Friday, November 20, 2020

Zarobljenik Zvezda - Alfonso Font


 El prisionero de las estrellas

Vrsta: 1. integral (od ukupno dva)

Crtez/scenario: Alfonso Font

Izdavac: Libellus (2009)

Premijerno: 1982 

Dimenzije: 30.3 x 22.4 cm, HC

Br strana netto: 98 

Tiraz: 500

Zanr: sci-fi, distopijski, humor

YU istorijat: Strip Art, Stripoteka

Kolor? c/b

Politicki obojen? Malo.

Golotinja? Da. 

Rasprodato? Da.

Crtez: 10/10

Scenario: 7/10 

Ciljne grupe: nostalgicari, esteticari 

Prednosti: fenomenalan crtez

Minusi: nije u boji, nepotrebno ubacivanje politike, previse francuski humor

Strip koji sam imao jos u Strip Art reviji kao klinac, jos tada sam bio impresioniran genijalnim crtezom. Font je u tom periodu crtao kvalitetnije nego u mnogo kasnijim fazama, a stilski je slican ranom Bilalu, Moebiusu (kada nije lenj), Ortizu a i donekle Bernetu.
Jedan je od onih ljudi koji imaju "opustenu ruku" koja s lakocom povezuje mnostvo linija u jasne i kompaktne celine, odnosno jedan je od retkih ilustratora koji bez mnogo "preciznih" crta stvara originalan i disciplinovan crtez koji je momentalno prepoznatljiv kao Fontov. U tome je jedan od najboljih, u klasi sa gore pomenutim Bernetom koji postize velike rezultate sa slicnim pristupom. S tim sto Bernetov crtez naravno ima nesto manje detalja tj gustine i sto malo vise vuce na karikaturu.

Prica je solidna i radnja se odigrava brzo, mada ima manjih nelogicnosti a i gluposti. Na primer strane 32-33; reakcije dve zenske koje postavljaju zamku nisu realne: nema logike da su iznenadjene dolaskom patrole odnosno da glume iznenadjenje s obzirom koliko su vojnici udaljeni od njih, a njihov dijalog u prvim panelima strane 32 nema svrhe - sem da obmane citaoca. Ne volim te jeftine fore kada se likovi maltene ponasaju kao da su svesni da se nalaze u stripu pa se onda igraju sa citaocem sto zaista nije njihivo zaduzenje vec zadatak scenariste. Njegov zadatak je da obmane citaoca, ali ako je moguce na inteligentan i fer nacin ne zloupotrebljavajuci likove, praveci od njih debile.

Mnogo gora je "istorija covecanstva sazeta u jedno poglavlje" kako to Font ovde kretenski naziva a odnosi se na propagandni "geg" iz 10. epizode u kojoj se fasista i komunista potuku. (Na slici.) So far so good, medjutim Font je komunjaru predstavio kao pozitivca sto znaci da je i Font najobicnija levicarska naivcina, kao i vecina stripadzija.
Steta sto je Font bio toliko uskih shvatanja te je smatrao da je dobra ideja ukaljati jednu obicnu, debilnu, cak pomalo i romanticnu sci-fi avanturu sa politikom, a sto je najgore jos i onako lepo pristrasno, uvijeno u neko neskriveno divljenje prema komunizmu. Kompletno nepotrebno, totalni auto-gol. Em si pojeftinio strip, em si sebe odao kao budalu primitivnih shvatanja, em si uz puno nenamerne ironije podrzao totalitarni sistem a pritom se radnja bavi distopijskom diktaturom koji predstavlja negativno. To je ono u fazonu "nisam protiv svih diktatura, samo protiv desnicarskih", a to je prilicno blamazno. To je potencijalno i znak neinteligencije, ili u najmanju ruku naznaka kompletne neinformisanosti odnosno politicke neupucenosti kao i odsecenosti od sveta. (Sto je i logicno, jer crtaci su po definiciji vezani citav zivot za radni sto i papir, a u takvom izolovanom okruzenju se veoma lako gubi kontakt sa realom. Jedan od preduslova da covek padne na lazi socijalizma/komunizma i jeste manjak realizma.)

Ali ipak postoji jedna pozitivna stvar u ovome: potvrdjena mi je sumnja da ipak ne nabavim album Barselona u svitanje jer sada znam da je to sigurno anti-frankovska/pro-komunjarska propaganda. (Radnja se odigrava u Spaniji neposredno pred ili tokom njihovog ultra-idiotskog gradjanskog rata kada su Spanci birali izmedju dva velika zla.)

Ima i drugih gluposti. Ja zaista nisam cepidlaka kod stripskog sci-fi, ali ovde je Sunce "unisteno" ili sta vec zbog "ljudske pohlepe" te ce uskoro "eksplodirati": ovakvu smehotresnu ultra-nebulozu mozemo ocekivati od jednog Ed Wood-a, ali eto i komunjarskog Fonta koji se posluzio ovim C-movie shund-strip klisheom koji nema nikakve logike, nula naucne osnove. Ostetiti Sunce pohlepom? Jeste, kako da ne, zvezde su krhke, osetljive i metiljave i svaka rasa sitnih budala moze vrlo lako iz nehaja da ih sjebe, tek tako. Kakva budalastina.
Zna li Font ista o nauci ili politici? Cini se da ne. Barem ne u ranim 80im; mozda se kasnije opismenio/opametio/edukovao malo da se ne blamira toliko.


Radnja pozajmljuje ne samo od Ed Wood-a, vec ima jakog uticaja Blade Runner (kako scenografski tako i scenarijski) a ima i fore iz Soylent Green.

Humor je dosta ucestao, pogotovo u drugoj polovini, i relativno je infantilan kako i "dolikuje" vecini stripova. Glavni muski lik nije preterano zanimljiv (sem njegove kljucne uloge u zapletu i raspletu), dok je glavna zenska odlicno nacrtana i simpaticno suntava. Jedino mi smeta kod nje sto joj je Font grudi nacrtao previse silikonski. Zar nikada nije video prave grudi? Zar je samo gledao jeftinu americku pornjavu? Zar je toliki problem prikazati prirodno zensko telo?

Ovaj integral je nedavno unisten modernim CGI kolorom, preporucujem da se ta verzija zaobidje u sirokom luku, jer je nakaradna. Sva nedavna reizdanja starijih Font albuma su za izbegavanje ukoliko su u koloru jer nije originalni kolor.

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/jon-rohner-alfonso-font.html

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/mocvarko-darkwood_20.html

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/technopriests-janjetov.html

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/10/custer-bernet.html

https://vjetroscomics.blogspot.com/2020/11/satrapi-ostala-hipsterska-sranja.html


No comments:

Post a Comment