Wednesday, September 30, 2020

Mali Nemo - Makondo



Updated: 30.8.22.


MALI NEMO 2-5

Vrsta: integrali 

Crtez/scenario: Winsor McCay 

Izdavac: Makondo (2013-2019)

Premijerno: 1907-1927 

Dimenzije: 31.7 x 24.5 cm, HC

Br strana netto: 102/98/119/128

Tiraz: 500 (HC)

Zanr: deciji, fantazija

YU istorijat: nista

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne. 

Rasprodato? Svi HC.

Crtez: 10/10

Kolor: 3/10 (Makondov propust?)

Scenario: 4/10

Ciljne grupe: svi uzrasti, nostalgicari 

Prednosti: odlican crtez 

Minusi: los kolor, previse dosadnog dijaloga, ponavljanje istih fazona, zbijeni paneli

Eh, da ovako dobro izgledaju Makondova izdanja... Ovo je tabla iz americkog izdanja sa daleko ozbiljnijim kolorom. Makondo je medjutim totalno zabrljao s bojom. Da li je uzrok tome sto su dobili lose originale, ili sto je doslo do gresaka u obradi, u stampariji... pojma nemam. Verovatno ovo prvo, jer su ti losi skenovi bili jeftiniji - ali to je onda ipak greska Makonda, jer mogli su jednostavno odbiti da izbace inferiornu verziju serijala. U svakom slucaju je propustena jedinstvena prilika da se objavi ultimativno izdanje Malog Nema. Ako odlucite da ovo nabavite, kupite samo na nekom vecem popustu, punu cenu Makondo jednostavno ne zasluzuje. Ali s obzirom da je serijal rasprodat, tesko da se moze naci povoljno.

MN je prvenstveno jedna odlicna slikovnica (tj barem u originalu s kvalitetnim kolorom), u kojoj je radnja od manjeg znacaja, a dijalozi skoro potpuno nebitni. Humor je deciji, primitivan, suvoparan, a dijalozi veoma dosadni. Medjutim, ima puno maste u stripu sto se ideja tice, uz spektakularnu scenografiju.

Tesko je docarati koliko je dijalog zapravo ultra-nezanimljiv. Prosto je monoton, kao jedna nota, a likovi ponavljaju jedne te iste izjave od strane do strane. Scenaristicki copy-paste. Vecina tabli imaju tone teksta, zaista previse. Nije mi jasno zasto McCay nije dozvolio crtezu da sam komunicara mnoge ideje, jer ovo je idealan strip za minimum teksta. Nije bilo potrebe za tolikim objasnjenjima i detaljima, koji su pritom kao lanjski sneg. Uostalom, eliminacija mnogih balona bi jos vise dalo crtezu na izrazaju i vrednosti. Likovi imaju konstantnu potrebu da blebecu u prazno, sto unistava ukupni utisak. Dijaloga i kadrova ima toliko puno da su slova sitna. Ni u jednom stripu necete naici na ovako mala slova, to je sigurno. Razlog vise da bude manje trtljanja... 

McCay je imao maste, ali ne i ideje - iako ovo zvuci kontradiktorno. Svaka strana tj prica se zavrsava s Nemom u krevetu, sto je totalna budalastina. Time citaoc biva smaran s jednim te istim sranjem, nesto sto se moglo izbeci sa mnogo boljim resenjem. Takodje mi je neshvatljivo koliko uporno McCay gudi jednu te istu premisu: ima slucaja da se jedna te ista fora provlaci kroz niz uzastopnih strana, bukvalno copy-paste radnja koja ubrzo postaje skroz glupa i dosadna. Znaci ne samo sto je zadnji panel sa Nemom kompletno nezanimljiv, vec i onaj prethodni panel koji pricu zakljucuje na identican nacin kao i npr 20-30 onih prethodnih. Lenjost ili glupost crtaca? Ili da ovo opravdamo sto je ovo "pocetak stripa"? Ovo je neshvatljivo, pogotovo kada se uzme u obzir da scenarista u svetu snova moze da izmisli bilo sta, tj nije limitiran uobicajenim okvirima "prihvatljive" ili logicne radnje. Zato i tvrdim da McCay nije bio posebno mastovit. 

Zanimljivo je citati Nema iz istorijskih razloga, jer je ovo jedan od najstarijih strip serijala. Od "modernog" stripa ga razdvaja citav vek, i to je veoma primetno u svakom smislu.

Zaista je pitanje vremena kada cak i ovaj strip bude zabranjen na Zapadu. "Kako to? Zar ovo nije deciji strip?" Jeste deciji, ali je takodje s pocetka proslog veka, kada politicka korektnost nije postajala ni u naznakama. Pojedini likovi i gegovi bi se danas tretirali kao "rasisticki". Naravno da strip nije rasisticki - a cak i da jeste: so what? Mentalitet pre 100 godina nije bio isti kao danas. Ako cemo da cenzurisemo i mrzimo sve sto nije "politicki podobno" onda najbolje da zabranimo polovinu svih klasicnih romana, pocevsi od Mark Tvena koji, primera radi, nije podnosio Indijance.

A kad smo vec kod cenzure i zabranjivanja citalackog stiva, onda moze lepo ova agresivna, netolerantna, moderna Levica i da organizuje javna spaljivanja svega sto je "trulo" i "nehumano". Lepo da vratimo duh nacisticke Nemacke 30ih u 21. vek a da potom onda opet krenemo s masovnim klanjem. Zar nije odlican predlog?



No comments:

Post a Comment