Sunday, September 27, 2020

Sharaz-De - Toppi

 

SHARAZ-DE

Vrsta: antologija 

Crtez/scenario: Sergio Toppi 

Izdavac: Fibra (2009, reprint 2020)

Premijerno: 1980/2005 

Cena: 1900 

Dimenzije: 28.7 x 22 cm, HC

Br strana netto: 200 

Tiraz: 900 (500 + 400)

Zanr: bajke, fantazija, egzotika

YU istorijat: nepoznato

Kolor? 32 u boji, ostalo c/b

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Vrlo malo. 

Rasprodato? Vise nije, reprint je uradjen nedavno.

Crtez: u boji - 10/10, c/b - 9/10

 Scenario: 8/10 

Ciljne grupe: esteticari, iskusni stripofili, starija publika 

Prednosti: zanrovi, tematike, originalnost, neobican i detaljan crtez, fantastican kolor, nepoliticnost, redak tekst - lako se cita 

Minusi: steta sto nije bar polovina u boji, par prica imaju zbrzan zavrsetak

Zahvaljujuci nedavnom reprintu napokon sam se docepao ovog albuma, i nisam razocaran. Toppi je original medju ilustratorima, vise slikar nego klasicni stripadzija.

Sadrzajno, ovih 11 prica su labavo povezane (odnosno samo kroz identicnog naratora), i skoro sve su po oko 17-18 str. Price su jednostavne, linearne, sa veoma malo teksta. Neke su bolje, neke slabije, ali nijedna nije dosadna. Nekonvencionalne su, ne samo u smislu sto su bajke u pitanju i sto se oslanjaju na minimum naracije i uz oskudni dijalog, vec i zbog ponekad neobicnih obrta.
Naravno i zbog ilustracija: gotovo svaka strana je splash page odnosno "jedan" crtez, jedan panel. Tradicionalistima - koji ocekuju rigidno postovanje/sledbenistvo standardne forme - ne bih ovo preporucio. Medjutim, iako ovo mozda zvuci kontradiktorno, preporucio bih album clanovima Bonelijevih Svedoka (najvecoj balkanskoj strip-sekti) cisto da im se malo prosire vidici, da uvide bar donekle da se svet stripa ne sastoji samo od kauboja, Indijanaca, odrezanih skalpova i brzih/sporih revolverasa. Vecini Bonelijevih Svedoka se naravno nece dopasti ovaj "strip" (cak pretpostavljam da bi vecina odustala vec kod prelistavanja, psujuci i proklinjuci glasno sto nema Zagora ili barem jednog tomahavka), ali ako se samo jedan Bonelijevac uspe iscupati iz kandzi tog zlokobnog religioznog kulta, onda je Toppi uspeo - i kao crtac, i pisac, i humanista, a ponajvise kao spasioc.

Za razliku od Solitudinis Morbus (a po svemu sudeci i Kolekcionar kao i Colt Frontier) nema politicke korektnosti niti politickih tema tj levicarskog izivljavanja/pridikovanja za razliku od nekih drugih radova Toppija. Drugim recima, nema crnaca "zrtava" belog rasizma niti idealizacije Americkih (severnih) Indijanaca cemu je Toppi sklon. Doduse, ovde ni nema Indijanaca... 


Najveca, a mozda i jedina prava zamerka koju imam je sto nema vise obojenih strana. Dve price su u boji, ukupno 32 strane, znaci nesto vise od sedmine albuma, sto je meni premalo.

Toppi nije voleo da radi kolor, cak je (navodno) smatrao da nije neki posebni ekspert za to, ali njegov izbor boja i tehnika ga totalno opovrgavaju. Pre ce biti da je kolorisanje bilo suvise vremenski zahtevno, ili je on bio fanatik crno-belog stripa, a takvih u ovom svetu zaista ima, i to ne mali broj. Stoga i ocekujem kritike na racun toga da uopste pominjem nedostatak boje, jer mnogi smatraju da Toppijevom ekstravagantnom stilu nije potreban kolorni bonus. Oni i jesu i nisu u pravu: s jedne strane Toppijev c/b izgleda odlicno, ALI... s bojom je jos bolji, da ne kazem fantastican.


Nakon sto sam procitao Sharaz-De, kupio sam bez premisljanja i Colt Frontier, kao i Solitudinis Morbus od Toppija i Fibre. Mozda i o njima nesto napisem...

Fibrino izdanje je besprekorno. Od formata preko kvaliteta papira do poveza i naslovnice, sve je po obicaju na najvisem nivou. S te tacke gledista Fibra je najbolji balkanski izdavac. Po svoj prilici, Markos ce izbaciti jos neke albume Toppija, za sada ih je izdato 4 na ovim prostorima.



Vise o Toppiju naci cete na listi najboljih crtaca:


https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/01/best-50-comic-book-illustrators-of-all.html

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/solitudinis-morbus-toppi.html


No comments:

Post a Comment