Thursday, October 1, 2020

Jon Rohner - Alfonso Font


 JON ROHNER

Vrsta: zaseban album

Crtez/scenario: Alfonso Font

Izdavac: Libellus (2008)

Premijerno: 1991/2004

Dimenzije: 30.2 x 22.5 cm, HC

Br strana netto: 99

Tiraz: 500

Zanr: istorijski, avanturisticki, egzotika

YU istorijat: -

Kolor? Da.

Politicki obojen? Ne. 

Golotinja? Da, ali ne puno. 

Rasprodato? Da.

Crtez: 9/10

Scenario: 7/10

Ciljne grupe: fanovi BD

Prednosti: crtez

Minusi: sto je izdavac Libellus

Font je jedan od najboljih evropskih crtaca, ali nazalost njegove albume su izdavali skoro iskljucivo idioti. Kao na primer preskupi Libellus. Ova ogavna izdavacka kuca je zakucala eksere u kovceg Fontove sudbine na Balkanskom trzistu time sto su nabili cene, a cak su dva albuma objavili u c/b umesto u boji: u pitanju su Zarobljenik zvezda i Price iz nesavrsene buducnosti. Objaviti Font-a u c/b je cist kriminal, jer njegov crtez - koliko god bio lepo sencen i (relativno) detaljan - s kolorom izgleda mnogo mocnije i lepse.

Drugi izdavac koji se pozabavio Fontom je Veseli Cetvrtak, koji je izbacio dva albuma, takodje sa previsokim cenama. Sto je najgore, ni jedan ni drugi izdavac se nije setio da izda Robinzona. Fonta treba da izda neki ozbiljan izdavac kao Fibra. Mada i oni znaju da izbace c/b ponekad umesto kolor... 

Rohner se sastoji od desetak kratkih prica koje su manje-vise u fazonu Korto Malteze. Fina stvar je sto nema politicke korektnosti, odnosno domoroci su prikazani realno, bez nepotrebne romantizacije.

Ovo je jedan od veoma retkih albuma Libellus-a u mojoj kolekciji. Razlog tome je dvostruk: oni se fokusiraju uglavnom na komercijalu, ali veci razlog su njihove bezobrazne cene. Ovo je bilo na vecem popustu pa sam zgrabio tik pre nego sto se rasprodalo.

To sto se Libellus bavi prvenstveno Bonelijanom je nekako logicno jer kao sto Bonelli ima svoje verne sledbenike Bonelijeve Svedoke koji se klanjaju samo svojoj jedinoj crkvi/religiji, tako i Libellus ima svoje odane, fanaticne Libelusovce. Ove Libelusovce se ponose time sto mogu da si priuste ovako apsurdno skupe stripove; to su iskompleksirani likovi kojima visoka cena dize sitne kurceve, jaca ih, pumpa im krv u onaj manji od dva mala mozga koji poseduju. Oni ne samo da se ne zale na visoke cene vec im aplaudiraju, a dokaz da ovo ne izmisljam (znam, tesko je poverovati) imate na forum.stripovi - ako ne najvecoj onda makar najguscoj kongregaciji stripodebila na Balkanu. (Cast izuzetcima.)

Libelusove cene su morske, cak 3-4 puta vise nego sto bi drugi neki izdavaci naplacivali za iste albume/izdanja. Primera radi, jedna c/b epizoda Marti Misterije od pisljivih 150 strana se prodaje za cak 3000 dinara! I to onaj mali pacovski Bonelli format. To se nekada moglo kupovati za 10 puta manje po trafikama u staroj Jugoslaviji. Jeste, ta izdanja 80ih su bila na nivou toalet papira, ali Libelusov tvrd povez i obican knjiski papir nikako ne mogu da opravdaju onakve cene. Tirazi su im uglavnom 200-300, sto deluje kao jako malo, ali meni je zastrasujuce da postoji 200-300 ljudi koji redovno kupuju te precenjene brabonjke.



No comments:

Post a Comment