantina usled korone, neka vrsta idiotske slucajnosti.

Nadao sam se boljem stripu. Ne u crtackom smislu nego sadrzajno.
Nazalost, umesto da Kasteli uzme taj famozni odlomak Novog Zaveta kao bazu za neku pravu sci-fi horor pricu, on (ili ko vec u fabrici-sekti Bonelli) je jednostavno odlucio da uradi manje-vise bukvalni copy-paste te bizarne "price". Zato je strip razocaravajuc, jer je radnja konfuzna i pomalo dosadna, jer previse apstraktna i simbolicna.

16 strana propratnih tekstova su slaba zamena za metiljav scenario. Cak bih rekao da bi album bio bolji bez tih dodataka, jer koga zanima da podrobnije proucava tu tematiku, taj ima internet i pregrst knjiga na tu temu. Uopste receno sam protivnik propratnih tekstova duzih od 5-10 strana jer uglavnom smaraju a pritom cine strip i tezim (bukvalno - zbog kilaze) za citanje i nepotrebno skupljim.
Nema nikakve sumnje da ce velika vecina Bonelijanaca/Zagorovih-Indijanaca biti razocarana stripom, ali ovog puta s punim pravom: ne zato sto nije komercijalan kao skoro sve sto stancuje Bonelli vec zato sto ide u drugu krajnost.

Kakva budalastina ubaciti onog klovna Kraulija u pricu. On nije bio nikakav misteriozan istorijski lik vec najobicniji pajac i sarlatan.

Pozitivno je doduse sto je album izdat u A4 formatu, za razliku od trilogije UT koju je takodje Roi uradio, a koju ne planiram da kupim (sem na velikom popustu) jer je presmesno izdati ovoliko dobar i detaljan crtez na malom formatu.

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/09/flash-gordon-carobna-knjiga.html

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/09/dracula-fernandez.html


No comments:

Post a Comment