Wednesday, September 30, 2020

El Cid - Palacios


Updated: 8.7.22.


 EL CID 3

Vrsta: deo serijala (3/4)

Crtez/scenario: Antonio Palacios

Jezik: nemacki

Izdavac: Carlsen Comics (1985)

Premijerno: 1973 

Dimenzije: 29.5 x 22 cm, SC

Br strana netto: 46

Tiraz: nepoznat

Zanr: istorijski

YU istorijat: nista

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne. 

Golotinja? Ne.

Rasprodato? Da.

Crtez/kolor: 10/10

Scenario: 7/10

Ciljne grupe: esteticari

Prednosti: vrhunski crtez, fantastican kolor

Minusi: pomalo konfuzan pocetak

Pre nego sto je poceo sa MekKoj-em u 70im, Palasios je odradio 3 epizode El Cid-a. U planu je bilo preko 20 epizoda koje bi obuhvatale citave vekove evropske istorije, ali nazalost je samo jos jedan album dodao na ovu zbirku desetak godina kasnije.

Jedan od vizuelno najboljih stripova koje imam, i cilj mi je da kompletiram serijal; ili nemackim integralom (koji je relativno skup a i uostalom rasprodan) ili sa 3 preostale epizode istog ovog izdavaca.

Medjutim, vazno je napomenuti (tj barem meni je vazno jer mi je crtez jako bitan) da su prve dve epizode dosta slabije - u smislu crteza kao i boje - od zadnje dve epizode. Stoga mi je glavni cilj jos nabaviti 4. epizodu koja je na vrhunskom nivou.

Ovo kod nas nikada nece izaci, nema teorije; delom zato sto niko nije ni cuo za ovaj serijal, delom zato sto su stripofili mahom primitivci koje ne interesuju neki malo "ozbiljniji" sadrzaj/crtez, a jos znacajniji razlog je zato sto se Mek Koj veoma lose prodavao i u Srbiji i u Hrvatskoj. Ljudi ne znaju sta propustaju...

Prica je na pocetku pomalo konfuzna i ne veze paznju ali se kasnije radnja dobro i zanimljivo odvija. Za ostale epizode ne mogu da garantujem jer ih nisam citao.


https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/09/mek-koj-darkwood.html

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/nipper-solano.html

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/druuna-serpieri.html


No comments:

Post a Comment