Tuesday, September 29, 2020

Jose Ortiz - Jezovnik

 

Creepy Presents

Jose Ortiz

Vrsta: antologija 

Crtez: Jose Ortiz

Scenario: Bud Lewis, Bill DuBay 

Izdavac: Darkwood (2015)

Premijerno: 60te, 70te valjda  

Dimenzije: 30.4 x 21.7 cm, HC

Br strana netto: 189

Tiraz: 1000

Zanr: horor

YU istorijat: Spunk

Kolor? Samo 8 str, ostalo je c/b.

Politicki obojen? Ne.

Golotinja? Samo malo sisa. 

Rasprodato? Navodno.

Crtez: 10/10

Scenario: 6-10/10

Ciljne grupe: Creepy/Eerie nostalgicari 

Prednosti: uglavnom odlican crtez, neobicne price

Minusi: ubacena jedna prica nacrtana od Korbena 

Da ne bude zabune, Korben mi je jedan od omiljenih crtaca, ali mi je glupo sto su bacili citavih 8 stranica na nekoga ko se ne zove Ortiz. A pritom je to jedna od slabijih Korbenovih prica.
Ovo je uradjeno radi kontuinuiteta, jer su nastavci te price ilustrovani od Ortiza.

Ortiz je najpoznatiji, a i prilicno popularan, po svom post-apocalypse serijalu Hombre koji je izdala Fibra u dva odlicna integrala. Medjutim, mini-serijal Cetiri Jahaca Apokalipse s kojim se otvara ovaj album (4 price) ima jos bolji crtez i jos mracnije teme - po meni njegov najbolji rad u svakom smislu. Tu je sencenje jos gusce, detalj spektakularan, atmosfera vrh.


Ako vam ove table nisu dovoljno interesantne da nabavite ovaj album onda bolje i da se ne bavite stripovima. Neki drugi hobi je za vas, recimo kopanje nosa ili cuganje pivca ispred lokalnog Maxija.

Inace, u Darkwood-u su bili prilicno razocarani relativno slabom prodajom ovog Jezovnika. Nisu jadni racunali da mozda cak 90% stripofila na Balkanu cine plebzoidi koji samo citaju tesku komercijalu i/ili samo novije stripove - odnosno iskljucivo grozno nacrtane Marvele i mange. Zbog takvih idiota izdavaci s ovih prostora sve se manje usudjuju da izbacuju visoko-kvalitetne radove iz Zlatnog Doba Stripa, vec idu sve vise na ziher time sto povladjuju estetski operisanim sitnim mozgovima maloumnika koji samo znaju za One Piece, Teksa i Betmena.

Nazalost, jer debilni potrosaci diriguju trzistem, nece biti nastavka Ortizovih horor prica kojih ima pregrst jos - bar ne od Darkwood-a koji je ionako propao. Mozda se ona komunjara iz Fibre odluci da izbaci nesto, jer oba Hombre-a mu se veoma dobro prodaju, pogotovo c/b kec koji je doziveo i reprint. I to kupiti, obavezno.


Takodje zanimljiv serijal je Demoni Dzeremaje Kolda, 5 zabavnih prica sa neobicnom i originalnom osnovnom idejom.

Zato, pravac Darkwood... Kupite ovaj album, retko ko od vas ce mi kasnije kukati kako su razocarani, a oni koji se budu usudili da zanovetaju dobice taman onakve odgovore kakve zasluzuju.



No comments:

Post a Comment